Κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια ραγδαία εξάπλωση του Κορονοϊού
Δε 30/03/2020
– Αν χαλαρώσουν τα μέτρα, τότε μπορεί να γίνουμε Ιταλία.
– Πάνω από 80 άτομα έδειξαν ενδιαφέρον για πρόσληψη νοσοκομείο Ζακύνθου – Χαμηλό το ενδιαφέρον από γιατρούς.
– Δεν είμαι ικανοποιημένος από την αποκομιδή των απορριμμάτων – Ο Δήμαρχος με διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα σε ότι αφορά τον Κορωνοϊό, τηρουμένων των αναλογιών, πάει καλά και θα συνεχίσει να πηγαίνει καλά, εφόσον συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα μέτρα. Αν χαλαρώσουν τα μέτρα, και το λέω γιατί τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ μια χαλαρότητα από κάποιους, τότε μπορεί να γίνουμε Ιταλία ή Ισπανία. Αν κυκλοφορούμε χωρίς λόγο θα αυξηθούν τα κρούσματα. Όταν λέμε να μείνει ο κόσμος στο σπίτι, το εννοούμε.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα αναγκαίο μέτρο που στοχεύει κυρίως στην αποφυγή συγχρωτισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι συνέπειες του μέτρου σε μια περιοχή σαν τη Ζάκυνθο, είναι ηπιότερες αφού εύκολα, αν θέλει κάποιος συμπολίτης μας, μπορεί να βγει και να περπατήσει, μόνος του στην ύπαιθρο. Όχι όμως σε χώρους όπου συγχρωτίζεται κόσμος.
Το Νοσοκομείο Ζακύνθου πήρε μέτρα νωρίτερα από κάθε άλλο Νοσοκομείο. Είμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε την κεντρική πύλη εισόδου του Νοσοκομείου. Δημιουργήσαμε έναν ειδικό χώρο αρχικά με επτά κλίνες για κρούσματα Κορωνοϊού, ανοίξαμε την ΜΕΘ και μεταφέραμε έναν ειδικό εντατικολόγο από το Ρίο στη Ζάκυνθο. Το Νοσοκομείο μας σήμερα ανταπεξέρχεται, είναι ασφαλές και οι εφημερίες καλύπτονται, αλλά φυσικά μιλάμε για λειτουργία σε φυσιολογικές συνθήκες. Κανένα σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια ραγδαία εξάπλωση του Κορονοϊού.
Σε καθημερινή βάση, ανεβαίνουν στο σύστημα νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Ενδιαφέρον για το νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν εκδηλώσει πάνω από 80 άτομα. Ήδη οι επτά έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον μόνο από τρεις. Αρχικά ζητούσαμε εννέα γιατρούς και με μια νέα προκήρυξη ζητάμε άλλους πέντε, άρα συνολικά χρειαζόμαστε 14 γιατρούς. Προτεραιότητά μας είναι ένας ειδικός χειρούργος και ένας γενικός παθολόγος. Δεν αφήνουμε την προσπάθεια και ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έχουμε αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουμε από το Υπουργείο Υγείας περισσότερα κίνητρα για τους γιατρούς.
Δεν κρύβομαι και όταν βλέπω ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα και στο δήμο, το λέω, είτε προφορικά είτε με επιστολή. Το έχω πράξει ήδη. Δεν μου έχει κοινοποιήσει ο σύλλογος των εργαζομένων του Δήμου, ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάτι, ότι δεν τηρεί ο Δήμος τα μέτρα που προβλέπονται για τον Κορωνοϊό. Δεν μπορώ να κινηθώ έτσι απλά επειδή μπορεί να άκουσα κάτι. Δεν μου έχουν κοινοποιήσει κάτι εγγράφως.
Όταν ήμουν δήμαρχος, κάποιοι συμπολίτες μας, εκπρόσωποι φορέων, όπως οι ξενοδόχοι, με είχαν οδηγήσει στα δικαστήρια επειδή για μια μικρή περίοδο υπήρξε πρόβλημα με την αποκομιδή. Σήμερα δεν βλέπω κανέναν να αντιδρά.
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την αποκομιδή και για αυτόν τον λόγο συναντήθηκα με τον Δήμαρχο την προηγούμενη εβδομάδα. Μιλήσαμε και για τα έργα. Με διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά και ότι θα γίνουν ενέργειες για να βελτιωθεί η κατάσταση. Θεωρώ ότι ο Δήμαρχος έχει πάρει το μήνυμα ότι πρέπει να κάνει κάποια πράγματα και μου υποσχέθηκε ότι θα τα κάνει. Από εκεί και πέρα, δεν είμαι εγώ αυτός που θα καταργήσω την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όταν το κράτος επιτάσσει ιδιωτικές κλινικές, αυξάνεται και το νοσήλιο γιατί πρέπει από κάπου να πληρωθεί και το προσωπικό. Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι στη φάση της επίταξης δεν πρέπει να πληρώσει κανείς τίποτα. Όμως όλα αυτά τα μέτρα εξετάζονται σε καθημερινή βάση και συνεχώς αναπροσαρμόζονται.
Υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις αισχροκέρδειας για τις οποίες θα πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη, δηλαδή η επιτροπή ανταγωνισμού και ο Εισαγγελέας.
Το Νοσοκομείο μας ζήτησε μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό την προμήθεια μασκών υψηλής προστασίας τύπου FP 3 και επειδή δεν βρήκε ενδιαφέρον, αναγκάστηκε να αγοράσει 120 μάσκες με 23 ευρώ την μία. Δεν μας λείπουν οι απλές χειρουργικές μάσκες, θέλουμε αυξημένης προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Ήρθαν ήδη στην Ελλάδα 1,7 εκατομμύριο τέτοιου τύπου μάσκες, και θα έρθουν ακόμα 7 εκατομμύρια.
Εκτός των αναπνευστήρων που έχουμε ήδη στην εντατική του νοσοκομείου και στα χειρουργεία, έχουμε συν επτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Είναι ευχάριστο ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται δωρεές από ιδιώτες στο νοσοκομείο μας όπως και πολύτιμη είναι και η δωρεά από το Επιμελητήριο Ζακύνθου. Με τις δωρεές επιτυγχάνουμε να αποδεσμεύονται χρήματα από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου. Όποιος ιδιώτης θέλει να συνεισφέρει, μπορεί να επικοινωνήσει με την διοίκηση του Νοσοκομείου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: