Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020  
radio image
Now On Air (08:00 - 10:00)
Στάθης Λογοθέτης
Ξυπνήστε!!!
Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

Πάνος Σκουρλέτης (Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Επικρατείας, πρώην Υπουργός)

Πάνος Σκουρλέτης
Πάνος Σκουρλέτης
Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Επικρατείας, πρώην Υπουργός

«Μιλάω για μια πιο πειστική αντιπολιτευτική ρητορική, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως αν το προηγούμενο διάστημα είμασταν πιο πειστικοί στις προτάσεις και στα επιχειρήματά μας, προφανώς και θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές. Θεωρώ ότι πρέπει να κινηθούμε τώρα, ώστε να γίνουμε πιο πειστικοί στην κοινωνία, σε ότι αφορά την κριτική μας απέναντι στην κυβέρνηση, η οποία δεν βαδίζει καθόλου σωστά.

Αυτοί που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% δεν έχει καμιά σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα, δεν μπορούν να κατανοήσουν την πορεία μας. Είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει, από το 3% κατορθώσαμε να ανοίξουμε τον δρόμο, να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση και εν συνεχεία κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία και θα έλεγα ότι αν δεν υπήρχε αρχικά το 3%, δεν θα ερχόταν το 33%.

Η έγγραφη νέων μελών στο κόμμα προχωρά με πολύ ικανοποιητικό τρόπο, παρότι είμαστε στην αντιπολίτευση. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες μας πλησιάζουν, βλέπουν κάτι σε εμάς, θέλουν να γίνουν μέλη μας και αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο. Εμείς δεν ακολουθούμε στερεότυπα του παρελθόντος, είμαστε ένα κόμμα που κάνει ανοίγματα προς την κοινωνία.

Επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε μια αποκατάσταση του κύρους της χώρας, σε διπλωματικό και εξωτερικό επίπεδο. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε το Ιράν, που επισκέφθηκε την Μόσχα, ενώ επί των ημερών μας φέραμε την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, βασίζονταν και βασίζονται σε ένα αμοιβαίο όφελος. Σε μια συμμαχία κερδίζουν και οι δύο, ασχέτως του ότι δεν έχουμε αυταπάτες, πως αυτό το κέρδος δεν θα είναι ισομερές, όταν μιλάμε για ένα μέγεθος όπως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εδώ όμως, κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μόνο ένα κέρδος, αυτό των συμμάχων μας, αφού ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι είμαστε δεδομένοι σύμμαχοι, χωρίς ουσιαστικά να κερδίσει κάτι από την άλλη πλευρά. Εμείς περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως σύμμαχος χώρα, να παρεμβαίνει προασπίζοντας την διεθνή νομιμότητα, που σε σχέση με την Τουρκία, είναι υπέρ μας. Εμείς ζητάμε να μην αδικείται η χώρα μας, το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Δεν έχουν σχέση ο ISIS με το Ιράν. Η περίπτωση του ISIS ήταν μια μουσουλμανική τρομοκρατική οργάνωση και όχι μια νόμιμη κυβέρνηση όπως αυτή του Ιράν. Εδώ είχαμε την εκτέλεση ενός στρατηγού μιας νόμιμης κυβέρνησης με εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει δώσει δείγματα γραφής ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πρότασή μας στο πρόσωπό του, που δεν ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο αλλά στον χώρο της κεντροδεξιάς, αποδεικνύει στην πράξη και όχι στα λόγια, την διάθεσή μας για εθνική συναίνεση. Από εκεί και πέρα, ας εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί αρνείται τον κ. Παυλόπουλο, γιατί δεν τον στηρίζει. Προφανώς και παίζει παιχνίδια πάνω στο θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να βάλει τρικλοποδιές στο πρόγραμμα Φιλόδημος, που εμείς φέραμε και που αγκαλιάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και από την ΚΕΔΕ, που παραδοσιακά είναι φίλα προσκείμενη στη ΝΔ. Προφανώς η ΝΔ και ο σημερινός υπουργός των Εσωτερικών ακολουθεί παλαιοκομματικές πρακτικές, εποχής Μαυρογιαλούρου, αφού θέλει να έχει ομήρους τους Δημάρχους.

Με τον Κλεισθένη, φέραμε την απλή αναλογική, μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία όμως δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αφού η κυβέρνηση νόθευσε την λαϊκή βούληση. Η ΝΔ κατήργησε την απλή αναλογική, λειτουργώντας και εδώ με μια παλαιοκομματική λογική.   

Τώρα πια, εν έτη 2020, έχουμε πιο ήρεμα νερά στην χώρα. Έκλεισε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κύκλος των μνημονίων, στα οποία μας είχαν βάλει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και πλέον μπορούμε να χαράξουμε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο όμως δεν βλέπω να φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ.»


*Αύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο Παλατίνο ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου διοργανώνει Ανοιχτή εκδήλωση με ομιλητή τον Γραμματέα του κόμματος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 20:00 και ο κ. Σκουρλέτης πρόκειται να μιλήσει για τις πολιτικές εξελίξεις και για την ανασυγκρότηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ακολουθήσει πολιτική συζήτηση, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: