Χρήστος Κώνστας (Δημοσιογράφος, οικονομικός αναλυτής)
Δε 4/03/2019
«Συμμετείχα από την πρώτη μέρα που σχεδιάστηκε στο οικονομικό forum των Δελφών, πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για ένα συνέδριο με τρεις χιλιάδες συμμετέχοντες, με 140 θεματικές συζητήσεις και πλήθος ομιλητών από 34 χώρες. Στο συνέδριο μετείχε όλη η πολιτική ιεραρχία του τόπου, ήρθαν για να δώσουν κύρος και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στην εκδήλωση.
Το γενικό συμπέρασμα που έβγαλα από το συνέδριο, είναι ότι δέκα χρόνια μετά, δεν έχουμε ακόμα καταλάβει στο πως φτάσαμε στην κρίση. Ο ένας πολιτικός κατηγορεί τον άλλον, και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε ιδέα στο που βρισκόμαστε σήμερα, ούτε έχουμε ένα στοιχειώδες πλάνο για το μέλλον. Όλοι ξέρουν ότι ο επόμενος Πρωθυπουργός θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος είπε στο συνέδριο, ότι θα πάει πολύ προσεκτικά και πως πρέπει μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησής του, να εφαρμόσει πολιτικές που θα βελτιώσουν τα κρατικά έσοδα και κυρίως τον πλούτο της χώρας. Μόνο έτσι θα προσπαθήσει μετά να επιτύχει μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτά, όντως μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα εξάμηνο, να βελτιωθεί τόσο γρήγορα η εικόνα της χώρας, έχουμε ως παράδειγμα την Κύπρο, που σήμερα έχει ραγδαία άνθηση σε όλους τους τομείς.
Υπάρχει ένας ανόητος, μεγάλος διχασμός στη ΝΔ, με μια λογική του παρελθόντος, στο ποιοι είναι Καραμανλικοί, ποιοι νεοφιλελεύθεροι και διάφορα τέτοια. Βλέπω όμως ότι υπάρχει η διάθεση από τον κ. Μητσοτάκη να κάνει πράγματα ως αυριανός Πρωθυπουργός, που δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Η χώρα δεν μπορεί να πείσει σήμερα κανέναν, ότι μπορεί να βγει στη πραγματική ανάπτυξη. Έχουμε τα φθηνότερα ακίνητα στην Ευρώπη, έχουμε την υψηλότερη φορολογία και δεν μπορούμε να αυξήσουμε το τουριστικό ρεύμα, αυτά τα θέματα απασχόλησαν το συνέδριο των Δελφών.
Η αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, απλά έφερε την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας εκεί που την έχουν οι άλλοι οίκοι. Θα χρειαστούν τέσσερεις αναβαθμίσεις ακόμα, για να πούμε ότι γίναμε μια χώρα που εμπιστεύονται οι μεγάλοι επενδυτές.
Οι 120 δόσεις προς την εφορία, ακόμα και αν ανακοινωθούν δεν θα εφαρμοστούν ποτέ, και μιλάμε για ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 104 δις ευρώ. Αντιθέτως, θα εφαρμοστούν οι 120 δόσεις για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα αγγίζουν τα 34 δις ευρώ. Πρέπει να φύγουν 88 δις ευρώ κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, εκ των οποίων μόνο τα 27 δις ευρώ είναι από στεγαστικά δάνεια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει αυτός που θα τα αναλάβει να έχει και τη διαβεβαίωση ότι θα τα εισπράξει, αν όχι όλα, ένα σημαντικό κομμάτι, και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας για τον τραπεζικό δανειολήπτη. Το κράτος αν θέλει, μπορεί να προστατεύσει τον πραγματικά φτωχό, τον αληθινά κοινωνικά αδύναμο, αλλά αυτό δεν αφορά τις τράπεζες. Κανένας από τα ξένα funds που θα επωμιστούν τα κόκκινα δάνεια, δεν θέλει να πάρει σπίτια. Όλοι θέλουν τα χρήματα.»