Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Ζαχαριάδης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

Κώστας Ζαχαριάδης
Κώστας Ζαχαριάδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν πήγε καλά η χθεσινή επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ζητήματα. Ακούσαμε καλά λόγια για την οικονομία μας, κάτι που άλλωστε συνηθίζεται τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά πήγαμε με μια ατζέντα, περιμέναμε από τον κ. Τραμπ να ακούσουμε μια καταδίκη της Τουρκίας και δεν ακούσαμε τίποτα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε για είκοσι λεπτά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός για ένα λεπτό, και σε αυτά που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τραμπ απαντούσε λέγοντας «ο φίλος μου ο Ερντογάν». Προσπάθησαν κάποια ΜΜΕ να μας πείσουν για το αντίθετο, να μας πείσουν ότι είχαμε μια επιτυχία στην εξωτερική μας πολιτική, να βαφτίσουν το ψάρι κρέας.

Με ενόχλησε το γεγονός, που άκουγα τον κ. Τραμπ να αποκαλεί φίλο του τον κ. Ερντογάν, ο οποίος συστηματικά τσαλακώνει το διεθνές δίκαιο και από την άλλη να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι εμείς είμαστε σταθεροί και προβλέψιμοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν επιτρέπεται να λέμε ότι εμείς είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι. Δεν μπορώ να ξέρω τι είπαν πίσω από τις κουρτίνες οι κ.κ. Τραμπ και Μητσοτάκης, όμως θα ήθελα να ακούσω ότι το εγχείρημα για το έργο του αγωγού East Med θα προχωρήσει.

Προφανώς και ως χώρα, δεν πρέπει να υποστηρίζουμε εξωγενείς παρεμβάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ήταν η δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλειμανί.

Πρέπει να μπουν κάποια όρια στην προκλητικότητα των Τούρκων. Εμείς πρέπει να επιδιώκουμε μια ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία και να το καταστήσουμε σαφές αυτό προς την γείτονα χώρα, πάντα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, είτε με τον καλό, είτε και με ποιον άγριο τρόπο αν χρειάζεται. Το διεθνές δίκαιο θέλει μια ενεργητική δράση. Ο Ερντογάν ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο εντελώς αυθαίρετα. Δεν έχει νόημα να μιλάς για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χαγής, όταν η Τουρκία αμφισβητεί ξεκάθαρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, ούτε συνεχώς να πιέζεις για προσφυγή στην Χάγη, γιατί αυτό εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως αδυναμία. Πρέπει να ασκηθεί μια μεγάλη πίεση ειρήνης προς την Τουρκία.

Έχουν ανοίξει τρία μεγάλα πολεμικά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας, στην γειτονιά μας, σε Συρία, Λιβύη και Ιράν. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις μας. Δεν μπορούμε να αγοράζουμε οπλικά συστήματα και από την άλλη να μην γίνεται τίποτα τριγύρω μας σε διπλωματικό επίπεδο, για να έχουμε μια σταθερότητα στην περιοχή.

Δεν έχω καταλάβει γιατί δεν θέλει η ΝΔ να συνεχίσει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος. Ας μας εξηγήσει τον λόγο που δεν τον θέλει, να τον μάθουμε και εμείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας επιτυχημένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας για αυτό και τον προτείνουμε, λέμε να συνεχίσει την θητεία του και στηρίζουμε έναν πολιτικό που δεν ανήκει στον δικό μας χώρο. Ας εξηγήσει η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν τον θέλουν. Εκτός και αν μας πουν ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι Συριζαίος.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: