ΦΟΔΣΑ Ιονίων: Πρέπει να επισημάνω την θετική και δημιουργική συμβολή του κ. Αρετάκη
Τρ 16/06/2020
«Ο νέος διαβαθμιδικός Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ ιδρύθηκε με το άρθρο 93 του περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη. Έχει έδρα το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς και τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας. Επιλέχθηκε η έδρα να βρίσκεται στην Κεφαλονιά, ως μια επιβράβευση στο νησί, αφού δεν είχε απασχολήσει την πολιτεία για την διαχείριση των απορριμμάτων. Το μετοχικό κεφάλαιο του φορέα μοιράζεται σε ποσοστό 60% στην Περιφέρεια και 40% μοιράζεται στους Δήμους.
Χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης στην οποία ορίσαμε τα μέλη του Δ.Σ. Αρχικά ο νόμος προέβλεπε πενταμελές διοικητικό συμβούλιο, αλλά επειδή έκανα παρέμβαση στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη και ζήτησα να εκπροσωπούνται όλα τα νησιά, έγινε η απαραίτητη τροποποίηση και έτσι το νέο Δ.Σ είναι επταμελές. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από την Περιφερειάρχη που εκ του νόμου ορίζεται Πρόεδρος, δυο ακόμα μέλη από την Περιφέρεια, της επιλογής του Περιφερειάρχη, και τέσσερα μέλη που εκλέγονται από τους Δημάρχους που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση.
Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη των δημάρχων που θα συμμετέχουν στο Δ.Σ. έθεσαν υποψηφιότητα η Δήμαρχος κεντρικής Κέρκυρας κα Υδραίου, όπως και ο Δήμαρχος της νότιας Κέρκυρας Κώστας Λέσσης, και βάση των μετοχών που είχαν, και με την υποστήριξη από τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας υπερίσχυσαν έναντι του Δημάρχου Λευκάδας.
Οι επιλογές μου ήταν θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες και όχι οι χωρικοί γιατί έχουν την δυνατότητα να επισκέπτονται συχνά και να γνωρίζουν την κατάσταση σε όλα τα νησιά. Έτσι όρισα τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Χωροταξίας κ. Ιωάννου λόγω αντικειμένου και την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών κα Μοθωναίου γιατί υπάρχουν αρκετά θέματα σε εκκρεμότητα που χρίζουν οικονομικής διαχείρισης. Συνεκτίμησα παράλληλα το ότι ο κ. Ιωάννου είναι από την Κέρκυρα και η κα Μοθωναίου από την Ζάκυνθο, τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα των απορριμμάτων. Άσκηση ισορροπιών προσπαθώ να κάνω, μεταξύ των νησιών και των όποιων προσωπικών φιλοδοξιών υπάρχουν. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και πρέπει να τηρούνται. Στο Δ.Σ. του φορέα εκλέγονται και τέσσερεις Δήμαρχοι. Όλα αυτά φυσικά και θα μπορούσα να τα περάσω και μέσω ψηφοφορίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στο οποίο έχουμε την πλειοψηφία.
Πρέπει να επισημάνω την θετική και δημιουργική συμβολή του κ. Αρετάκη για τα άρθρα του καταστατικού. Τώρα πρέπει να αρχίσει η λειτουργεία της νέας εταιρείας. Αναμένουμε από την Αποκεντρωμένη, τις Αντιπεριφέρειες και τους τοπικούς ΦΟΔΣΑ, την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία θα περάσουν στον νέο Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Τα χρέη των τοπικών ΦΟΔΣΑ, καθώς και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν μέχρι την οριστική παραλαβή, θα μείνουν στους Δήμους.
Θα ακολουθήσουμε το μοντέλο των υφιστάμενων διαδημοτικών ΦΟΔΣΑ. Θα ακολουθήσει η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου εκεί θα παρουσιάσω ένα συγκρατημένο πρόγραμμα για όλα τα νησιά, για το εργοστάσιο που έχει δημοπρατηθεί στην Κέρκυρα, ένα προς; Δημοπράτηση στην Κεφαλονιά τα δύο έργα της Ζακύνθου και της Λευκάδας που βρίσκονται σε μια εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία, για την ανακύκλωση, για την διαλογή στην πηγή, και γενικότερα, για τον τρόπο που θα κάνουμε την διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτός ο νέος φορέας που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση, γεννά ελπίδες για κάτι καλύτερο και αποτελεί μεγάλη πρόσκληση για εμάς που θέλουμε να δώσουμε λύσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλω να ελπίζω σε μία δυναμική αντιμετώπιση των πραγμάτων.
Ακούστηκε στη γενική συνέλευση, ότι η Ζάκυνθος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Όμως, όλα τα νησιά θα έχουν μερίδιο ευθύνης και φωνή και όλα προσβλέπουν με ελπίδα σε αυτή τη νέα προσπάθεια που γίνεται.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: