Ανδρέας Ξένος (Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου)
Τε 29/01/2020
«H παράταξη μας παρουσίασε μια πρόταση δέκα σημείων, για να βγει η Ζάκυνθος από το αδιέξοδο που σήμερα έχει περιέλθει, σε σχέση με την διαχείριση των απορριμμάτων. Επισκεφθήκαμε τον Λίβα, τον Σκοπό και το ΚΔΑΥ και διαπιστώσαμε ότι η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Ο Δήμαρχος, ή θα πρέπει να ακολουθήσει την δική μας πρόταση, ή να καταθέσει το συντομότερο δυνατό, την δική του. Πάντως, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το θέμα, όπως έχει εξελιχθεί.
Από τα βασικά σημεία των προτάσεών μας, και το πρώτο που πρέπει να γίνει, είναι να δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Αρετάκης έναν οδικό χάρτη αποπληρωμής των οφειλών προς την εταιρεία Μεσόγειος. Αν ο Δήμαρχος θεωρεί ότι η εταιρεία δεν κάνει την δουλειά της, ή ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης δεν κάνει σωστά την δουλειά της, ή αν έχει τις όποιες ενστάσεις του, τότε θα πρέπει να καταγγείλει την σύμβαση και να ξεκινήσει τις διαδικασίες για έναν νέο διαγωνισμό, ώστε να βρεθεί ένας άλλος ανάδοχος που θα διαχειριστεί την ενδιάμεση λύση. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έχει κάνει ο Δήμαρχος, το μόνο που κάνει είναι να αρνείται να πληρώσει την εταιρεία. Εμείς, δεν είμασταν αυτοί που αναδείξαμε την Μεσόγειο, ούτε έχουμε κάποια προσωπική σχέση με την εταιρεία. Εμείς το μόνο που θέλουμε είναι να γίνεται η διαχείριση στον Λίβα σωστά.
Η Μεσόγειος,όπως ό ίδιος ο δήμαρχος αναγνωρίζει, διαθέτει ένα πολύ καλό μελετητικό γραφείο, άρα δεν θα της ήταν δύσκολο να δώσει αφιλοκερδώς κάποιες μελέτες στον Δήμο. Από την άλλη, οι δωρεάν μελέτες, είναι κάτι που με προβληματίζει.
Στον διαγωνισμό για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων η Μεσόγειος δεν κατέθεσε από μόνη της πρότασή. Μια κοινοπραξία με κορμό την Μεσόγειος που αποτελείται από τρεις εταιρείες, κατέθεσε την πρόταση.
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, είμαστε σε ένα οριακό σημείο. Μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν πέσει οι υπογραφές με τον ανάδοχο του έργου, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί. Τουλάχιστον όμως, θα πρέπει να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος.
Ένα άλλο σημείο της πρότασής μας, αφορά ένα υπόλοιπο πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, αδιάθετο ποσό από την αρχική χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του στεγάστρου στον Λίβα. Αυτό το στέγαστρο θα πρέπει να εγκατασταθεί σε ένα σημείο τέτοιο, ώστε να μην γκρεμιστεί στη συνέχεια, όταν και θα κατασκευαστεί το κλειστό εργοστάσιο, να μείνει το στέγαστρο για να αξιοποιηθεί και στη συνέχεια.
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να γίνεται διαλογή στην πηγή και βέβαια πρέπει να εντατικοποιηθεί η ανακύκλωση αν θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα. Αν γίνει αυτό, πέρα από το περιβαλλοντικό όφελος που υπάρξει θα μειωθεί και το κόστος της επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Θα πρέπει άμεσα να διανεμηθούν οι τετρακόσιοι καφέ κάδοι που ήδη βρίσκονται στη Ζάκυνθο και που μέχρι σήμερα φυλάσσονται στα γραφεία του προμηθευτή, πρέπει να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία.
Θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με το ΚΔΑΥ. Απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση και γνωμοδότηση από την Υ.Π.Α, κάτι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Εμείς μιλάμε για ένα νέο κέντρο ανακυκλώσιμων υλικών, την κατασκευή και την διαχείριση του οποίου θα πρέπει να αναλάβει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να αναζητηθούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις μέσω του φορέα, διαφορετικά θα χαθούν αυτά τα χρήματα και θα τα πάρουν άλλα νησιά που περιμένουν και που θα είναι πιο έτοιμα από εμάς ως προς την διεκδίκηση κονδυλίων.
Δυστυχώς, μόνο δύο φορές έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, και αυτές για καθαρά τυπικά θέματα, όπως η έγκριση του προϋπολογισμού. Δεν έχει συζητηθεί κανένα άλλο θέμα, ούτε η παραίτηση του κ. Κουτσογιάννη από τη θέση του Αντιπροέδρου, μια παραίτηση που ακόμα εκκρεμεί. Θα πρέπει ο Δήμαρχος ή να μην κάνει αποδεκτή την παραίτηση, ή αν την κάνει, να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να εκλεγεί νέος Αντιπρόεδρος.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: