Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020

Παναγιώτης Αβράμης (Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑΖ, πρώην Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ)

Παναγιώτης Αβράμης
Παναγιώτης Αβράμης
Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑΖ, πρώην Πρόεδρος ΔΕΥΑΖ

«Η Ζάκυνθος έχασε το πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπως το έχασε φυσικά και η ΔΕΥΑΖ που ήθελε μέσω αυτού να αναβαθμίσει τον βιολογικό. Το έργο χάθηκε, ενώ ήταν έτοιμο για δημοπράτηση, γιατί ο διεθνής διαγωνισμός που προβλέπεται δεν έγινε ποτέ. Χάθηκε η συγκεκριμένη δράση, χάθηκε ένα ακόμα έργο για τη Ζάκυνθο όπως και τόσα άλλα.
Όπως εξήγγειλε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος, στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, το πρόγραμμα Φιλόδημος τελείωσε και πλέον η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω, όποιο έργο στην χώρα μας χρηματοδοτούνταν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», και δεν έχει δημοπρατηθεί δεν θα γίνει. Δεν ξέρω αν το γνωρίζει αυτό ο Βουλευτής Ζακύνθου κ. Ακτύπης.

Ήμουν παρών στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ, που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2019 και ως μέλος, εγώ και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ., ψηφίσαμε ομόφωνα υπέρ του έργου της αναβάθμισης του υπάρχοντος βιολογικού αφού κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα της αντικατάστασης των παλαιών μηχανημάτων του βιολογικού. Στην συνεδρίαση αυτή, ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο του φορέα ενέκρινε αυτό το έργο και πέραν της αναγκαιότητας του, ενέκρινε και την σχετική μελέτη που υποβλήθηκε προς ένταξη και χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Ακολούθως και με την βοήθεια του πρώην Βουλευτή Ζακύνθου και Υπουργού κ. Κοντονή, εντάχθηκε η αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του βιολογικού, ένα έργο ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, συν 780 χιλιάδες ευρώ ΦΠΑ, τα οποία όμως ουσιαστικά δεν θα απέδιδε η ΔΕΥΑΖ αλλά το δημόσιο αφού το ποσό αυτό συμψηφίζεται. Άρα το σύνολο της συγκεκριμένης δαπάνης το πληρώνει το δημόσιο. Η μελέτη του έργου συντάχθηκε από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΖ, από τους ανθρώπους που καθημερινά λειτουργούν τα μηχανήματα και διαχειρίζονται τον βιολογικό.

Ο κ. Δήμαρχος έκανε το τελευταίο εικοσαήμερο κάποιες αρνητικές δηλώσεις για το έργο αυτό.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η υλοποίηση του έργου δεν θα μπορούσε να γίνει με κάποια απευθείας ανάθεση αλλά με έναν ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό όπως δεσμεύει η νομοθεσία. Θα ήθελα να γνωρίζω και εγώ που ακριβώς εντοπίζει την φωτογραφική μελέτη ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ κ. Αρετάκης; Σε ποιο σημείο εντοπίζει κάτι το φωτογραφικό; Επίσης αναρωτιέμαι, αφού όπως λέει ο δήμαρχος η μελέτη είναι φωτογραφική, με σκοπό να εξυπηρετηθεί ιδιώτης προμηθευτής, πως γίνεται να ψηφίζει και ο ίδιος το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΖ, στο οποίο και συμπεριλαμβάνεται η μελέτη του συγκεκριμένου έργου;

Παρόλα αυτό από εδώ και τέσσερεις μήνες που έχει αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, θα μπορούσε να είχε κάνει τις όποιες τροποποιήσεις ήθελε πάνω στην αρχική μελέτη έτσι ώστε να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου.

Περιμένω λοιπόν, στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΔΕΥΑΖ, όποτε γίνει, όποτε βρει τον χρόνο ο κ. Δήμαρχος, που είναι και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ και συγκαλέσει διοικητικό συμβούλιο, να μάθω ποια είναι αυτά τα φωτογραφικά σημεία της μελέτης και να αιτιολογηθεί γιατί χάθηκε αυτό το κονδύλι ενός τόσο αναγκαίου έργου.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: