Καθαρά Νερά: Tο μέλημά μας είναι η προστασία του Νησιού μας
Πα 29/05/2020
«Tην Κυριακή 17 Μαΐου, δύο μέλη της ομάδας μας επισκέφθηκαν την παραλία των Αλυκών. Η παραλία είχε πολύ κόσμο, γιατί εκείνη την ημέρα είχε πολύ ζέστη και δυστυχώς όλοι δυσανασχετούσαν καθώς παρατηρούσαν στην θάλασσα, κάποιες επιπλέουσες κηλίδες κίτρινου χρώματος που έμοιαζαν με λύματα.
Τα μέλη μας τηλεφώνησαν στο Λιμεναρχείο και ενημέρωσαν για το γεγονός. Η υπάλληλος της υπηρεσίας που απάντησε, είπε ότι η κηλίδα ήταν πλαγκτόν, γύρι και άνθη ελιάς. Σε ερώτηση μας, αν έχει γίνει αυτοψία, η απάντηση που λάβαμε ήταν θα έλεγα κάπως ειρωνική και η επικοινωνία διεκόπει.
Τα μέλη μας τράβηξαν φωτογραφίες, τις οποίες ανάρτησαν στην σελίδα μας και πήραν δείγμα από την κηλίδα. Παρότι δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να κάνουμε χημικές αναλύσεις, ούτε κάποια πιστοποιημένη υπηρεσία, εγώ ως βιολόγος, μπόρεσα να εξάγω ένα πρώτο συμπέρασμα αφού εξέτασα το δείγμα στο μικροσκόπιο. Διαπίστωσα ότι όντος ήταν γύρη και χλωροφύκη. Φυσικά και δεν θα μπορούσαμε να κοινοποιήσουμε το αποτέλεσμα της ανάλυσης που έκανα εγώ.
Το φυτοπλαγκτόν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, ακίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή με το τέλος των βροχών και την αύξηση της θερμοκρασίας και οφείλεται στην αύξηση φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών.
Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τα μέλη μας, στην σελίδα της ομάδας μας στο facebook, συνοδεύονται και από ένα σχόλιο το οποίο αναφέρει την απάντηση που πήραμε όταν επικοινωνήσαμε με το Λιμεναρχείο για να ενημερώσουμε για το συμβάν. Άρα που υπάρχει προσπάθεια δυσφήμισης από εμάς;
Δυστυχώς στον τόπο μας, υπάρχει μια μεγάλη κωλυσιεργία σε ότι αφορά την δράση των αρμόδιων υπηρεσιών για την θαλάσσια ρύπανση. Κυρίως το Λιμεναρχείο είναι αρμόδιο σε ότι αφορά το θαλάσσιο περιβάλλον, αλλά και το τμήμα Περιβάλλοντος καθώς και η υγειονομική υπηρεσία της Περιφέρειας, σε ότι αφορά την ρύπανση στη στεριά. Δυστυχώς, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω κάποιων νοοτροπιών του παρελθόντος, δεν γίνονταν τα δέοντα. Μόλις όμως εμείς, πέρυσι, δώσαμε έμφαση σε αυτές τις περιπτώσεις, αποδείχτηκε ότι κινητοποιήθηκαν οι αρχές. Μέσω της πίεσης, ενεργοποιήσαμε αυτές τις υπηρεσίες.
Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος εξέδωσε ανακοίνωση, πριν από λίγες ημέρες που αναφέρει ότι σε όλη την χώρα έχουν γίνει επιτόπιες αυτοψίες από τις οικίες Λιμενικές Αρχές, και ότι αυτά τα περιστατικά δεν είναι λύματα αλλά φυτοπλαγκτόν. Εμείς αποδεχόμαστε αυτή την ανακοίνωση, αλλά ρωτάμε το Λιμεναρχείο Ζακύνθου αν έχει κάνει ανάλογες αυτοψίες και δειγματοληψίες στην Ζάκυνθο.
Αυτή την περίοδο αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο πολλές φωτογραφίες και βίντεο από συμπολίτες μας, όχι απαραίτητα μέλη μας, σχετικά με πιθανές περιπτώσεις ρύπανσης στην θάλασσα και στις ακτές της Ζακύνθου, όχι μόνο για τις Αλυκές, αλλά και για άλλες περιοχές του νησιού. Γράφτηκαν πολλές γνώμες, απόψεις και σχόλια.
Συμφωνώ ότι ο κάθε ένας μας, πρέπει να είναι προσεκτικός, στις αναρτήσεις που κάνει, αλλά κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης, πρέπει να παίρνει πρωτοβουλίες για να διαπιστώνει αν ρυπαίνεται το περιβάλλον. Εμείς ως «Καθαρά Νερά» σε καμιά των περιπτώσεων δεν θέλουμε να δυσφημίσουμε το νησί μας, το μέλημά μας είναι η προστασία του.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: