Current track

Title

Artist

Background

Μαζί αλλάζουμε τη Ζάκυνθο

Ο Δήμος πληρώνει 15.000 ευρώ το μήνα τα οποία δεν αποδίδουν. Που τα πληρώνει;

Τε 15/07/2020



ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΞΕΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ <<ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ>>

Στο Δημοτικό Συμβούλιο 15-7-2020

Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί σε δύο μήνες θα συζητάμε πάλι τα ίδια.

Πίσω από τη λέξη καθαριότητα κρύβονται όλα αυτά που είναι επιμέρους διαδικασίες και ξεχωριστές. Μπορεί να συναντώνται στο οπτικό πεδίο, αυτό που βλέπει το μάτι του καθενός μας στην καθαριότητα, αλλά έχει να κάνει με αποκομιδή που είναι άλλο πράγμα, έχει να κάνει με ανακύκλωση που είναι άλλο πράγμα , έχει να κάνει με παίζει η καθαριότητα που είναι άλλο πράγμα, έχει να κάνει με κόψιμο των χόρτων και έχει να κάνει και με το σπουδαιότερο που είναι  που πάνε τα σκουπίδια που μαζεύουν οι εργάτες . Πως πάνε εκεί που πάνε και τι ακριβώς γίνεται και τι προοπτική υπάρχει .

Θα πω ότι βλέπω η προοπτική δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει και αυτό γιατί , κατ αρχήν πέρασε ένας νόμος άρον άρον χωρίς καμία συζήτηση και η Ζάκυνθος ήταν παντελώς απροετοίμαστη επί του θέματος – γιατί η Κεφαλονιά φρόντισε και προετοιμάστηκε σε ταχύτατους ρυθμούς – δεν διεκδίκησε την ώρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο τίποτα απολύτως και αυτή την ώρα υπάρχουν σοβαρά και πολλαπλά προβλήματα που έστω για να επιλυθούν θα απαιτήσουν πολύ χρόνο και πολύ κόπο . Παράδειγμα πρώτο, σε αυτόν τον ΦΟΔΣΑ που παύει η λειτουργία του εντός των ημερών κατέχουν οργανικές θέσεις κάποιοι εργαζόμενοι . Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι με μετακίνηση στο Δήμο Ζακύνθου , που είναι για δύο χρόνια και εκεί απαιτείται νομοθετική παρέμβαση για να τακτοποιηθεί το θέμα και να μεταταχτούν από τον ΦΟΔΣΑ που καταργήθηκε στο Δήμο.  Συν ακόμη νομοθετική παρέμβαση για το τι προσωπικό παραλαμβάνει ο Δήμος.

Όπως επίσης υπάρχουν υποχρεώσεις και χρέη του ΦΟΔΣΑ που καταργείται και επίσης έχει να κάνει με τα μεγάλα έργα όχι μόνο στη Ζάκυνθο αλλά στην Περιφέρεια ολόκληρη.

Γεννιέται ένα ζήτημα τώρα με το 0,09 που είναι και πολιτικό και οικονομικό και ηθικό και αυτό χρειάζεται πολύ μεγάλη σκέψη για αυτό η προηγούμενη συζήτηση με τον τρόπο που έγινε δεν αναδείχνει κανένα ζήτημα. Εδώ πιστεύω ότι πρέπει να προηγηθεί μία άτυπη συνάντηση του δημάρχου με τους αρχηγούς των ψηφοδελτίων μέχρι να έρθει το θέμα στην οικονομική ή να φύγει το μπαλάκι εάν εντός των ημερών βγει το πρωτόκολλο του ΓΕΜΗ για το νέο ΦΟΔΣΑ και να πάει στον νέο ΦΟΔΣΑ . Η άποψη η δική μου είναι, έτσι όπως μου δημιουργείται, ότι κανένα εργοστάσιο δεν θα γίνει στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων . Κανένα απολύτως εργοστάσιο ούτε στην Ζάκυνθο ή στην Κεφαλονιά ή στην Λευκάδα ή στην Κέρκυρα. Τα σκουπίδια των Ιονίων θα πάνε κατευθείαν στην Κοζάνη.

Ήδη έσκασαν μύτη οι παντοφλάκηδες – δεν ξέρω κύριε δήμαρχε αν ήρθαν σε σας – εμένα πάντως με πλησιάσανε και δεν κατάλαβα γιατί με πλησιάσανε. Βέβαια πήγαν από εκεί που ήρθαν.

Οι παντοφλάκηδες ποιοι είναι;  Είναι αυτοί που πάνε και αγοράζουν με χίλια ευρώ μία παντόφλα από το Αντίρριο που κάθεται για να βάζουν τα σκουπίδια μέσα να τα περνάνε απέναντι. Εν πάση περιπτώσει μένει να το δούμε και αυτό.

Πάμε λοιπόν τώρα στην ουσία του ζητήματος . Πέρα από τις λεπτομέρειες υπάρχει πρόβλημα διοίκησης στο δήμο. Υπάρχει ένας δήμαρχος ο οποίος πιάνει δουλειά στις 8 το πρωί και φεύγει στις 12 το βράδυ. Είναι μέσα 18 ή 20 ώρες, ασχολείται με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους και απειροελάχιστες στιγμές ασχολείται με αυτό που θα έπρεπε να ασχοληθεί ένας δήμαρχος.

Ο Δήμος πληρώνει 15.000 ευρώ το μήνα τα οποία δεν αποδίδουν. Που τα πληρώνει; Τα πληρώνει στους αντιδημάρχους του και τα πληρώνει και στους ειδικούς συμβούλους.

Έπρεπε κάθε πρωί να τρέχουν 14 άνθρωποι. Έξι αντιδήμαρχοι, έξι ειδικοί σύμβουλοι, 12, ένας γενικός γραμματέας, 13 και ένας δήμαρχος με τα χέρια στις τσέπες που θα αρχίζει τον πρωινό καφέ με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών και με τον γενικό γραμματέα και θα συνεχίζει με τους αντιδημάρχους . Γιατί το έργο προηγουμένως είπα ότι όποιος δεν ασκεί τον θεσμικό του ρόλο καλό πράγμα είναι να παραιτηθεί γιατί είναι συνυπεύθυνος. Δεν σημαίνει ότι είμαι αντιδήμαρχος αλλά ο δήμαρχος με μπλοκάρει στην δουλειά, παίρνω τα χίλια τετρακόσια και κάθομαι εκεί . Είναι πολιτικά συνυπεύθυνος και ηθικά. Λοιπόν τώρα το πρόβλημα είναι ένα και λέγεται επισπεύδον .

Τι σημαίνει αυτό;  Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα τα συλλογικά παίρνουν μια απόφαση. Από την ώρα που θα ληφθεί η απόφαση θα πρέπει να υπάρχει ένας αρμόδιος πάνω από την απόφαση για να την κυνηγάει . Γιατί σε διαφορετική περίπτωση παραμένει σε ένα συρτάρι όμορφα και ωραία, ο δήμαρχος λέει και δικαιολογημένα το λέει, έχουμε ήδη αποφασίσει, και τελειώνει το πανηγύρι. Να μην μπω σε λεπτομέρειες τώρα αλλά όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Γενάρη και τον Φλεβάρη καρκινοβατούν. Παράδειγμα, αυτός ο περιβόητος οργανισμός που είπαμε ότι πρέπει να γίνει από τον Γενάρη πήγε στην Κέρκυρα και σήμερα μαθαίνω ότι έφυγε για να πάει στο Εθνικό τυπογραφείο . Αν υπήρχε επισπεύδων θα έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο στην Κέρκυρα «που βρίσκεται; που βρίσκεται;». Θα κέρδιζες δύο ή τρείς μήνες. Το ίδιο ισχύει με όλα τα θέματα του Δήμου.

Παίρνουμε λέει αυτοκίνητα. Από τον Φιλόδημο και όχι από την οικονομία . Τα αυτοκίνητα καλώς εχόντων των πραγμάτων με το σύστημα που λειτουργεί ο Δήμος σε δυόμισι χρόνια θα βγουν στο δρόμο . Ακριβώς θα βγουν στο δρόμο σε δύο με δυόμισι χρόνια.

Δεν θέλω να προχωρήσω πιο πέρα σε άλλες τοποθετήσεις γιατί και ο χρόνος περνάει , αλλά θέλω να πω μόνο το εξής, πέρα από τις κορόνες , τα ευχολόγια , οι εργαζόμενοι κλπ, πέρα από το ότι πρέπει να γίνεται προγραμματισμός από τον Γενάρη για τη σεζόν που έρχεται όσον αφορά στην αποκομιδή και στην καθαριότητα, πέρα από το ότι οι αρμόδιοι υπεύθυνοι πολιτικοί και όχι μόνο, πρέπει να κάνουν τακτικές γενικές συνελεύσεις με τους εργαζόμενους για να ανεβάζουν το ηθικό ,πέρα από την γραφειοκρατία και όλα αυτά περί δημοπρασιών και τα υπόλοιπα που όντως συμβαίνουν εάν συνεχίσει ο Δήμος έτσι να λειτουργεί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα.

Ευτυχώς δηλαδή που υπήρχε ο κορονοϊός και η έλλειψη του κόσμου αλλά τώρα θα σας πω τι θα συμβεί. Επειδή ο κορονοϊός στο κεφάλι το δικό μας και των υπολοίπων έχει ξεπεραστεί λίγο μη σας φανεί παράξενο εκεί που έρχονται τρία καράβια σήμερα να έρχονται επτά και δεν θα προλαβαίνει η Ζάκυνθος να φορτώνει. Διότι παρατηρώ ότι οι ξενοδόχοι που έλεγαν μέχρι προχθές ότι ένα ή δύο ξενοδοχεία θα ανοίξουν και αν, όλοι τα ανοίγουν όλα και αυτό σημαίνει ότι στις 15 Αυγούστου μπορεί να κατακλυστεί η Ζάκυνθος όπως ήταν και πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο.


Current track

Title

Artist

Background