Current track

Title

Artist

Background

Ανδρέας Ξένος
Δημοτικός Σύμβουλος «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Απελπιστική η εικόνα με τα σκουπίδια στην πόλη – Ανεξάρτητη περιβαλλοντική επιτροπή, με επιστημονική συγκρότηση στον Λίβα

Τε 17/07/2024



  • Διαβεβαιώνουμε ότι όταν απροειδοποίητα πήγαμε στον Λίβα, δεν έπεφταν σύμμικτα απορρίμματα στο κύτταρο.

«Δεν πάμε ένα βήμα παρακάτω, δεν αλλάζουμε, που σημαίνει ότι μάλλον βουλιάζουμε. Είναι απελπιστική η εικόνα με τα σκουπίδια στην πόλη και προφανώς δεν γίνεται σε ικανοποιητικό βαθμό η αποκομιδή.

Έχουμε υπέρ συγκέντρωση κάδων σε διάφορα σημεία εντός της πόλης και οι κάδοι βρωμάνε αφού έχουν να πλυθούν πάνω από δέκα χρόνια. Ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες, ο πολίτης δεν μπορεί να περπατήσει από τη βρώμα και την έντονη δυσοσμία που δέχεται από τα σκουπίδια.

Θα μπορούσε να γίνεται καλύτερα η αποκομιδή, αφού υπάρχει ένα μικρό όχημα που δέχεται οκτώ κυβικά και το οποίο έχει τη δυνατότητα με δύο ή και τρία δρομολόγια την ημέρα να αδειάζει τους κάδους για να έχουμε μια βελτιωμένη εικόνα στην πόλη. Αυτό όμως προϋποθέτει εργαζόμενους που δεν υπάρχουν στην αποκομιδή.

Θα μπορούσε η Δημοτική Αρχή να κάνει ξεχωριστή προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη εργαζομένων στην αποκομιδή και τους εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν συνέβη και άλλωστε αυτός ο προγραμματισμός θα έπρεπε να είχε γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Τώρα μέσα στο κατακαλόκαιρο δεν βρίσκεις προσωπικό.

Ο Δήμος προσέλαβε 202 άτομα αλλά δεν ενίσχυσε την αποκομιδή, ούτε και τη πεζή καθαριότητα. Προφανώς υπάρχει ζήτημα στα χωριά και στις τουριστικές περιοχές, δεν είναι μόνο η πόλη. Βλέπω μια πρόχειρη αντιμετώπιση του προβλήματος, παρότι αναγνωρίζω ότι υπάρχει η βούληση και ενδιαφέρον, όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα επισκεφθήκαμε ως παράταξη τον Λίβα. Την 1η φορά είχαμε έρθει σε συνεννόηση με την εταιρία που κάνει τη διαχείριση και αναλύθηκαν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι, η κατασκευή του κυττάρου, η περιβαλλοντική παρακολούθηση του υδροφόρου ορίζοντα, καθώς και η λειτουργία του εκεί βιολογικού.

Την 2η φορά και με αφορμή κάποιες καταγγελίες, επισκεφθήκαμε απροειδοποίητα τον Λίβα, για να διαπιστώσουμε αν πέφτουν σύμμικτα απορρίμματα στο κύτταρο. Αυτό που είδαμε, είναι ότι όταν φτάνει στον Λίβα το κοντέινερ, αδειάζει τα απορρίμματα σε συγκεκριμένο σημείο για να περάσουν από τον τεμαχιστή, εν συνεχεία γίνεται χειρωνακτική διαλογή από εργαζόμενους και μετά το υλικό φορτώνεται, ζυγίζεται και πέφτει στο κύτταρο.

Αν τώρα, αυτή η χειρωνακτική διαλογή δεν αποδίδει στο μέτρο που θέλουμε είναι μια άλλη ιστορία. Προφανώς όσα άτομα και να έχεις στη διαλογή δεν αρκούν για αυτό και θα έπρεπε ήδη να λειτουργεί η μηχανική διαλογή. Ο συνολικός όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στον Λίβα αυτή την περίοδο ξεπερνά τους 110 τόνους την ημέρα και τον μήνα Αύγουστο θα φθάσει τους 150 τόνους ημερησίως.

Για αυτό που μπορούμε να διαβεβαιώσουμε άπαντες, από αυτά που εμείς είδαμε όταν απροειδοποίητα πήγαμε στον Λίβα, είναι ότι δεν έπεφταν σύμμικτα απορρίμματα στο κύτταρο.

Τα απορρίμματα που την περίοδο Αρετάκη δεματοποιήθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί διαλογή, έχουν εναποτεθεί σε οικόπεδο δίπλα στον Λίβα και είναι σκεπασμένα.

Προφανώς ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, τη διαχείριση που γίνεται στον Λίβα, αλλά είναι υπεύθυνος ο Δήμαρχος, ως φυσικό πρόσωπο, μέλος του Δ.Σ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ. Θα έπρεπε να είχε συσταθεί μια ανεξάρτητη περιβαλλοντική επιτροπή, με επιστημονική συγκρότηση και κατάρτιση, που θα παρακολουθούσε την όλη διαδικασία, το τι ποσότητες εισήρθαν επί καθημερινής βάσης στον Λίβα, τι ποσότητες έμειναν μετά τη διαλογή και τι ποσότητες πέφτουν στο κύτταρο.

Θα έπρεπε οι ειδικοί να μας ενημερώνουν, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για το τι γίνεται στον Λίβα και αν πληρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι.

Επίσης, υπάρχει ήδη η μελέτη για το 2ο κύτταρο καθώς και η χρηματοδότησή του. Απαιτείται όμως ο χώρος που θα κατασκευαστεί για να γίνει η δημοπράτησή του. Είναι πάρα πολλά τα δεματοποιημένα απορρίμματα που έχουν συσσωρευθεί εδώ και επτά χρόνια και δεν μπορούν να μείνουν στο διηνεκές. Πρέπει να αδειάσει ο χώρος στον Λίβα για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας. Περιμένουμε να δούμε πότε θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του Λίβα, όπως προανήγγειλε ο Δήμαρχος.

Όποτε έχει έρθει στη Ζάκυνθο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης, διορθώνεται η κατάσταση για καμιά εβδομάδα και μετά επανερχόμαστε στα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει ποιο είναι το πρόβλημα, αλλά προφανώς στη πορεία κάτι άλλο γίνεται. Ας δούμε τα αποτελέσματα της σημερινής του επίσκεψης και ας ελπίσουμε ότι κάτι θα διορθωθεί, αν και προσωπικά είμαι γενικά απογοητευμένος με τα όσα γίνονται στη Ζάκυνθο. Συνεχώς πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε.»


Current track

Title

Artist

Background