Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο είναι σωτήριο για τη Ζάκυνθο

Τε 29/04/2020



  • Το μοντέλο που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα απέτυχε.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων περνάει πλέον στην Περιφέρεια.
  • Δεν αιφνιδιαστικά καθόλου από την κατάθεση του νομοσχεδίου.
  • Είχα δεσμευτεί ότι το θέμα της διαχείρισης ων απορριμμάτων στη Ζάκυνθο δεν πρόκειται να το αφήσω άλυτο.
  • Εφόσον δεν δινόταν λύση τοπικά, η κυβέρνηση αναλάβε να διευθετήσει το ζήτημα.

«Πλέον θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα ετοιμάζουν τις μελέτες και θα τρέχουν τις χρηματοδοτήσεις, οι Δήμαρχοι είναι τα πολιτικά όργανα του φορέα. Ο νέος Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ θα πάρει τα περιουσιακά στοιχεία των τοπικών ΦΟΔΣΑ που θα προκύψουν από την καταγραφή αλλά δεν θα πάρει τα χρέη. Τα όποια χρέη δημιουργήθηκαν από τους κατά τόπους Δήμους, θα μείνουν στους Δήμους οι οποίοι και τα δημιούργησαν.

Το μοντέλο που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα απέτυχε. Από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο μόνο τα καλύτερα μπορούμε να περιμένουμε, αφού μέχρι σήμερα βιώναμε τα χειρότερα.

Από το 2010 επελέγη μία θέση για την διαχείριση των απορριμμάτων και στο 2020 ασχολούμασταν μέχρι πρότινος με αλλαγές στην μελέτη. Έχουμε έναν ΧΥΤΑ από τον οποίο κινδυνεύει να φύγει το βουνό των σκουπιδιών και να καταλήξει στον κόλπο του Λαγανά, έχουμε την χωματερή στον Αγαλά και σκουπίδια στα λαγκάδια, συνεχώς αντιμετωπίζουμε καταγγελίες, είμαστε μια απέραντη χαβούζα στη Ζάκυνθο. Ως χώρα πληρώνουμε 35.000 πρόστιμο την ημέρα για αυτές τις καταστάσεις. Ως βουλευτής του νησιού μόνο καλύτερα μπορώ να περιμένω από αυτά που έζησα και βιώνω αυτή την στιγμή.

Το είχα πει εδώ και αρκετό καιρό ότι το θέμα της διαχείρισης ων απορριμμάτων στη Ζάκυνθο δεν πρόκειται να το αφήσω άλυτο και ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μην ενδιαφερθεί όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά και για άλλες περιοχές στο Ιόνιο που αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαχείρισης. Υπήρχε η άποψη και είχε διατυπωθεί, ότι εφόσον δεν δινόταν λύση τοπικά στη Ζάκυνθο αλλά και σε άλλες περιοχές του Ιονίου, η κυβέρνηση θα αναλάμβανε να διευθετήσει τα ζητήματα αυτά. Είχα δεσμευτεί ότι τίποτα δεν θα έμενε στην τύχη του και ότι η κυβέρνηση θα έκανε έναν σχεδιασμό για την λύση του προβλήματος.

Δεν αιφνιδιαστικά καθόλου από την κατάθεση του νομοσχεδίου και από το σχετικό με την ίδρυση του περιφερειακού ΦΟΣΔΑ άρθρο. Είναι μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη γιατί πλέον μιλάμε για έναν κεντρικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα. Σχεδιαζόταν εδώ και καιρό αυτή η λύση για το Νότιο Αιγαίο, προστέθηκε το Ιόνιο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάποιοι δήμοι και όπως ανέφερε και η Περιφερειάρχης κ. Κράτσα ο σχεδιασμός αυτός θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη.

Από την εποχή που ήμουν δήμαρχος έχω την άποψη ότι θα πρέπει η κεντρική εξουσία να ελέγχει την διαχείριση των στερεών αλλά και των υγρών αποβλήτων.

Αυτή την ώρα έχουμε πάνω από 60 χιλιάδες δέματα στον Λίβα τα οποία θα πρέπει να μεταφερθούν. Με το υφιστάμενο καθεστώς θα έπρεπε ο δήμαρχος να παρακαλεί Δήμους στην περιοχή για να τον βοηθήσουν και να τα πάρουν. Τώρα  με το νέο νομοσχέδιο, με εντολή Υπουργού μπορεί αυτό να γίνει άμεσα πράξη. Όταν μιλάμε για Περιφέρεια μιλάμε για κυβερνητικές επιλογές και ο Υπουργός όταν υπάρχει πρόβλημα μπορεί πλέον να δίνει άμεσες λύσεις.

Η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο με την συμμετοχή και των περιβαλλοντικών φορέων. Το άρθρο που αφορά την σύσταση Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, που προστέθηκε πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, και ως προς αυτό δέχομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το γνωρίζαμε από την διαβούλευση που γινόταν με το Αιγαίο. Για διάφορους λόγους επελέγη αυτό το μοντέλο να εφαρμοστεί στο Νότιο Αιγαίο και στο Ιόνιο. Προσωπικά πιστεύω ότι το νομοσχέδιο αυτό δίνει λύση στο πρόβλημα της Ζακύνθου.

Όλες οι μέχρι σήμερα αρμοδιότητες και ενέργειες του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου για την διαχείριση των αποβλήτων περνούν στον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ ο οποίος θα αναλάβει από εδώ και στο εξής να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες. Δεν σταματά τίποτα αντίθετα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Τα διαδικαστικά θα διευθετηθούν από την κα Κράτσα η οποία θα έχει επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και κάθε πρόβλημα θα λυθεί με τις ανάλογες υπουργικές αποφάσεις. Η αποκομιδή παραμένει στην ευθύνη των Δήμων αλλά πιστεύω ότι, επειδή σήμερα όλα είναι υπό διάλυση, ακόμα και η αποκομιδή θα μπορούσε εάν το επιθυμεί ο Δήμος να περάσει στα χέρια του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Το νομοσχέδιο αναφέρει 5μελές ΔΣ στον ΦΟΔΣΑ του Ιονίου, εγώ πιστεύω ότι στο ΔΣ πρέπει να εκπροσωπηθούν όλοι οι μεγάλοι Δήμοι ή τουλάχιστον οι 4 μεγάλοι και για αυτό το ΔΣ θα πρέπει να γίνει 7μελές. Με τέτοιες τροποποιήσεις μπορούμε να βελτιώσουμε το νομοσχέδιο.

Στις συζητήσεις που γίνονται στις επιτροπές της βουλής αυτές τις μέρες θα διευκρινιστούν όλα.  Δυστυχώς λόγω του Κορονοϊού δεν μπορώ να συμμετέχω στην συζήτηση που γίνεται για το Περιβαλλοντικό νομοσχέδιο στις επιτροπές, ειδικά στην επιτροπή περιβάλλοντος στην οποία είμαι μέλος. Είμαι όμως σε στενή επαφή και ενημερώνομαι για κάθε εξέλιξη.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background