Λευτέρης Γιαννάτος (Υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου)
Δε 18/02/2019
«Ο «Κλεισθένης» θέτει ένα τέρμα στα κομματικά ψηφοδέλτια και ανοίγει τον δρόμο στις συνεργασίες. Είμαι πολιτικοποιημένος, είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, αλλά οι δημοτικές εκλογές δεν είναι βουλευτικές εκλογές, χρειάζονται συγκλήσεις. Τα 82 πρόσωπα που δημοσιοποίησα και που στηρίζουν τον συνδυασμό μας, ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, ανήκουν και στη ΝΔ, όλοι μπορούν να προσφέρουν. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νεοδημοκράτες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν.
Είναι μια εντελώς νέα προσπάθεια αυτή που κάνουμε σε αυτές τις εκλογές αλλά ασφαλώς και έχουμε μια συγγένεια με τον συνδυασμό του κ. Μίμη Κουρή που διεκδίκησε το δήμο στις τελευταίες εκλογές και που σήμερα εκπροσωπείται από τον κ. Α. Κασιμάτη. Αυτή την περίοδο που προσπαθώ να καταρτίσω το πρόγραμμα του συνδυασμού μας, και βλέπω την δουλειά που είχε κάνει ο κ. Κουρής σκέφτομαι τι χάσαμε ως Ζακυνθινοί, που δεν εκλέχτηκε Δήμαρχος.
Δεν έχει γίνει σύγκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εντός του 2019 και το 2018 που συνεδριάσαμε δύο φορές, αυτό έγινε σε κλίμα ενότητας και απόλυτης σύμπνοιας, επομένως αυτά που ακούστηκαν περί δήθεν θυελλώδους συνεδρίασης και κλίματος διαφωνίας, για δήθεν στήριξη ή όχι προς τον κ. Αρετάκη, δεν ισχύουν.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημα. Το μειονέκτημα είναι να βλέπουμε το καλοκαίρι τα σκουπίδια στους δρόμους, ενώ το πλεονέκτημα είναι πως έχουμε ένα ενταγμένο και χρηματοδοτούμενο έργο ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ.
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή, από τη δημιουργία πράσινων νησίδων και σημείων, από την ανακύκλωση και την διαχείριση από την πηγή.
Ο ΧΥΤΥ θα δημιουργηθεί στον Λίβα εφαρμόζοντας τους περιβαλλοντικούς κανόνες και με αυστηρό έλεγχο, όμως το εργοστάσιο της μηχανικής επεξεργασίας θα πρέπει να είναι κλειστού τύπου και κοντά στην περιοχή όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων. Βλέπουμε ότι το κόστος της διαχείρισης έχει αυξηθεί κατακόρυφα και από τα όσα έχω πληροφορηθεί, στον Λίβα υπάρχουν ήδη 33 χιλιάδες δεμάτια και προβλέπεται το καλοκαίρι να φτάσουμε στο όριο των 60 χιλιάδων. Άρα με αυτόν τον ρυθμό, στο τέλος δεν θα υπάρχει χώρος για να φτιαχτεί ο ΧΥΤΥ.
Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις για το που θα εγκατασταθεί το εργοστάσιο, αλλά εμείς θα εξετάσουμε το που θα εγκατασταθεί με επιστημονικά κριτήρια και θα εφαρμοστούν οι συλλογικές αποφάσεις. Για μένα η έννοια του πολιτικού κόστους δεν ισχύει, δεν είμαι πολιτικός καριέρας, δεν σκοπεύω να εγκαταλείψω τη δουλειά μου, το δικηγορικό μου γραφείο θα παραμείνει ανοιχτό, οποτεδήποτε επιστρέφω στη δουλειά μου. Εγώ αυτό που θέλω είναι να κάνω κάποιες τομές για την πατρίδα μου.
Για να επιβληθεί ένα πρόστιμο στον ΦΟΔΣΑ, σίγουρα θα υπάρχει κάποια παρανομία. Δεν επιτρέπουν να μπει στον Λίβα ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Βραχίωνας», αυτό από μόνο του είναι ύποπτο. Δεν υπάρχει σκέπαστρο στο χώρο εργασίας και υπάρχουν διάφορα ζητήματα, επιφυλλασόμεθα για το τι θα παραλάβουμε ως νέα Δημοτική Αρχή.
Άμεσα πρέπει να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στον Σκοπό, θα έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από τη νυν Δημοτική Αρχή.
Γενικότερα έχω μια αρνητική άποψη για τις εκάστοτε δημοτικές επιχειρήσεις. Έχει αποδειχτεί διαχρονικά, ότι αυτές οι επιχειρήσεις λειτουργούσαν ως παραμάγαζα κάποιων πολιτικών προσώπων, έχουν απασχολήσει τη δημοσιότητα με ποινικές ευθύνες και τις έχει πληρώσει ακριβά ο Ζακυνθινός λαός. Πρέπει όλες αυτές οι επιχειρήσεις να ενταχθούν στον Δήμο.
Δεν θα αφήσουμε τη Ζάκυνθο να γεμίσει με σκουπίδια. Δεν θέλουμε την ιδιωτικοποίηση στην αποκομιδή των απορριμμάτων, αλλά δεν είμαστε δογματικοί, αν χρειαστεί για ένα μικρό διάστημα να το κάνουμε, τότε θα το κάνουμε.
Δεν δέχομαι εν έτη 2019 να μην έχει πόσιμο νερό η Ζάκυνθος. Ο στόχος μας είναι να αποκτήσει το νησί πόσιμο νερό. Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν. Ο τρόπος είναι να αξιοποιήσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα, να κάνουμε συλλογή του νερού, να ενισχύσουμε τις γεωτρήσεις και να δημιουργηθεί ανά δημοτική ενότητα μια μεγάλη λιμνοδεξαμενή νερού. Επίσης μπορούμε να εξετάσουμε και τη διαδικασία της αφαλάτωσης. Το δίκτυο ύδρευσης δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε, σίγουρα πάσχει και σίγουρα έχουμε υδροκλοπές.
Ως συνδυασμός θέλουμε αποτελεσματικότητα και διαφάνεια, είμαστε όλοι μας κάτω από τον νόμο και η νομιμότητα είναι προτεραιότητά μας. Θα ταραχτούμε όλοι μας στη νομιμότητα, το διαχρονικό πρόβλημα της Ζακύνθου είναι η ανομία.
Βλέπω ένα στρεβλό μοντέλο τουρισμού στη Ζάκυνθο, πρέπει να δούμε το είδος all inclusive που θέλουμε, να γίνεται με τον σωστό τρόπο, να μην πριμοδοτούνται συγκεκριμένες περιοχές και συγκεκριμένοι επιχειρηματίες, πρέπει να ζήσει και το εστιατόριο, πρέπει να ζήσει και το mini market. Σήμερα δεν υπάρχουν οι σωστοί έλεγχοι, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να υπάρχει νομιμότητα.
Είναι ήδη δρομολογημένη και χρηματοδοτούμενη η επέκταση του υπάρχοντος βιολογικού, αλλά χωρίς επαρκές αποχετευτικό δίκτυο δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Ίσως πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος βιολογικός στην ευρύτερη περιοχή του Πλάνου και των Αλυκών για να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή. Πρέπει επίσης να αντικατασταθούν οι σωλήνες αμίαντου που έχουμε, είναι θέμα δημόσιας υγείας. Για το αποχετευτικό και τα λύματα δεν υπάρχει σήμερα ένα master plan, ένας κεντρικός σχεδιασμός και με αποσπασματικές ενέργειες δεν λύνονται αυτά τα ζητήματα.
Ο Δήμος ναι μεν έχει χρέη, αλλά έχει και πολλά έσοδα, όπως το τέλος παρεπιδημούντων. Εκεί πρέπει να φτιαχτεί ο μηχανισμός για να εισπράττονται τα χρήματα. Ο Δήμος παράλληλα πρέπει να αξιοποιεί όλα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και τους Ευρωπαϊκούς πόρους.
Δεν έχει γίνει διαβούλευση για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλές τέτοιου είδους εκδηλώσεις ενημερωτικού χαρακτήρα. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να διακινδυνεύσει το περιβάλλον, εμείς δεν είμαστε Σαουδική Αραβία, ζούμε από τον τουρισμό, και τουρισμό έχουμε λόγω του περιβάλλοντος που διαθέτουμε. Τα όποια κέρδη υπάρξουν σε τοπικό επίπεδο από την εξόρυξη υδρογονανθράκων, εξαρτώνται από τη συντονισμένη διεκδίκηση που θα κάνουν από κοινού όλοι οι Δήμαρχοι των Ιονίων Νήσων και η Περιφέρεια.
Κανένα εκλογικό σύστημα δεν είναι τέλειο, αλλά η απλή αναλογική είναι το καλύτερο δυνατό. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε μεταξύ μας. Θέλω να πιστεύω ότι θα εκλεγούν αξιόλογοι Ζακυνθινοί από όλους τους συνδυασμούς και θα δημιουργηθεί ένα πολύ καλό Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν βλέπω το θέμα των συνεργασιών μόνο υπό το πρίσμα των επικεφαλής, μπορεί να συνεργαστούν και μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αφού προηγηθεί διάλογος του καθενός με τον συνδυασμό του.
Η έδρα του δημοτικού συμβούλου ανήκει στον συνδυασμό, αλλά ο κάθε ένας δημοτικός σύμβουλος ψηφίζει κατά συνείδηση. Δεν πιστεύω στο μοντέλο που λέει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να είναι μαντρωμένοι, ή να τους τραβά ο Δήμαρχος με το λουρί.
Ήταν έγκλημα αυτό που έγινε με την παλιά Πλατεία Σολωμού, αντί να κατασκευάσουν τη νέα πλατεία τμηματικά, με σεβασμό στη μοναδική αρχιτεκτονική της, είδαμε να την διαλύουν ολόκληρη. Πάντως η κυβέρνηση βοήθησε στο να γίνει το έργο.
Όταν ήμουν υποψήφιος Αντιεπριφερειάρχης το 2010, σε ένα ντιμπέιτ όπου παρευρίσκονταν ως υποψήφιοι ο κ. Αγαλιανός και ο κ. Κοντονής, είχε πει τότε ο κ. Αγαλιανός ότι το έργο της αποχέτευσης είχε γίνει με χρήματα της τότε κρατικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το είχε παραδεχτεί λοιπόν δημόσια, αν τώρα λέει ότι είναι δικό του έργο, ας το ξεκαθαρίσει, για να του απονείμουμε τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά σημεία εκείνου του έργου.
Έχει τεράστια πολιτική ευθύνη ο κ. Γάσπαρος για το θέμα των παράνομων επιδομάτων τυφλότητας. Τριακόσιοι συμπολίτες μας καταδικάστηκαν για απάτη κατ’ εξακολούθηση και μιλάμε για φτωχούς ανθρώπους.
Δεν αναρωτήθηκε ποτέ ο κ. Γάσπαρος, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά επιδόματα τυφλότητας; Ζημιώθηκε το κράτος με πολλά εκατομμύρια και το όλο σύστημα λειτούργησε με μια πελατειακή λογική.
Είναι υπόδικος ο κ. Γάσπαρος, και αν καταδικαστεί, σε περίπτωση που εκλεγεί Δήμαρχος, θα πρέπει να ξέρετε ότι λόγω του νόμου δεν θα μπορέσει να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Συμφωνώ με την καταμέτρηση των τετραγωνικών μέτρων, αρκεί να είναι σωστή. Επί Δημαρχίας Στέλιου Μποζίκη είχε γίνει με έναν άκομψο τρόπο και υπήρχε μια λογική του αποφασίζουμε και διατάζουμε, που δεν με βρίσκει σύμφωνο.
Όταν την τελευταία φορά επισκέφθηκα το Ναυάγιο, αισθάνθηκα θλίψη και απογοήτευση από τα όσα είδα. Το Ναυάγιο χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση, με ένα συνολικό σχέδιο, θα πρέπει να τελειώσουν οριστικά οι δικαστικές διενέξεις.
Θα μπορούσε το κράτος ή ο Δήμος να απαλλοτριώσουν την περιοχή του Ναυαγίου, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξέρει η πολιτεία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης για να τον αποζημιώσει, και αυτό σήμερα είναι θολό. Είναι πάντως αδιανόητο να μην έχει ο Δήμος έσοδα από το Ναυάγιο.»