Νίκος Τσίπηρας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου)
Δε 11/02/2019
«Είμαι συνεπής με τα όσα είχα πει τον περασμένο Σεπτέμβριο, ή θα συγκροτούσα ψηφοδέλτιο, ή θα μετείχα σε κάποιο άλλο, με έναν επικεφαλής που θα με ικανοποιούσε. Έβλεπα από τότε να δημιουργείται ένα κενό, λόγω των προσώπων που διεκδικούσαν τον Δήμο Ζακύνθου, προσώπων που δεν με εξέφραζαν. Ένιωθα την αγωνία του κόσμου, ότι εκείνα τα πρόσωπα δεν θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στα κοινά του Δήμου.
Τελικά στο πρόσωπο του Γιάννη Αγαλιανού, βρήκα τον επικεφαλής που διαθέτει εμπειρία, ικανότητες, σοβαρότητα και ένα σημαντικό έργο από την εποχή που ήταν Δήμαρχος. Επί των ημερών του δημιουργήθηκαν ο βιολογικός και το αποχετευτικό δίκτυο. Ο κ. Αγαλιανός μπορεί να διαχειριστεί τον Δήμο Ζακύνθου, να πιάσει το τιμόνι και να οδηγήσει αυτό το μεγάλο καράβι, και το κυριότερο, να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τον Δήμο. Πολλές φορές λένε, πως όποιος κάνει έργο δεν κερδίζει τις εκλογές, εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε αυτή την σκέψη.
Προσωπικά, προεκλογικά δεν πήρα ποτέ θέση για τον Λίβα και έχω πει πως ήταν λάθος η προεκλογική θέση του συνδυασμού μας τότε, όταν είμασταν κατά του Λίβα. Άλλαξε η θέση αυτή, γιατί έπρεπε να αλλάξει και έτσι δόθηκε ουσιαστική λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Είχε δίκιο ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Σ. Μποζίκης, όταν υποστήριζε τη θέση Λίβας.
Θα έλεγα ότι για πρώτη φορά γίνεται πράξη από τον κ. Αγαλιανό, η προσπάθεια δημιουργίας ενός πραγματικά ανεξάρτητου αυτοδιοικτητικού ψηφοδελτίου, χωρίς χρώματα και κόμματα. Δεν έχουν θέση τα κόμματα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, κανένα κόμμα δεν μπορεί να χρεωθεί την κακή ή καλή διαχείριση κάποιων προσώπων στα του Δήμου.
Από τους Δημοτικούς Συμβούλους της σημερινής πλειοψηφίας, στον συνδυασμό του κ. Αγαλιανού συμμετέχει και ο κ. Μυλωνάς και ο κ. Ρουχίτσας.
Παρά τις όποιες διαφορές υπάρχουν είμαστε υποχρεωμένοι ως δημοτική αρχή να συνεργαστούμε για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά ο Δήμος και οι δομές του, να μην έχουμε πρόβλημα στη νέα τουριστική σεζόν και να παραδώσουμε τον ερχόμενο Σεπτέμβριο τον Δήμο στη νέα Δημοτική Αρχή, σε μια σωστή λειτουργία.
Παρότι πιστεύω ότι δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι για την εφαρμογή της απλής αναλογικής, το νέο εκλογικό σύστημα, όντως επιδιώκει τη σύνθεση των απόψεων και τις συνεργασίες, και για αυτό ο κ. Αγαλιανός είναι ο κατάλληλος γιατί μπορεί να συνθέσει και να δημιουργήσει συνεργασίες προς όφελος της κοινωνίας.
Ο νέος και ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων προωθεί τα κοινά οικονομικά και άλλα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών όλων των Ιονίων Νήσων και βοηθά στη συνοχή της Περιφέρειάς μας.
Την συνεδρίαση που έγινε στις 8/2 στη Ζάκυνθο απασχόλησαν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που οδήγησαν σε ανάλογες αποφάσεις αναφορικά με τα υδροπλάνα, το μεταφορικό ισοδύναμο, και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.
Εδώ και μία δεκαετία συζητάμε για τα υδροπλάνα, αλλά δεν τα έχουμε δει ακόμα. Αποδεδειγμένα η ακτοπλοϊκή διασύνδεση των Ιονίων Νήσων είναι δύσκολη και δυστυχώς παρότι τα υδροπλάνα θα βοηθούσαν, δεν έχουν στηριχθεί, ίσως επειδή κάποια μεγάλα συμφέροντα εμποδίζουν την υλοποίηση αυτής της ιδέας. Από ότι φαίνεται τώρα, ξεμπλοκάρει το όλο ζήτημα. Αποφασίσαμε λοιπόν να στείλουμε μια επιστολή σε όλα τα Λιμενικά Ταμεία της Περιφέρειάς μας, ώστε να δούμε σε τι φάση βρίσκεται αυτό το θέμα. Ελπίζουμε ότι θα πιέσουμε ώστε να γίνει πράξη το υδατοδρόμιο.
Συζητήσαμε το θέμα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα αποφασίσαμε να στηρίξουμε την ίδρυση ενός σεισμολογικού κέντρου στη Ζάκυνθο. Δεν είμαστε απέναντι στο θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά μας ανησυχεί το ότι προωθείται αυτό το πλάνο χωρίς κοινωνική διαβούλευση. Την ώρα που όλα τα Επιμελητήρια της Μεσογείου αποφάσισαν να στηρίξουν και να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη, εμείς ως χώρα συζητήσαμε για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια επιτροπή τεχνικών συμβούλων που θα παρακολουθεί όλη τη διαδικασία και το ίδιο ζητάμε να κάνει και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά, δεν ζητάμε κάποιο καθρεφτάκι λες και είμαστε ιθαγενείς, εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τον τουρισμό και την τοπική μας κοινωνία. Ακόμα και η εικόνα μια πλατφόρμας άντλησης στα πέντε με έξι μίλια ανοιχτά της Ζακύνθου δημιουργεί οπτική όχληση και αυτό είναι το μικρότερο κακό.»