Current track

Title

Artist

Background

Διονύσιος Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

2.700.000€ για το Ναυάγιο – Αυτό που επί σαράντα χρόνια δεν έκανε κανείς το κάνει σήμερα το κράτος

Πα 27/05/2022«Πριν από δύο μέρες υπήρξε επικοινωνία μου με το Υπουργείο Τουρισμού, με σκοπό από κοινού να πιέσουμε το Υπουργείο Οικονομικών για την ταχεία έγκριση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την υλοποίηση των έργων στο Ναυάγιο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης, κατάλαβε τη σημασία αυτού του έργου, καθώς θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα η απώλεια της εικόνας του Ναυαγίου, της 5ης πιο πολυδιαφημισμένης παραλίας στον κόσμο, του 2ου σε επισκεψιμότητα αξιοθέατου στην Ελλάδα και ενέκρινε  τη χρηματοδότηση, ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Επί σαράντα χρόνια ουδείς από τους τοπικούς παράγοντες ασχολήθηκε με τη διάσωση του πλοίου «Παναγιώτης». Έρχεται σήμερα το κράτος, η πολιτεία, και σκύβει πάνω στο πρόβλημα, μετά και από παρεμβάσεις του Βουλευτή, ώστε να διασωθεί το Ναυάγιο. Θα προχωρήσουμε σε άμεσες παρεμβάσεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, ώστε να προλάβουμε τον επόμενο χειμώνα, γιατί αν αφήσουμε το πλοίο στην κατάσταση που βρίσκεται, το επόμενο καλοκαίρι δεν θα υπάρχει. Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι δύο. Η ασφάλεια των επισκεπτών πάνω και κάτω στο Ναυάγιο, και η διάσωση του πλοίου.

Αυτοί που μεμψιμοιρούν, ας καταλάβουν την αξία που δίνει στον τόπο το Ναυάγιο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και λίγα χρήματα δίνουμε για να το διασώσουμε. Το Ναυάγιο με την επισκεψιμότητα που έχει δίνει προστιθέμενη αξία στο νησί, αφήνει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Κάποιοι δεν μπορούν να αντέξουν το γεγονός, ότι επί χρόνια δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα και τώρα δεν μπορούν να χωνέψουν ότι αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο Βουλευτής λύνει το πρόβλημα. Όποιος έχει αμφιβολίες για τη δαπάνη των χρημάτων που αφορούν το Ναυάγιο, μπορεί να πράξει τα νόμιμα.

Κάποιοι έλεγαν μέχρι πρόσφατα ότι ναυάγησε η Επιτροπή Ναυαγίου, ότι βούλιαξε και ότι δεν κάνει τίποτα. Μέχρι και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μου έλεγε «τι την θέλετε την Επιτροπή αφού υπάρχει το Υπουργείο Τουρισμού;». Το Υπουργείο υλοποιεί αυτά που πρότεινε η Επιτροπή.

Θα παραδώσουμε την περιοχή του Ναυαγίου, απολύτως ασφαλισμένη για τον επισκέπτη και με το πλοίο συντηρημένο. Λέμε στον Δήμο, ελάτε, φτιάξτε έναν φορέα και διαχειριστείτε το Ναυάγιο. Όμως βλέπετε τι γίνεται, βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο οι «συνεργάτες» και οι «προστάτες», δηλαδή γυρνάμε στα παλιά. Δεν γίνεται έτσι συζήτηση. Κατατέθηκε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να υποβληθεί αίτημα από τον Δήμο για την χάραξης γραμμής παραλίας στο Ναυάγιο. Είμαι υπέρ αυτής της πρότασης. Όμως κάποιοι έχουν άλλες σκέψεις.

Η κυβέρνηση κάνει ένα μεγάλο έργο στα Στροφάδια, ύψους 11,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα γίνονται αναστηλώσεις θρησκευτικών και όχι μόνο, μνημείων. Ήδη κάνουμε μελέτες για το Μεταβυζαντινό Μουσείο και το Κάστρο. Μιλάμε για έργα συνολικού ύψους είκοσι εκατομμυρίων ευρώ. Αυτοί που δεν έκαναν τίποτα επί σαράντα χρόνια, έρχονται και επικρίνουν εμάς, που μέσα σε τρία χρόνια κάναμε τόσα;

Ας μην ξεχνάμε και άλλες καταστάσεις. Πήγα να κάνω μια παρέμβαση στο Μοναστήρι της Σπηλαιώτισσας και άρχισε ο πόλεμος εναντίον μου, ότι φωτογραφιζόμουν με αντιεμβολιαστές. Η Εκκλησία έχει το ιερό δικαίωμα να κάνει αγιασμό στα Στροφάδια. Δεν με ενόχλησε που δεν προσκλήθηκα. Θα επισκεφθούμε τα Στροφάδια όταν πρέπει και θα κάνουμε τα εγκαίνια του έργου.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background