Προς χάριν των επενδύσεων, σε δεύτερη μοίρα η προστασία του περιβάλλοντος
Τε 1/04/2020
«Διαμαρτυρόμαστε για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που αφορά το περιβάλλον, το οποίο δεν συζητήθηκε ποτέ, δεν μπήκε επί της ουσίας στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ τελείωσε τυπικά στις 18 Μαρτίου αυτή περίοδος και πλέον ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, κάτι εντελώς λάθος, ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω κορωνοϊού δεν μπορεί να γίνει διαβούλευση. Εμείς ζητάμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να ακολουθήσει μια διεξοδική συζήτηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Θα έπρεπε να συζητήσει το θέμα αυτό και το Δημοτικό Συμβούλιο. Πρέπει να λάβει θέση και ο Δήμος, που έχει και εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ζακύνθου. Έχουμε έρθει σε επαφή, για να ενημερώσουμε για τις απόψεις μας, με Δημοτικούς Συμβούλους, με τον κ. Αρμένη και τον κ. Κασιμάτη και σκοπεύουμε να έρθουμε σε επαφή και με άλλους.
Σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Ανησυχούμε, διότι προβλέπονται σοβαρές αλλαγές στη διαδικασία των περιβαλλοντικών μελετών και αδειοδοτήσεων. Βάση του νομοσχεδίου, αυτές οι άδειες θα δίνονται πλέον από ιδιώτες και με συνοπτικές διαδικασίες, ώστε να διευκολύνεται το έργο του κάθε επενδυτή, εις βάρος όμως του περιβάλλοντος.
Προβληματιζόμαστε επίσης, γιατί αλλάζει το καθεστώς των 36 σήμερα φορέων διαχείρισης και προστασίας περιοχών, όπως είναι το ΕΘΠΖ, μετατρέπονται σε μονάδες διαχείρισης, πλέον ο έλεγχος θα γίνεται από έναν Αθηνοκεντρικό φορέα. Θα υπάρξει επίσης απουσία μέριμνας φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών, αφού δεν θα ελέγχει πλέον το Πάρκο, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τα κεντρικά.
Το σημαντικότερο όμως σημείο που μας ανησυχεί, έχει να κάνει με την αλλαγή χρήσης γης των προστατευόμενων περιοχών, που σημαίνει ότι θα επιτρέπονται κάθε λογής δραστηριότητες σε όλες τις ζώνες προστασίας. Ανοίγει ο δρόμος για να δούμε εντός αυτών των περιοχών, ορυχεία, λατομεία, και βέβαια εξόρυξη υδρογονανθράκων. Είναι ξεκάθαρο, ότι προς χάριν των επενδύσεων θα πάει σε δεύτερη μοίρα η προστασία του περιβάλλοντος. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρότεινε να παραμείνουν αυτές οι 36 δομές διαχείρισης αλλά δεν ξέρουμε αν θα δεχτεί την πρόταση η Κυβέρνηση.
Υπάρχει μια αντίληψη από κάποιους στην Ζάκυνθο, ότι το ΕΘΠΖ δεν λειτουργούσε σωστά, ή αν θέλετε ικανοποιητικά. Δεν διαφωνώ στο ότι υπήρχαν κάποια προβλήματα, αλλά αυτό έγκειται στη δομή λειτουργίας του και κυρίως στις αρμοδιότητες που του παρέχονται. Αυτό που πολλοί ίσως δεν ξέρουν, είναι ότι την ευθύνη των παραλιών την έχουν οι Δήμοι και όχι το ΕΘΠΖ. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν έχουν διπλασιαστεί οι ομπρέλες και έχουν πολλαπλασιαστεί τα σκάφη που δραστηριοποιούνται εντός των ζωνών προστασίας και μιλάμε σήμερα για πάνω από τετρακόσια εξήντα σκάφη.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: