Current track

Title

Artist

Background

Δημήτρης Αδαμόπουλος
Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου

Μειώθηκαν φέτος τα ακαθάριστα οικόπεδα – Η Διεύθυνση Καθαριότητας προσπαθεί αλλά υπάρχει έλλειψη προσωπικού

Πα 31/05/2024



  • Οι ανεξέλεγκτες χωματερές στο νησί εγκυμονούν κινδύνους

«Κάνουμε καθημερινά αυτοψίες σε οικόπεδα για τα οποία έχουμε ενημέρωση ή καταγγελίες ότι είναι ακαθάριστα. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας έχουν ευαισθητοποιηθεί και ζητούν ενημέρωση για την ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής της δήλωσης καθαρισμού του οικοπέδου τους στο akatharista.gov.gr. Δόθηκε παράταση και η δήλωση μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων.

Όποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εντός δασικής ή αναδασωτέας έκτασης, πρέπει να συντάξει Τεχνική Έκθεση με τον μηχανικό του και μετά τον καθαρισμό, να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωση με την οποία ενημερώνει ότι καθαρίσθηκε το οικόπεδο. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται παντού ακόμα και στους ελαιώνες.

Έχουμε ακαθάριστα οικόπεδα επί χρόνια, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης λείπει στο εξωτερικό, ή έχει πεθάνει, ή επειδή δεν ενδιαφέρονται οι κληρονόμοι, ειδικά αν είναι πολλοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις επεμβαίνει ο Δήμος, καθαρίζει το οικόπεδο και μετά χρεώνει στον ιδιοκτήτη ή τους κληρονόμους το κόστος. Φυσικά αξιολογούμε και βάζουμε προτεραιότητες γιατί ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να καθαρίσει όλα τα οικόπεδα. Καθαρίζουμε αυτά που είναι μέσα στον αστικό ιστό, ή κοντά σε αυτόν, κοντά σε σπίτια.

Υπάρχουν πράγματι δέκα με δώδεκα ανεξέλεγκτες χωματερές σήμερα στο νησί, όσες περίπου είχαμε και πέρυσι. Κανονικά θα πρέπει αυτές να περιφραχθούν και προληπτικά να φυλάσσονται με μια υδροφόρα του Δήμου για τυχόν εκδήλωση φωτιάς, αλλά αυτό όπως είναι αντιληπτό δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε σε μια διαδικασία να τελειώσουμε μια και καλή με το ζήτημα των χωματερών. Έχει ευθύνη και ο ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου το οποίο έχει μετατραπεί σε χωματερή, επειδή κάποιοι πετάνε σ’ αυτό σκουπίδια και μπάζα. Οφείλει να ενημερώσει τον Δήμο, ώστε να κάνουμε τη περισυλλογή. Πρέπει και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων να ενημερώνουν τον Δήμο, όταν εντοπίζουν μια χωματερή.

Έχουμε χωματερές στις Βολίμες όπου τις καθαρίσαμε, μαζέψαμε ότι είχαν, αλλά ξαναπήγαν κάποιοι και εναπόθεσαν απορρίμματα και ογκώδη. Η Διεύθυνση Καθαριότητας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό αλλά δυστυχώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.»


Current track

Title

Artist

Background