Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020

Κώστας Καραγκούνης (Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης)

Κώστας Καραγκούνης
Κώστας Καραγκούνης
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ, πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης

«Πολύ σημαντικό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Κατά την χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τραμπ, ο Πρωθυπουργός on camera, εξέφρασε την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων με την αγορά των υπερσύγχρονων F 35, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε ότι είμαστε μια σταθερή σύμμαχος χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.  

Η Τουρκία έχει την δική της γεωπολιτική αξία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά τώρα και μετά τις εξελίξεις με το Ιράν, αλλά η χώρα μας είναι το σύνορο της δύσης, το προπύργιο της δύσης στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι και το Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει παραδοσιακές συμμαχίες και αυτό δεν αλλάζει, για αυτό και ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν σταθερό και προβλέψιμο σύμμαχο. Φυσικά και έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο, αλλά έχουμε και στρατηγικούς συμμάχους.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση. Με τα τελευταία γεγονότα, πολλές χώρες στην ευρύτερη περιοχή θα βρεθούν μπροστά σε διλήμματα, πολύ πιο σημαντικά από ότι θα βρεθούμε ενδεχομένως εμείς, αλλά όπως και να έχει, ο ρόλος μας είναι πολύ σημαντικός. Πρέπει να στηριχθούμε στα δίκαια εθνικά μας αιτήματα. Προφανώς και η πρόσφατες συμφωνίες που κάναμε με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, πιέζουν επιπλέον την Τουρκία, την κάνουν να αισθάνεται εγκλωβισμένη, αλλά η πάγια τακτική της Τουρκίας, ήταν και είναι, να προσπαθεί να δημιουργεί τετελεσμένα υπέρ της. Είναι προς όφελος πολλών χωρών, να γίνει ο αγωγός East Med, και θεωρώ ότι θα γίνει.

Ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και θεωρώ ότι όλοι οι Πρόεδροι έπαιξαν έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν είναι καλλιστεία η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αποκλείονται πρόσωπα, αλλά εγώ δεν θα μπω σε ονοματολογία. Είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού, να επιλέξει ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ποιος θα είναι αυτός που θα θεωρήσει ότι στην παρούσα φάση θα υπηρετήσει καλύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα.» 


Ακούστε την συνέντευξη:

 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: