Χρήστος Πάστρας (Υποψήφιος Δήμαρχος Ζακύνθου, επικεφαλής του συνδυασμού «Ζάκυνθος με φιλότιμο»)
Τε 6/03/2019
«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, ούτε εγώ, ούτε κανείς από τον συνδυασμό μας και δεν επιδιώκουμε να γίνουμε επαγγελματίες πολιτικοί. Οι γονείς μου με έμαθαν να ζω και να μάχομαι με εντιμότητα, είμαι παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Αγαπώ τη Ζάκυνθο, επέλεξα να ζήσω εδώ και θέλω να προσφέρω. Έχω σπουδάσει τουριστικές επιχειρήσεις και σήμερα λειτουργώ μια επιχείρηση θαλάσσιων περιηγήσεων.
Η ιδέα του συνδυασμού γεννήθηκε εδώ και δύο χρόνια, όπου όλοι μας απηυδήσαμε από την εικόνα που είχε το νησί, από τα συσσωρευμένα προβλήματα, από την αδιαφορία και την κατάντια. Έχει χαθεί η έννοια της λέξης φιλότιμο τα τελευταία χρόνια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρκετοί από όσους πέρασαν από εκεί, λειτούργησαν με ιδιοτέλεια. Δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, όμως τα αρνητικά ήταν περισσότερα από τα θετικά.
Δεν επιζητούμε την αρνητική ψήφο, έχουμε πρόγραμμα και προτάσεις.
Επισκεφθήκαμε τον Λίβα και έχουμε μια σειρά προτάσεων για την διαχείριση απορριμμάτων που θα καταθέσουμε. Η εικόνα που σήμερα επικρατεί εκεί, είναι κάτι που δεν μας τιμά, είναι ένα μοντέλο σύγχρονης χαβούζας, με δεματοποιημένα απορρίμματα που δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Ο υφιστάμενος τρόπος ανακύκλωσης είναι λανθασμένος. Πρέπει να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων που ανεβαίνει στον Λίβα. Πολύ απλά, σήμερα δεν γίνεται ανακύκλωση, δεματοποιούμε σύμμικτα απορρίμματα. Αν συνεχιστεί αυτό θα έχουμε πρόβλημα, μας ανησυχεί αυτή η κατάσταση. Αν συνεχιστεί αυτό το έγκλημα στον Λίβα, θα έχουμε κάτι πολύ χειρότερο από το έκτρωμα στον Σκοπό. Εμείς θέλουμε να απομακρυνθεί ο όγκος των απορριμμάτων που είναι σήμερα στον Λίβα και εξετάζουμε τον τρόπο που θα μπορέσουμε να το κάνουμε, με την πιο συμφέρουσα οικονομική λύση. Αν παντρέψουμε τον Λίβα με έναν πιο σύγχρονο τρόπο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ολλανδία, τότε θα έχουμε καταφέρει να βγούμε από το αδιέξοδο. Το μοντέλο της Ολλανδίας έχει καταξιωθεί και αναγνωριστεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον συνδυασμό μας έχουμε ενεργούς πολίτες που πρωτοστάτησαν σε διαμαρτυρίες για τα απορρίμματα, τα λύματα, τον βιολογικό. Εμείς πρώτοι, το περασμένο καλοκαίρι, αναδείξαμε το ζήτημα των λυμάτων που κατέληγαν στη θάλασσα. Η αδιαφορία της ΔΕΥΑΖ για το θέμα αυτό, κατέληξε στο να αφαιρεθούν οι γαλάζιες σημαίες από την Ζάκυνθο. Θα κινηθούμε φυσικά και προς τη λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Δεν προσπαθούμε να εξαγοράσουμε ανθρώπους και συνειδήσεις. Όσοι έχουν στο μυαλό τους το ρουσφέτι, να μείνουν μακριά από εμάς.
Ο Σταύρος Κοντονής ήταν ένας Υπουργός και είναι ένας Βουλευτής, που ίσως δεν τον «εκμεταλλεύτηκε» με τον σωστό τρόπο η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για τον Παύλο Κολοκοτσά, είχε δημιουργηθεί η εικόνα στους πολίτες, και σε εμένα, ότι είχε την πλήρη ευθύνη για όλα, όμως αποδείχτηκε ότι πάλευε μόνος του και ότι τον εγκατέλειψαν οι συνεργάτες του. Μπορεί η βόμβα των απορριμμάτων να έσκασε στα χέρια του Κολοκοτσά και της Δημοτικής του Αρχής, αλλά δεν έχει αυτός την πλήρη ευθύνη. Οι ευθύνες ξεκινάνε πριν από 30 χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Παναγιώτης Μυλωνάς προσπάθησε να κάνει ότι καλύτερο μπορούσε.
Ο Γιώργος Αρμένης έχει διατελέσει πάρα πολλά χρόνια στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα απορρίμματα. Θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.
Η κα Κράτσα αγαπάει το νησί και φαντάζομαι ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό.
Ο Γιάννης Αγαλιανός ήταν Δήμαρχος και το ερώτημα είναι που ήταν εξαφανισμένος όλα αυτά τα χρόνια.
Για τον Διονύση Γάσπαρο που διετέλεσε Νομάρχης για τρεις τετραετίες, δεν μπορώ να πω ότι έκανε το έργο που θα μπορούσε.»