2024: Αύξηση 8,8% στον τζίρο των ξενοδοχείων – 340.000 θέσεις εργασίας – Άνοδος στους μισθούς των εργαζομένων
Τρ 1/04/2025

«Το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), πραγματοποίησε την ετήσια έρευνα για τον Ξενοδοχειακό Κλάδο 2024. Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι είναι υπό συζήτηση η συνεργασία με το ΙΤΕΠ, τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με το Δήμο Ζακύνθου, ώστε η αντίστοιχη έρευνα/μελέτη να πραγματοποιηθεί με αποτελέσματα αποκλειστικά για τη Ζάκυνθο, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν στην στρατηγική στόχευση και ανάπτυξη του τουρισμού για τον τόπο μας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ για το έτος 2024, παρατηρείται σταθεροποίηση της τουριστικής κίνησης κατά τους μήνες υψηλής ζήτησης, δηλαδή Ιούλιο και Αύγουστο με την πληρότητα και τις τιμές να παραμένουν σε σταθερά επίπεδα σε σχέση με πέρσι, ενώ υπάρχει σαφής τάση ενίσχυσης για τους μήνες εκτός αιχμής, κάτι που παρατηρήθηκε και στη Ζάκυνθο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δις ευρώ, ενώ η συνολική συμβολή στο παραγόμενο προϊόν της οικονομίας φτάνει στα 17,8 εκατομμύρια ευρώ και ανέρχεται στο 5,9% του ΑΕΠ της Ελληνικής οικονομίας, έναντι του 4,8% το 2023.
Σε ότι αφορά τις θέσεις εργασίας, έχουμε πάνω από 340 χιλιάδες θέσεις απασχόλησης (άμεσα και έμμεσα), ενώ από αυτές, περίπου οι 143 χιλιάδες θέσεις συνιστούν έμμεσες θέσεις που δημιουργήθηκαν σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και από αυτές οι 27.700 αφορούν σε νέες θέσεις εργασίας. Ο ξενοδοχειακός κλάδος, ως εξαγωγικός κλάδος, εκτιμάται ότι συνέβαλε στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 8 δις ευρώ.
Οι συνολικές επενδύσεις των ξενοδοχείων για το 2024 ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 9% του τζίρου των ξενοδοχείων. Από αυτά, 200 εκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν σε δράσεις βιωσιμότητας.
Κάναμε συγκρίσεις με την τελευταία δεκαετία (2015-2024) και διαπιστώσαμε ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%, κάτι που αποδεικνύει πως δεν ευθύνονται τα ξενοδοχεία για τον λεγόμενο «υπέρτουρισμό».
Καταγράφηκε και αύξηση στους μισθούς των εργαζομένων στις περισσότερες περιπτώσεις πιο υψηλή από το ύψος των κλαδικών τους συμβάσεων. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι το συνολικό κόστος της απασχόλησης ως ποσοστό επί του τζίρου για το 2024 έφτασε στο 27,8% και πιο συγκεκριμένα, για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας όπως τα περισσότερα της Ζακύνθου, το ποσοστό αυξάνεται στο 28,7%. Το πρόβλημα με τις ελλείψεις στις θέσεις εργασίας συνεχίζει να υπάρχει και έχουμε στραφεί σε αναζήτηση προσωπικού από το εξωτερικό. Λόγω αυτής της έλλειψης, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου δεν λειτουργούσαν συγκεκριμένα τμήματα ξενοδοχείων, όπως δεύτερο μπαρ, εστιατόριο, σπα, κτλ.
Ισχύει το ότι Κέρκυρα και Ζάκυνθος είναι στην κορυφή των προτιμήσεων για τους επισκέπτες των all inclusive πακέτων, κυρίως γιατί και τα δύο αυτά νησιά θεωρούνται ιδανικά για οικογενειακές διακοπές.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος εμφανίζει αξιοσημείωτη δυναμική με θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα. Πρέπει να στοχεύσουμε στις επενδύσεις βιωσιμότητας στον τουρισμό. Είναι θετικές οι προοπτικές για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Ζάκυνθο. Ο τουρισμός δείχνει ότι έχει καταστεί ως μια σταθερά για την οικονομία και με στοχευμένη στρατηγική μπορεί να αφήνει ακόμα περισσότερα χρήματα στη τοπική μας οικονομία.
Γίνονται προσπάθειες από την Περιφέρεια για να διαφημιστεί το νησί μας στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, οργάνωση fam trips, όμως αυτό πρέπει να γίνει πιο στοχευμένα. Από πλευράς Δήμου δεν βλέπουμε κάποιο αντίστοιχο άνοιγμα περιμένοντας την ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδιασμού.»