Διονύσιος Μπάστας (Περιφερειακός Σύμβουλος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης)
Πα 24/01/2020
«Δεν είμαστε ενάντια στην όποια επένδυση, όποιος το νομίζει αυτό κάνει λάθος. Δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να αρθρώνουμε τον λόγο της λογικής. Ασπαζόμενοι, πρώτα από όλα το δίκιο των κατοίκων, είμαστε ενάντια στην απαλλοτρίωση περιουσιακών εκτάσεων που ανήκουν σε τρίτους. Συμπορευόμαστε με τους κατοίκους των ορεινών, την εκκλησία και την πολιτεία. Έχουμε να κάνουμε με μία εταιρεία που θέλει να καρπωθεί ξένες περιουσίες, κρατικές, δημοτικές, εκκλησιαστικές και ιδιωτικές.
Η κα Κράτσα πολιτεύτηκε, ειδικά στη Ζάκυνθο, με την σφραγίδα της Ζακυνθινιάς Περιφερειάρχη. Κατά συνέπεια δεν δικαιούται να λέει ότι δεν γνωρίζει το θέμα και ότι δεν είναι αρμοδιότητα της. Αν δεν γνωρίζει όφειλε να ενημερωθεί, από τους δημοσιογράφους της και τους συνεργάτες της. Καλύτερα να μην μιλάει αν δεν ξέρει. Να διαλευκανθούν τα ζητήματα των περιουσιών, όπως πολύ σωστά, είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ. Δ. Καρδιανός και μετά βλέπουμε την όποια επένδυση.
Είναι αυτονόητο ότι σε όποια επένδυση πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα. Η αρχικές της τοποθετήσεις της κα Κράτσα για την αγοραπωλησία στα ορεινά και την φερόμενη επένδυση ανασκευάστηκαν. Παράλληλα επικαλέστηκε τρείς φορές τον δήμαρχο αλλά ο κ. Αρετάκης την άδειασε μιλώντας για αποικιοκρατία.
Στο προ-προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο μας είπαν, ότι για το έργο των Στροφάδων υπάρχει μόνο ο κωδικός και δεν υπάρχουν τα χρήματα τα 15 εκατομμύρια του έργου. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι βάση της προγραμματικής σύμβασης το υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να κάνει μία οικονομοτεχνική μελέτη την οποία καθυστέρησε. Μόλις την τελείωσε βγήκαν οι σωτήρες και είπαν κοιτάξτε τι κάναμε για τα Στροφάδια και αυτό αφού προηγουμένως μας λέγανε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κωδικό. Αν είναι δυνατόν! Αυτά τα πράγματα δείχνουν ασυνεννοησία αμήν τι άλλο.
Με βάση την προγραμματική σύμβαση για το έργο της αναστύλωσης του καστρομονάστηρου στα Στροφάδια υπάρχει η υποχρέωση της Περιφέρειας για την καταβολή ενός ποσού για να ξεκινήσει η διαδικασία. Φαίνεται ότι τα χρήματα τελικά δοθήκαν και η διαδικασία ξεκίνησε με την υλοποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης. Η διοίκηση έχει συνέχεια ας μη ζητάμε δάφνες ενώ μιλάμε για τα αυτονόητα. Από αυτό το έργο κερδίζει η Ζάκυνθος.
Επαναλαμβάνω ότι μέχρι πρότινος δια στόματος άλλων η κα Κράτσα μας έλεγε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Αποδείχτηκε ότι και τα χρήματα υπήρχαν και το έργο προχωράει. Δεν χρειαζόμαστε νονούς για να βαφτίζουν έργα. Τα έργα υπάρχουν και πρέπει να εξελιχθούν. Πανηγυρίζουν για το αυτονόητο.
Το περιφερειακό συμβούλιο, ειδικά όταν γίνεται με τηλεδιάσκεψη, είναι μια πολύ άχαρη διαδικασία. Κάποια θέματα είναι ιδιαίτερου τοπικού χαρακτήρα και πολλές φορές σε ξεπερνούν, δεν είναι εύκολο να τα παρακολουθήσεις. Ωστόσο ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου είναι αξιότιμος και αξιοσέβαστος, καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες. Δυστυχώς κάποιες φορές χανόμαστε στα λόγια γιατί πρέπει να έχουμε άποψη επί παντός επιστητού, δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό. Δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για όλα. Το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο ξεκίνησε στις δύο και μισή το μεσημέρι και εγώ αποχώρησα στις έντεκα το βράδι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί.
Φαίνεται να υπάρχει ασυνεννοησία και έλλειψη οργάνωσης στην Περιφερειακή αρχή. Δεν υπάρχει προσυνεννόηση πριν το περιφερειακό συμβούλιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το θέμα που δημιουργήθηκε όταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης για θέματα αγροτικής ανάπτυξης κ. Κουρής έθεσε το ζήτημα του κλαδέματος της ελιάς όπως αυτό εφαρμόζεται στη Κέρκυρα, ζητώντας να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Στην Κέρκυρα για λόγους ιστορικότητας προστατεύεται ο ελαιώνας, αν και βέβαια η διαδικασία που εφαρμόζεται εκεί είναι αντιπαραγωγική. Αν εφαρμοστεί σε Ζάκυνθο Λευκάδα και Κεφαλονιά, ζήτω που καήκαμε. Ήταν εμφανής η αντίδραση των αντιπεριφερειαρχών μεταξύ αυτών και του κ. Στασινόπουλου. Ένας θεματικός αντιπεριφερειάρχης υποτίθεται ότι πριν φέρει ένα θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να το έχει συζητήσει με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες. Αυτό στην προκειμένη περίπτωση δεν συνέβη.
Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης φέρνει κάποια ζητήματα ισχυριζόμενος ότι το κάνει για όφελος της κοινωνίας αλλά από αυτά επωφελούνται πολλοί λίγοι. Όλα γίνονται για να φτιαχτούν κάποιοι άνθρωποι μέσα από μια διαδικασία νομιμοποίησης και νομιμότητας. Θα τον κρίνει η ιστορία.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: