Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα
Πε 5/03/2020
- Το Νοσοκομείο μας έχει τα πάντα για να βοηθήσει τους ασθενείς.
- Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που νοσούν από τον Κορωνοϊό, τον αντιμετωπίζουν απομονωμένοι σπίτι τους.
- Οι απολυμάνσεις γίνονται εκεί όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόνο.
- Μπαίνοντας στην άνοιξη θεωρώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
- 1η Απριλίου θα ανοίξει η ΜΕΘ.
«Ως Ιατρικός Σύλλογος έχουμε αποτιμήσει την όλη κατάσταση με τον Κορωνοϊό και διαρκώς επικαιροποιούμαι τη γνώση μας. γνωρίζουμε. Έχουμε δώσει οδηγίες για τα προληπτικά μέτρα που ο κάθε πολίτης πρέπει να λάβει.
Χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και υπευθυνότητα. Οφείλουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας.
Ως μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συμμετείχα χθες σε μια σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων.
Η χώρα μας δεν ήταν από τις πρώτες που επλήγησαν από τον Κορωνοϊό. Αυτό το γεγονός μας έδωσε το χρονικό περιθώριο να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, να δημιουργήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο που συνεχώς επικαιροποιείται και που όλοι οφείλουμε να εφαρμόζουμε.
Ίσως κάποια μέτρα να ακούγονται υπερβολικά, είναι όμως απαραίτητα και προληπτικά πρέπει να τα εφαρμόζουμε. Οφείλουμε να ακολουθούμε πιστά οι οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Αυτό που έκαναν κάποιοι στα καρναβάλια, που αγνόησαν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, δεν ήταν σωστό, ήταν ανεύθυνο.
Υπάρχουν μεταλλάξεις του ιού, αλλά αυτό το γνωρίζουμε και είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις.
Οι απολυμάνσεις γίνονται εκεί όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόνο.
Μπαίνοντας στην άνοιξη, όπου αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες και έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας, θεωρώ ότι θα εξασθενήσει ο ιός και η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που νοσούν από τον Κορωνοϊό, τον αντιμετωπίζουν απομονωμένοι σπίτι τους, όπως γίνεται και με την γρίπη. Αν εμφανιστούν επιπλοκές, τότε αυτός που νοσεί έρχεται σε επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό του και ακολουθεί τις οδηγίες του.
Δεν πάμε για ψύλλου πήδημα στο Νοσοκομείο αλλά μόνο σε επείγουσες καταστάσεις.
Ο θεράπων ιατρός θα ενημερώσει το Νοσοκομείο και ακολούθως οι γιατροί θα υποδεχτούν τον ασθενή σε έναν ειδικό χώρο του νοσοκομείου. Αν χρειάζεται εισαγωγή θα γίνεται ασφαλώς, αλλά αν δεν υπάρχουν τα συμπτώματα που χρίζουν εισαγωγής, ο ασθενής θα πηγαίνει σπίτι του, όπου θα πρέπει να ακολουθεί την αγωγή και τις οδηγίες που θα του δίνονται.
Το Νοσοκομείο μας έχει τα πάντα για να βοηθήσει τους ασθενείς.
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια, το Υπουργείο Υγείας και τους ιατρούς του Νοσοκομείου, έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έχουν εναρμονισθεί πλήρως με τις οδηγίες και ακολουθούν πιστά το σχέδιο που έχει εκπονηθεί.
Αν παραστεί ανάγκη, θα συνεισφέρουμε και εμείς οι ιδιώτες γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου. Το συζητούσαμε αυτό χθες με τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας.
Στο Νοσοκομείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Το επισκεπτήριο έχει μειωθεί και αν χρειαστεί πρέπει να εκμηδενιστεί. Ήδη υπάρχει μια πτέρυγα στο ισόγειο του Νοσοκομείου Ζακύνθου, όπου εκεί θα εισάγονται οι ασθενείς με συμπτώματα από τον Κορωνοϊό. Θα είναι ασφαλώς απομονωμένοι από τους υπόλοιπους ασθενείς του νοσοκομείου. Σύντομα θα ανοίξει και η ΜΕΘ. Αυτό δεν είναι μια κούφια υπόσχεση, όπως ακούγαμε τα προηγούμενα χρόνια. Έχουν δρομολογηθεί ενέργειες και εκπαιδεύεται ήδη προσωπικό. Πιστεύω ότι την 1η Απριλίου θα ανοίξει η ΜΕΘ, έστω και με δύο κρεββάτια για αρχή.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: