Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Λιβέρης (Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου, πρώην μέλος ΔΣ ΔΕΥΑΖ)

Πάνος Λιβέρης
Πάνος Λιβέρης
Πρόεδρος ΤΕΕ Ζακύνθου, πρώην μέλος ΔΣ ΔΕΥΑΖ

«Η μελέτη για την αναβάθμιση του βιολογικού πιστεύω ότι φτιάχτηκε βεβιασμένα για αυτό και δεν φέρει τις σωστές υπογραφές, με βάση τον νόμο. Από ότι με ενημέρωσαν υπογράφουν διάφοροι που δεν έχουν τα δικαιώματα.

Ωστόσο η μελέτη αυτή μας δεσμεύει μόνο σε ότι αφορά το ύψος της χρηματοδότησης αφού η νέα δημοτική αρχή μπορεί να την τροποποιήσει και να κατανείμει τα διαθέσιμα κονδύλια με διαφορετικό τρόπο. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στα μηχανήματα που θα αποκτηθούν προς αντικατάσταση των παλαιών και υπάρχει πληθώρα τέτοιων μηχανημάτων.


Μετά τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι αντιμετωπίσαμε πριν από δύο χρόνια λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων και του βιολογικού, ο τότε βουλευτής κ. Σ. Κοντονής εξασφάλισε ένα κονδύλι για την αναβάθμιση του βιολογικού της ΔΕΥΑΖ.

Ο βιολογικός είναι γερασμένος, ο μηχανολογικός του εξοπλισμός φτάνει στα όρια του απαρχαιωμένου, και κατά γενική ομολογία δεν βρίσκεται σε κακή κατάσταση σήμερα, όπως και άλλες εγκαταστάσεις που απαιτούν εκσυγχρονισμό και που οριακά μέχρι σήμερα έβγαζαν την σαιζόν. Δεδομένου ότι ο βιολογικός έχει υπερβεί τους φόρτους για τους οποίους σχεδιάστηκε, μία αναβάθμιση θα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη.


Η αναβάθμιση δεν θα λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε την περίοδο της αιχμής αφού ο βιολογικός διαχειρίζεται λύματα που υπερβαίνουν της δυνατότητες για τις οποίες έχει σχεδιαστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τον βελτιώσουμε και να τον εκσυγχρονίσουμε. Άλλωστε πολλές φορές αυτές οι βελτιώσεις αυξάνουν και τις δυνατότητες.

Για να λυθεί το πρόβλημα της αποχέτευσης απαιτούνται κατά τόπους μικροί βιολογικοί στις περιοχές που παράγουν λύματα αυτή άλλωστε είναι και η σύγχρονη τάση που επικρατεί.

Με την υψηλή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να γίνει μια πολύ καλή δουλειά αναβάθμισης που θα λύσει πολλά προβλήματα και θα κάνει τον βιολογικό να λειτουργεί σαν καινούργιος. Για να γίνει αυτό απαιτείται μία μελέτη η οποία θα κάνει την κατανομή αυτών των χρημάτων.

Το ΔΣ της ΔΕΥΑΖ αφού έκρινε την αναγκαιότητα του έργου και έδωσε εντολή στην τεχνική υπηρεσία της ΔΕΥΑΖ να συντάξει την αντίστοιχη μελέτη. Η μελέτη αυτή ήρθε βεβιασμένα από τον γενικό διευθυντή κ. Αμπελά προς έγκριση γιατί ήταν στενά τα χρονικά περιθώρια. Αυτή είναι μια πάγια τακτική που ακολουθούμε στην ελληνική πραγματικότητά και ειδικά εδώ στη Ζάκυνθο, προκειμένου να κατοχυρώσουμε την χρηματοδότηση.

Η άποψη μου είναι ότι η ΔΕΥΑΖ δεν διαθέτει την τεχνική επάρκεια για μια τέτοια μελέτη, για αυτό και εγώ συμβούλευσα τότε να αποταθούν στον κ. Κ. Χρυσικόπουλο που είναι μοναδικός διπλωματούχος μηχανικός που είχε εργαστεί στην ΔΕΥΑΖ τα τελευταία χρόνια, εξαιρετικό στέλεχος, που σήμερα εργάζεται σε άλλη ΔΕΥΑΖ εκτός Ζακύνθου και αν χρειαστούν να προσλάβουν εξωτερικό συνεργάτη.

Όποιος υπογράφει και όποιος θεωρεί μια μελέτη έχει και την ανάλογη ευθύνη.

Έχω μιλήσει και με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΖ κ. Ζαρκάδη και αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να αναθεωρηθεί αυτή η μελέτη από κάποιον εξειδικευμένο μηχανικό μηχανολόγο σε συνεργασία με τον κ. Ζαρκάδη που γνωρίζει πολύ καλά που πονάει ο βιολογικός, να τροποποιηθεί με τα νέα δεδομένα για να μην χαθεί το ποσό αυτό που είναι αναγκαίο.


Το να περιέχει η μελέτη φωτογραφικά στοιχεία μου φαίνεται ακραίο, ωστόσο αν υπάρχει κάτι τέτοιο οι τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΖ μπορούν να το εξακριβώσουν. Η αγορά είναι τεράστια, υπάρχουν αντλίες με πολλές δυνατότητες και πιστοποιήσεις και ο εξοπλισμός πρέπει να αναβαθμιστεί γιατί μέχρι σήμερα γίνονται μαγικά για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ο βιολογικός.

Θεωρώ ότι αυτά τα 3,2 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν το έργο της αναβάθμισης του βιολογικού, είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: