Περιφερειακός ΦοΔΣΑ: Αντιμετωπίζουμε θετικά την πρόκληση μαζί με τους δήμους, χρειάζεται συνένωση δυνάμεων
Τρ 28/04/2020
- Για εμάς είναι ένα μεγάλο βάρος αλλά είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις.
- Το νομοσχέδιο είναι απόφαση και φέρει το σκεπτικό του ίδιου του πρωθυπουργού.
- Δεν έγινε διαβούλευση, δεν εξηγήθηκαν οι στόχοι – Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις.
- Κάθε νησί θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες αν ενταχθεί σε ένα δυνατό σχήμα.
- Διαπίστωσα θετική διάθεση από τον Δήμαρχο Ζακύνθου.
«Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν περνάει στην Περιφέρεια με την έννοια της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, αλλά από το επίπεδο του κάθε Δήμου περνάει σε ένα φορέα συντονιστικό στον οποίο μετέχει η Περιφέρεια και όλοι οι Δήμοι, οι οποίοι έχουν και την πλειοψηφία σε αυτό τον νέο φορέα.
Η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι ότι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις για ένα αποτελεσματικό σύστημα της καθημερινής καθαριότητας, αποκομιδής και διαχείρισης, σε ένα ανώτερο σύστημα το οποίο θέλει μία ευρεία ανακύκλωση, θέλει συστήματα διαλογής στην πηγή, θέλει να εφαρμόσει τα συστήματα των νέων τεχνολογιών, για να φτάσουμε και στην ενεργειακή αποδοτικότητα των απορριμμάτων, σε μία άλλη αντίληψη την οποία έχει τραγικά καθυστερήσει στην χώρα μας. Οπωσδήποτε μεταξύ των περιφερειών που έχουν καθυστερήσει ιδιαίτερα είναι και τα Ιόνια νησιά. Η λογική του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθεί ένας δυνατός φορέας που θα συντονίσει τους στόχους και τις προσδοκίες της Περιφέρειας και τις δυνατότητες των δήμων μαζί ώστε να πάμε σε μία άλλη εποχή.
Είμαστε υπέρ σε ένα σχήμα το οποίο δίνει στην Περιφέρεια δυνατότητες να παίξει το ρόλο της. Ως Περιφερειακή Αρχή αντιμετωπίζουμε θετικά την πρόκληση μαζί με τους δήμους, δεν είμαστε μόνοι μας δεν παίρνουμε αρμοδιότητες από τους δήμους για να τις έχουμε εμείς.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι χρειάζεται συνένωση δυνάμεων, χρειάζονται συνεργασίες στην Ευρώπη αν θέλουμε ολοκληρωμένες διαδικασίες με κοινές αποφάσεις και κοινή ευθύνη μεταξύ των κρατών. Καταλαβαίνετε πόσο είναι αυτό απαραίτητο μεταξύ των μονάδων μιας μικρής περιφέρειας όπως είμαστε εμείς.
Υπάρχουν αντιδράσεις για το νομοσχέδιο διότι δεν εξηγήθηκε η φιλοσοφία του νέου αυτού σχήματος και για αυτό έχει την ευθύνη της η κυβέρνηση. Υπάρχουν ανασφάλειες που εκφράζονται από κάποιους Δήμους και ως προς αυτό η Κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει τις απαντήσεις.
Ήταν ειλημμένη απόφαση, μέσα στο πλαίσιο της καταγραφής το μεγάλων αδυναμιών που έχουμε, η ανάγκη συντονισμού μέσα από έναν δυνατό φορέα. Αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια είναι όλα μικρά και χαλαρά. Αυτή η λογική της κυβέρνησης έπρεπε νομίζω να συζητηθεί με τους δήμους για να καταλάβουν την φιλοσοφία και γιατί γίνεται αυτή η ενέργεια.
Δεν έγινε διαβούλευση, δεν εξηγήθηκαν οι στόχοι και οι δήμοι αμήχανα στην αρχή και κάποιοι με αντίδραση στην συνέχεια, αισθάνθηκαν ότι τους παίρνουν ένα κομμάτι και το πηγαίνουν σε ένα φορέα που δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί χωρίς να τους εξηγηθεί η λογική. Εκεί υπήρχε ένα κενό επικοινωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης η οποία πιστεύω ότι κάνει μία αυτονόητη προσπάθεια να συντονιστεί η όλη η πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας αφού έχουμε μείνει πολύ πίσω, έχουμε πάρει δεσμεύσεις και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Έχουμε την εκκρεμότητα προστίμων για μας στην Ζάκυνθο και για την Κέρκυρα και όπως φαίνεται έχουμε μπροστά μας ένα αδιέξοδο που φάνηκε ότι με τα σημερινή δεδομένα δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το αυτονόητο η κυβέρνηση που είχε την υποχρέωση και όφειλε να το κάνει, έπρεπε να το επικοινωνήσει με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Το νομοσχέδιο είναι απόφαση και φέρει το σκεπτικό του ίδιου του πρωθυπουργού που θέλει να δημιουργηθούν δυναμικοί φορείς που θα έχουν τα εργαλεία να πάνε τα πράγματα μπροστά. Αυτό το σκεπτικό το γνώριζα αλλά δεν ήξερα αν θα αφορά την Περιφέρεια μας και σε ποια χρονική στιγμή αυτό θα εφαρμοστεί. Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι να γίνουν τέτοιοι φορείς σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας. Δεν ήξερα ότι πρόκειται να ενταχθεί αυτή η λογική σε αυτό το νομοσχέδιο, γνώριζα μόνο ότι αυτή είναι η κατεύθυνση.
Θέλω να ρωτήσω τους Δήμους και θα το κάνω και στην τηλεδιάσκεψη που θα γίνει με την ΠΕΔΙΝ και τον γενικό γραμματέα κ. Γραφάκο σήμερα. Τι θέλουν οι Δήμοι; Μη μου τους κύκλους τάραττέ; Θέλουν να παλεύουν μόνοι τους; Δεν θέλουν να χάσουν τον έλεγχο, γιατί τα πάνε καλά; Δεν θέλουν να μπλέξουν με άλλους Δήμους που δεν τα πάμε καλά; Λένε ότι αν η κυβέρνηση το κάνει για να αντιμετωπίσει τους προβληματικούς δήμους ας τους δώσει μία άλλη πνοή και άλλες δυνατότητες για να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, δεν έχουμε δουλειά εμείς;
Πρέπει να δεχτούμε ότι η Κεφαλλονιά έχει καταφέρει και έχει καλές επιδόσεις, αλλά και η Κεφαλονιά έχει καθυστερήσεις.
Θα πρέπει να δεχτούμε ότι κάθε νησί θα έχει μεγαλύτερες δυνατότητες αν ενταχθεί σε ένα δυνατό σχήμα, διότι αύριο θα υπάρξουν απαιτήσεις για να πάμε σε νέες τεχνολογίες και όταν είμαστε όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, παρά όταν μόνοι μας παρακαλούμε για μία μελέτη και μια χρηματοδότηση.
Οι Δήμοι πρέπει να κοιτάζουν στρατηγικά το αύριο. Θέλουν να μείνουν όπως είναι διότι πιστεύουν ότι έχουν καλύτερο έλεγχο της κατάστασης; Πιστεύουν ότι μπορεί να πετύχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα ο καθένας μόνος του; Θα πρέπει να απαντήσουν συγκεκριμένα θέλουν χρόνο να διαβουλευτούν τι; Θα πρέπει να το αιτιολογήσουν.
Αυτά που οι Αντιπεριφερειάρχες μας έθεσαν ως θέματα που βάζουν οι Δήμοι, η Κυβέρνηση τα αντιμετωπίζει θετικά.
Έχω ζητήσει από το υπουργείο να γίνει επταμελές τος Δ.Σ. του νέου φορέα για να έχουν την δυνατότητα να εκπροσωπηθούν και τα τέσσερα μεγάλα μας νησιά.
Το νομοσχέδιο δεν καταργεί τους φορείς τις δημοτικές επιχειρήσεις που σήμερα ασχολούνται με την καθημερινή καθαριότητα.
Υπάρχει εγγύηση ότι δεν αλλάζει τίποτα στα όσα μέχρι σήμερα έχουν προγραμματιστεί. Το νέο σχήμα θα λειτουργεί σαν μία ανώνυμη εταιρεία και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία. Σε δύο μήνες θα έχει γίνει όπως πιστεύει η Κυβέρνηση η σύσταση του φορέα.
Οι εργαζόμενοι καθώς κα τα περιουσιακά στοιχεία των τοπικών ΦΟΔΣΑ περνούν στα χέρια του νέου Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, αυτό θα γίνει και με τον Λίβα και με τον Σκοπό. Ο νέος φορέας θα είναι καθαρός, δεν θα πάρει τα χρέη των ΦΟΔΣΑ, τα χρέη θα μείνουν στους δήμους και η πολιτεία θα φροντίσει να τους βοηθήσει ως προς την αντιμετώπιση τους.
Για το νομοσχέδιο διαπίστωσα θετική διάθεση από τον Δήμαρχο Ζακύνθου. Η Ζάκυνθος είναι ταλαιπωρημένο νησί από τα απορρίμματά όπως και η Κέρκυρα.
Η καλή συνεργασία χρειάζεται κοινό όραμα και διάθεση. Για εμάς είναι ένα μεγάλο βάρος αλλά είμαστε αποφασισμένοι να απαντήσουμε στις προκλήσεις που είναι για το καλό των νησιών μας.
Προωθούμε τουριστικά την περιφέρεια μας ως μία ασφαλή περιοχή για διακοπές. Μου αντιπαραβάλουν την οδική ασφάλεια και τα απορρίμματα, πράγμα που είναι μειωτικό για την ταυτότητα μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.
Είναι μια θετική εξέλιξη τα όσα καταγράφει το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, όπως είναι και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα εδώ και αρκετό καιρό το νομοσχέδιο και έχει κάνει ανταλλαγή απόψεων με χώρες που φημίζονται για την πολιτική τους στην προστασία του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών. Πρέπει να υπάρχει ένα κεντρικός φορέας που ομπρέλα των προστατευόμενων περιοχών στην χώρα μας, ο οποίος θα βοηθήσει και σε μία αναπτυξιακή κατεύθυνση. Όλο το Ιόνιο θεωρεί ότι το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου αναβαθμίζεται αφού στη Ζάκυνθο θα βρίσκεται η έδρα σε επίπεδο περιφέρειας. Το μπραντ νέιμ Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου παραμένει και ο φορέας ο οποίος θα έχει έδρα τη Ζάκυνθο παίρνει και τον Αίνο της Κεφαλλονιάς και όλες τις προστατευόμενες περιοχές του Ιονίου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: