Κωνσταντίνος Κατσίκης (Βουλευτής Αττικής, ΑΝΕΛ)
Τρ 8/01/2019
«Θα αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας προς τη κυβέρνηση και θα πάψουμε να είμαστε ο κυβερνητικός εταίρος. Αυτό θα το κάνουμε πριν έρθει στη Βουλή προς ψηφοφορία η συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να αποτελέσουμε την μόνη πολιτική δύναμη αποτροπής αυτής της συμφωνίας.
Ανεξάρτητα από το εάν ολοκληρώθηκε το έργο της κυβέρνησης για την ανόρθωση της οικονομίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, το θέμα της διαφωνίας μας, για το Σκοπιανό, μας έχει αναγκάσει να αποφασίσουμε την άρση της εμπιστοσύνης, προκειμένου να αποτρέψουμε να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή προς κύρωση.
Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά, στο πότε θα άρουμε την εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση, η ώρα θα έρθει όταν φθάσει η συμφωνία στην Ελλάδα και πριν εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Δεν το κάναμε πριν, γιατί είχαμε ένα προσύμφωνο με τα Σκόπια που δεν απέφερε κανένα έννομο αποτέλεσμα, καμία έννομη συνέπεια όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως είπε και ο κ. Στόλτεμπεργκ, αφού μόνο με την κύρωση της Ελληνικής Βουλής θα είχαμε ένα τετελεσμένο γεγονός. Αν είχαμε ρίξει την κυβέρνηση από τότε, θα είχαμε φέρει πολλά κακά στον Ελληνικό λαό και στην Ελληνική κοινωνία. Θα είχαμε φέρει πολιτική αστάθεια σε μια εποχή εξόδου από τα μνημόνια και εξυγίανσης της οικονομίας μας, και δεν θα είχαμε καταφέρει να πετύχουμε έναν από τους δύο στόχους που αποτέλεσαν το κύριο στοιχείο συνεργασίας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την έξοδο από την οικονομική κρίση. Δεν ξέρω πλέον, λόγω της διαφωνίας μας για το Σκοπιανό, αν θα προλάβουμε να δούμε απτά αποτελέσματα ως προς την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να καθορίζει τα του οίκου μας; Θα πρέπει ο διεθνής παράγοντας να μας επιβάλλει αυτό που τον εξυπηρετεί εκείνον και όχι εμάς; Θα πρέπει εμείς να μην λειτουργούμε με βάση τα εθνικά και πατριωτικά μας καθήκοντα; Εμείς είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή, υιοθετήσαμε μια εθνικά υπεύθυνη και πατριωτική στάση, είπαμε ότι δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία σε σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, θα μπορούσαμε να βρούμε τη λύση σε μια οποιαδήποτε άλλη ονομασία χωρίς τον όρο Μακεδονία, κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να καταστεί εφικτό, άρα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να πολεμήσουμε αυτή τη συμφωνία, που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα και την εθνική μας ιστορία. Με αυτόν τον τρόπο είμαστε εντάξει απέναντι στη συνείδησή μας, αλλά κυρίως απέναντι στον Ελληνικό λαό, για τον οποίο και πιστεύουμε ότι ταυτίζεται με τις θέσεις μας.
Ενίοτε, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο της χώρας μας, έχουμε διαγραφές στελεχών για κομματική απειθαρχία, όπως συνέβη σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Επίσης είχαμε μετακινήσεις από την Ένωση Κεντρώων. Είναι σύνηθες το φαινόμενο της διαφοροποίησης στελεχών μιας πολιτικής δύναμης και δεν αφορά μόνο τους ΑΝΕΛ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο και κάτι σπάνιο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών μας κινούνται με θετική κατεύθυνση προς την κομματική γραμμή, συντάσσονται με την κομματική πειθαρχία και είναι ελάχιστοι αυτοί που διαφοροποιούνται. Οι διαγραφές ανήκουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Προέδρου των ΑΝΕΛ.
Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων, έχουμε κάνει γνωστή τη θέση μας, και θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τον τρόπο που έχουμε αποσαφηνίσει προς όλες τις κατευθύνσεις.
Από το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ, ο κ. Θεοχαρόπουλος θα ψηφίσει τη συμφωνία αντίθετα από την κομματική γραμμή. Από το ΠΟΤΑΜΙ ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, έστω και αν ο κ. Θεοδωράκης θέλει να την ψηφίσει. Βλέπετε λοιπόν, ότι αν τελικά αυτή η συμφωνία κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δεν θα οφείλεται σε έναν Βουλευτή των ΑΝΕΛ, όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος, θα οφείλεται κυρίως στους άλλους πολλούς Βουλευτές των άλλων κομμάτων. Συνεπώς, να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός ότι αν ποτέ κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία εμείς παλεύουμε να μην κυρωθεί, θα οφείλεται σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε συλλογικά, είτε μεμονωμένα.
Εμείς ευελπιστούμε να μην φτάσει ποτέ η συμφωνία στη Βουλή, αποσύροντας την εμπιστοσύνη μας προς την κυβέρνηση με σκοπό να μην υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί συχνά πυκνά με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, όποτε κρίνει εκείνος, ή όποτε επιθυμεί ο Πάνος Καμένος, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ τους.»