Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Γεωργάνος
Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ζακύνθου

Ο Δήμαρχος αποδέχεται μελέτη από ιδιώτη αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες αρνούνται να την υπογράψουν.

Δε 17/02/2020



«Ο Δήμαρχος αποδέχεται μελέτη από ιδιώτη αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες αρνούνται να την υπογράψουν.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η Ζάκυνθος δεν έχει ούτε αυτοδιοίκηση, ούτε διοίκηση. Υπάρχουν προγράμματα που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν την αναβάθμιση των σχολικών συγκροτημάτων του νησιού μας και δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε.

Δεν μπορεί να έρχεται ένα ενεργειακό πρόγραμμα ύψους 405 χιλιάδων ευρώ για το 3ο σχολικό συγκρότημα και ο δήμος να μην είναι ικανός να κάνει μια μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας λένε ότι δεν μπορούν να την κάνουν, γιατί δεν έχουν μηχανολόγο μηχανικό με ανάλογο πτυχίο. Ρώτησα αν θα δέχονταν να κάνει την μελέτη ένας ιδιώτης μηχανολόγος και η υπηρεσία απλά να έβαζε την υπογραφή και μου απάντησαν όχι. Ο Δήμαρχος αποδέχεται μελέτη από ιδιώτη για αυτό το σκοπό αλλά οι τεχνικές υπηρεσίες αρνούνται να την υπογράψουν, υπογράφουν μόνο με την επίβλεψη.

Θα στείλουμε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα ζητάμε να περνάνε οι μελέτες και να υπογράφονται από κάποιον ιδιώτη μηχανολόγο μέσω του ΤΕΕ, ο οποίος θα έχει σύμβαση με τον Δήμο.
Εδώ και έντεκα χρόνια ασχολούμαστε με το έργο του νέου σχολείου Δερματούσας. Το οικόπεδο πάνω στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί το σχολείο ανήκει στην Περιφέρεια, είχε παραχωρηθεί πριν από χρόνια στον Δήμο με σκοπό να φτιαχτεί το σχολείο. Αυτό δεν έγινε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο με αποτέλεσμα το οικόπεδο να επιστρέψει στην κυριότητα της περιφέρειας. Το 2017 εκμεταλλευόμενοι ένα πρόγραμμα για τα σχολεία της περιφέρειας, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, εμείς, η επιτροπή Παιδείας, ο Δήμος και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Νιοτόπουλος, συνεργαστήκαμε για να γίνει επιτέλους αυτό το νέο σχολείο. Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την μελέτη και το οικόπεδο πέρασε για δεύτερη φορά από την Περιφέρεια στον Δήμο.

Πιέζαμε να υποβάλει ο Δήμος τον σχετικό φάκελο για να λάβουμε χρηματοδότηση 3 εκατομμυρίων προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Δυστυχώς το 2018 ο φάκελος επεστράφη στον δήμο αφού σε πρώτο βαθμό απορρίφθηκε λόγω του ότι ήταν ελλιπέστατος. Οι αρμόδιοι έκαναν κάποιες παρατηρήσεις για αστοχίες του υποβαλλόμενου φακέλου και ζητούσαν κάποια επιπλέον στοιχεία.
Το Υπουργείο επισήμανε τρία βασικά λάθη στον φάκελο. Ότι πρώτον, δεν μπορείς να ζητάς 3 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδότηση, και στη μελέτη να αναγράφεις 2 εκατομμύρια 880 χιλιάδες ευρώ. Δεύτερον, δεν γίνεται να αναφέρεις 114 μαθητές, όταν έπρεπε να είναι μεταξύ 121-150. Και τρίτον, ο φάκελος δεν είχε ούτε μία υπογραφή.

Εδώ μιλάμε για ανευθυνότητα το λιγότερο, μιλάμε για κατάντια. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και ουδείς ασχολήθηκε για να καλύψει αυτές τις ελλείψεις που είχε ο φάκελος.
Είχα μία συνάντηση με τον Βουλευτή Ζακύνθου κ. Ακτύπη για το θέμα αυτό, τον ενημερώσαμε σχετικά και δεν ήξερε τι να πει. Παρακάλεσα τον Βουλευτή, να μας δώσει πληροφορίες για το τι μπορούμε να κάνουμε και ο ίδιος ανταποκρίθηκε.

Είχα την πληροφόρηση από τον πρώην Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή, ότι αυτά τα 3 εκατομμύρια ευρώ είναι δεσμευμένα. Έχουμε περιθώριο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 που κλείνει αυτό το πρόγραμμα, να τρέξουμε τις διαδικασίες για να μην χαθεί η χρηματοδότηση.

Πρέπει να διεκδικούμε τα αυτονόητα; Μέχρι πότε θα αναδεικνύουμε ζητήματα και δεν θα μας ακούει κανείς;»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background