Current track

Title

Artist

Background

Διονύσης Ακτύπης
Βουλευτής Ζακύνθου

Λογικό να υπάρχει γκρίνια για το νερό, αλλά ο Δήμος ανταποκρίνεται και το κράτος είναι δίπλα μας

Πα 19/01/2024



«Ενώ υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νησί κάποιοι λένε ότι πρέπει να αναλάβει το κεντρικό κράτος, η κυβέρνηση, το ζήτημα που προέκυψε με το νερό. Αν είναι δυνατόν. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος του νησιού βρίσκεται σε συνεχή επαφή με μένα και την κυβέρνηση, λαμβάνει οδηγίες και κατευθύνσεις, ενώ και ο Εισαγγελέας Ζακύνθου διεξάγει έρευνα. Έχουμε φέρει σε επαφή τον Δήμο με την ΕΥΔΑΠ, που διαθέτει τεχνογνωσία και δίνει οδηγίες, και ο Δήμος ακολουθεί τα πρωτόκολλα που του δόθηκαν. Υπάρχει το Υγειονομικό που δίνει οδηγίες και μια συνεχή συνεργασία του Δήμου με τα Υπουργεία. Δεν έχει αφεθεί τίποτα στην τύχη του.

Είναι λογικό να υπάρχει μια γκρίνια για το νερό, αλλά ο Δήμος ανταποκρίνεται. Αν ο Δήμος ζητήσει την οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος, θα του δοθεί. Θεωρώ όμως ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί λύση, θα υδροδοτηθεί τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα της πόλης. Εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Χθες ο Δήμαρχος κ. Στασινόπουλος με ενημέρωσε ότι θα υδροδοτηθεί δοκιμαστικά μια μεγάλη περιοχή της πόλης και αυτό θα γίνει σε μία με δύο μέρες. Δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Οι αγωγοί πλένονται και οι τιμές των εργαστηριακών αναλύσεων στο νερό πέφτουν.

Διαβάζω κάποιες ανακοινώσεις και πραγματικά εκπλήσσομαι. Στο ΠΑΣΟΚ ΚΙΝ.ΑΛ Ζακύνθου μάλλον έχουν μπερδευτεί και νομίζουν ότι ακόμα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Νομίζουν ότι δεν έχει εκλεγεί Δήμαρχος στη Ζάκυνθο. Κάνουν λάθος όταν αναφέρονται σε μένα και με αποκαλούν Δήμαρχο Ζακύνθου. Δεν ισχύει, Δήμαρχος Ζακυνθίων ήμουν και σε ότι αφορά το Ναυάγιο, να απευθύνονται στον Δήμαρχο Ελατίων. Εγώ ξέρω που ζω, άλλοι ζουν σε άλλον πλανήτη.

Πολύ θετικά τα μηνύματα της συνάντησης που είχαμε μαζί με τον Δήμαρχο Ζακύνθου κ. Στασινόπουλομ τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ και Υπεύθυνο της Δημοτικής Περιουσίας κ. Τουρκάκη, με τον Υπουργό Οικονομίας κ. Χατζηδάκη. Θεωρώ ότι είμαστε στον δρόμο της λύσης των ζητημάτων που συζητήσαμε. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας κα Κόλλια.

Συζητήθηκε το θέμα του Παλαιού Αιγιαλού, που υφαρπάζει περιουσίες ιδιωτών. Η υπόθεση αυτή απασχολεί και τον Δήμο καθώς αφορά και δική του περιουσία. Ο Υπουργός αναγνώρισε το άδικο του θέματος και υποσχέθηκε πως θα βρεθεί η λύση. Θεωρώ ότι θα το πετύχουμε.

Συζητήσαμε για το έργο της ανάπλασης της παραλίας του Αργασίου και την παρουσία κάποιων αυθαίρετων κατασκευών στη παραλία εντός του αιγιαλού. Η Κτηματική Υπηρεσία λέει ότι βάση του νόμου πρέπει να αφαιρεθούν ή να νομιμοποιηθούν αυτές οι κατασκευές, πριν ξεκινήσει το έργο. Εμείς λέμε ότι αυτή η διαδικασία θα καθυστερήσει το όλο έργο, το οποίο είναι έτοιμο για δημοπράτηση. Ο Υπουργός αντιλήφθηκε το πρόβλημα και είπε στην Γενική Γραμματέα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα, προφανώς με νομοθετική ρύθμιση. Εμείς λέμε ότι μπορούν να αφαιρεθούν αυτές οι αυθαίρετες κατασκευές κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.

Συζητήθηκε το θέμα των ξύλινων λυόμενων κατοικιών επί της οδού Υφαντουργείων, που είχαν φτιαχτεί για τους σεισμόπληκτους του 1953. Έχουμε και εκεί ζήτημα με μεταγραφές που έκανε στο Υποθυκοφυλάκιο η Κτηματική Υπηρεσία το 1987. Αναφέρομαι σε περίπου είκοσι σπίτια. Εκεί ζουν οικογένειες για δεκαετίες και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χάσουν τα σπίτια τους. Ο Υπουργός έδωσε εντολή στην Γενική Γραμματέα να εξεταστεί και αυτό το ζήτημα.

Συζητήθηκε τέλος και το θέμα του Ναυαγίου με παρόντα και τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού. Έγινε συζήτηση προς την κατεύθυνση να γίνει η διαχείριση του Ναυαγίου από τον Δήμο. Το Υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε να ξεκινήσει την διαδικασία για την κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας. Υπήρξε επικοινωνία και με καθηγητές του Πολυτεχνείου, ώστε να εκπονήσουν δωρεάν μια μελέτη για το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το πλοίο «Παναγιώτης». Για το θέμα αυτό μίλησα και με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Παππά. Κάποτε, όταν πήγε να γίνει μια αντίστοιχη μελέτη από άλλον φορέα, μας ζητήθηκαν τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ. Τώρα το Πολυτεχνείο προθυμοποιείται να κάνει δωρεάν τη μελέτη. Ενδέχεται και μέσα στον επόμενο μήνα να έρθουν επιστήμονες στη Ζάκυνθο. Αυτοί θα μας πουν για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σκαρί του πλοίου, αλλά και μπροστά από το πλοίο, για να προστατευτεί από το κύμα.»


Current track

Title

Artist

Background