Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Γάσπαρος
Γιατρός

Έχουμε πόλεμο που κυρίως θα πλήξει την 3η ηλικία

Δε 16/03/2020



«Ο εκλιπών Διονύσης Κουλοβασιλόπουλος, ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος με το χαμόγελο πάντα στα χείλη. Συνεργάστηκα τέσσερα χρόνια μαζί του, αφού είχε διατελέσει Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Εύχομαι να είναι ο τελευταίος θάνατος λόγω του Κορωνοϊού.

Είμαστε σε έναν πόλεμο, απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, όπως ο κορωνοιός. Η επιστήμη τον μελετά και αυτό που σήμερα σίγουρα ξέρουμε είναι ότι πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Πρέπει να τηρούμε τις στοιχειώδεις οδηγίες, να μην συνωστιζόμαστε, να μην βγαίνουμε έξω χωρίς λόγο και να κρατάμε αποστάσεις μεταξύ μας τουλάχιστον δύο μέτρων. Ο θάνατος αυτού του ιού, είναι να μείνουμε σπίτι μας και να μην ερχόμαστε σε επαφή μεταξύ μας.

Χθες παρατήρησα από το μπαλκόνι του σπιτιού μου, μεγάλες παρέες να περπατάνε μαζί, να κάθονται στην ύπαιθρο μαζί, αυτό είναι έγκλημα.

Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένας νέος δεν μπορεί να πάθει κάτι. Ένας νέος άνθρωπος μπορεί να προσβληθεί από τον Κορωνοϊό και να σκοτώσει τον πατέρα του, μεταφέροντας του τον ιό.

Υπάρχουν τριών ειδών φορείς του Κορωνοϊού. Οι ασυμπτωματικοί, αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα και αυτοί που παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα. Οι επικίνδυνοι είναι οι ασυμπτωματικοί, διότι δεν φέρουν κανένα σύμπτωμα, δεν ξέρουν ότι έχουν τον Κορωνοϊό, και ενώ τον έχουν μπορούν να τον μεταδώσουν. Για αυτό λέμε να μένουμε όλοι σπίτι.

Οι μεγάλοι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται.
Πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες η Περιφέρεια και ο Δήμος.
Πρέπει να γίνει αντισηψία σε όλους τους δημόσιους χώρους και να κλείσει ο Δήμος τις υπηρεσίες του.
Πρέπει επίσης να δούμε τι θα κάνουμε και με αυτούς τους ανθρώπους που είναι κλεισμένοι στο σπίτι και αδυνατούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν.

Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, θα γίνουμε Ιταλία. Είναι δραματική η κατάσταση εκεί.

Έζησα και δούλεψα στην Ιταλία, γνωρίζω πολύ κόσμο εκεί και ξέρω τι συμβαίνει. Επικοινωνώ καθημερινά με συναδέλφους μου στην Ιταλία. Στην γειτονική μας χώρα δεν πήραν στα σοβαρά τα πράγματα και άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει.

Στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, έχουν λάβει αυστηρότατα πλέον μέτρα. Για να βγει κάποιος από την πόρτα του σπιτιού του, υπογράφει πιστοποιητικό. Εμείς δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, ακριβώς για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Στην Ιταλία κατέρρευσε το σύστημα υγείας, εδώ δεν έχει συμβεί ακόμα αυτό και δεν πρέπει να καταρρεύσουμε. Στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά συνέπεια, αν νοσήσουν πολλοί μαζί, δεν θα μπορούν να υποστηριχθούν από ΜΕΘ παρότι αν χρειαστεί, θα επιστρατευθούν και οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ. Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε. Να μην αρρωστήσουν όλοι μαζί.

Αν έχουμε μυαλό, αν έχουμε όλοι μας ατομική ευθύνη, θα δούμε αποτελέσματα από τις 20 Απριλίου και μετά.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background