Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

Θοδωρής Γαλιατσάτος (Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων)

Θοδωρής Γαλιατσάτος
Θοδωρής Γαλιατσάτος
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

«H νέα διοίκηση της περιφέρειας μας, με επικεφαλής την κα Κράτσα, ψήφισε έναν προϋπολογισμό για το 2020, χωρίς σε αυτόν να περιλαμβάνει τίποτα το καινούργιο σε σχέση με όσα εμείς είχαμε σχεδιάσει. Δεν έχει ούτε μία νέα δράση, ούτε μία νέα ιδέα.

Τον περασμένο Ιούλιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία που είχαμε, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήταν στην 4η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας, σε ότι αφορά την απορρόφηση πόρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, όταν εμείς, είχαμε παραλάβει την Περιφέρεια από την 12η θέση που ήταν επί εποχής Σπύρου. Όταν λέμε απορρόφηση πόρων εννοούμε κατανάλωση πόρων, πληρωμένους λογαριασμούς.
Διαπιστώνουμε ότι μέσα σε λίγους μήνες, η Περιφέρειά μας κατρακύλησε στην 7η θέση, που σημαίνει ότι υπήρξε από τη νέα Περιφερειακή Αρχή μια διαφορετική συμπεριφορά που άφησε τα πράγματα να χαλαρώσουν.

Δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των Αντιπεριφερειαρχών, κάτι που αποτυπώνεται και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Και πως να υπάρχει συντονισμός, όταν στις πρώτες εκατό ημέρες διοίκησης της κας Κράτσα, η ίδια έλειπε από την Κέρκυρα τις 65 ημέρες. Όταν είσαι απών, όταν είσαι εκτός, εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα αποσυντονισμού. Παράδειγμα αποτελεί ένα πρόσφατο περιστατικό μιας αντιπαράθεσης δύο Αντιπεριφερειαρχών, σε ότι αφορά μια ειδική νομοθεσία που εφαρμόζεται στην Κέρκυρα για την κοπή δέντρων, την οποία και επιχείρησε να περάσει στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά όπως και στη Ζάκυνθο, ο ένας Αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Στασινόπουλος προς τιμή του αντέδρασε.

Επί της δικής μας θητείας, είχαμε οκτώ μετακλητούς υπαλλήλους, όταν σήμερα η κα Κράτσα έχει δεκαοκτώ, συν ακόμα κάποιους άλλους που έχουν μεταταχθεί. Αυτές τις ομάδες των υποτιθέμενων συμβούλων καλύπτει μισθολογικά η Περιφέρεια, και λέω υποτιθέμενους συμβούλους, γιατί δεν διαθέτουν τις επιστημονικές γνώσεις σε κάποιο αντικείμενο, ως ειδικοί σύμβουλοι, για να παίξουν τον ρόλο του συμβούλου. Πρόκειται για ανθρώπους που ήταν απλά υποψήφιοι με την κα Κράτσα, δεν εξελέγησαν και τώρα προσλήφθηκαν, με την λογική πληρωμής κάποιων προεκλογικών γραμματίων.

Εμείς πάντα είχαμε την βούληση να βοηθάμε στον βαθμό που μπορούμε όλους τους Δημάρχους των Ιονίων Νήσων, ασχέτως κομματικής ή πολιτικής προέλευσης. Έτσι κάναμε και με τον πρώην Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Κολοκοτσά, ο οποίος αναγνώρισε την βοήθειά μας.

Επισκεφθήκαμε τον Δήμαρχο κ. Αρετάκη, γνωρίζοντας τις δυσκολίες της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ακούσαμε τις απόψεις του, συζητήσαμε μαζί του και μεταξύ όλων των θεμάτων που μας απασχόλησαν, ακούσαμε ως κάτι το θετικό και την αντίθεσή του στην φερόμενη αγοραπωλησία στα ορεινά της Ζακύνθου.

Δυστυχώς, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έγινε κάτι για να βοηθηθούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook. Σκεφτείτε ότι κάποιοι επαγγελματίες του τουρισμού αναγκάζονται να πληρώσουν ΦΠΑ για συμβόλαια τα οποία ουδέποτε εισέπραξαν χρήματα. Ούτε η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε για αυτούς τους ανθρώπους, ούτε η Περιφέρεια πίεσε για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υπέρ τους.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου αναφερθήκαμε στο πως κατά την κρίση μας λειτουργεί η νέα Περιφερειακή Αρχή, στο που βαδίζει η Περιφέρειά μας, και το συμπέρασμά μας είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων πατά στα πόδια της, αρκεί βέβαια και οι στρατηγικές που τώρα σχεδιάζει να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Προχωρήσαμε σε μια πρώτη αποτίμηση του τετράμηνου της νέας διοίκησης της κας Κράτσα.»


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: