Current track

Title

Artist

Background

Σιγούρος Θεοδόσης
Αντιπρόεδρος Επιτροπής λοιμώξεων Νοσοκομείου Ζακύνθου, Α Επιμελητής Παθολογικής Κλινικής

O φόβος μας και η προσπάθεια μας είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας

Πε 19/03/2020



«Όσα τεστ για τον Κορωνοϊό κάναμε στο Νοσοκομείο βγήκαν αρνητικά, εκτός από του συμπολίτη μας που κατέληξε και των τεσσάρων ανθρώπων που είχαν βγει θετικοί και οι οποίοι παρέμειναν σε κατ οίκον περιορισμό. Λογικά τώρα, αφού πέρασε και το διάστημα των 14 ημερών, θα πάρουν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Κανείς συνάδερφός στο νοσοκομείο δεν παρουσίασε τέτοιας φύσης συμπτώματα ώστε να εξεταστεί για Κορωνοϊό.

Έχουν γίνει πλέον πιο αυστηρές οι οδηγίες για την λήψη δειγμάτων. Πρέπει τώρα να παίρνουμε δείγμα μόνο για κάποιον που παρουσιάζει πολύ έντονα συμπτώματα, ή είναι ηλικιωμένος άνω των 70 ετών, ή έχει βαρύ ιατρικό ιστορικό.

Δεν χρειάζεται ένας νέος άνθρωπος με ήπια συμπτώματα να έρχεται στο Νοσοκομείο και να ζητά να του κάνουμε το τεστ. Αν κάποιος παρουσιάσει κάποια ήπια συμπτώματα, αρχικά μένει σπίτι του και δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν. Αν δει ότι τα συμπτώματα επιμένουν, όπως υψηλός πυρετός, έντονος βήχας και ειδικά δύσπνοια, τότε επικοινωνεί με τον προσωπικό του ιατρό ή τον ΕΟΔΥ. Αυτοί μπορούν έστω και από το τηλέφωνο να εκτιμήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Στο Νοσοκομείο θα έρθει κάποιος που θα έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα, ή θα ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

Τα συμπτώματα του Κορωνοϊού εκδηλώνονται από την 2η έως την 11η ημέρα, που θεωρείται η περίοδος επώασης του ιού. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 14 ημερών. Κάποιος που έχει τον Κορωνοϊό, που έχει νοσήσει και έχει γίνει καλά, έχει αποκτήσει πλέον τα αντισώματα και δεν μπορεί να κολλήσει εκ νέου τον συγκεκριμένο ιό, ωστόσο αυτός ο Κορωνοιός  είναι κάτι καινούργιο και για αυτό πάντα θα έχουμε επιφυλάξεις.

Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, και να χαλαρώνουμε. Δεν πρέπει να συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι σε έναν χώρο, κλειστό ή και ανοιχτό. Μένοντας στο σπίτι δυσκολεύουμε τον ιό να μεταδοθεί, κάτι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος πρέπει να τηρεί τις οδηγίες. Παίρνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και πλένουμε σχολαστικά και επίμονα τα χέρια.

Θα το πω καθαρά, ο φόβος μας και η προσπάθεια μας είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Είναι, στο αν αυξηθούν κατά πολύ τα κρούσματα, να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με επάρκεια κλινών. Για αυτό τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται.

Σε πειραματικό στάδιο χορηγούνται κάποια φάρμακα κατά του κορωναϊού, κυρίως στην Κίνα και φαίνεται να υπάρχουν κάποια αποτελέσματα. Είναι παρήγορα αυτά τα στοιχεία, αλλά για να εφαρμοστεί η χορήγηση αυτών των φαρμάκων θα πρέπει πρώτα να έχει αποδειχτεί η χρησιμότητά τους.

Ο κόσμος λόγω του κορονοϊού αποφεύγει το Νοσοκομείο. Ο φόβος έχει περάσει και στους αιμοδότες και για αυτό δυστυχώς έχουμε έλλειψη αίματος. Απευθυνόμενος στους αιμοδότες, τους λέω ότι μπορούν με ασφάλεια να δώσουν αίμα.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background