Όλοι είναι επιφυλακτικοί για την επόμενη χρονιά – Έλάχιστες οι νέες κρατήσεις – Φόβος για το δεύτερο κύμα
Τρ 29/09/2020
«Φέτος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, είχαμε 150 χιλιάδες αφίξεις, που σημαίνει ότι πάμε σε μια σεζόν με συνολικά περίπου 220 χιλιάδες αφίξεις. Αν συγκρίνουμε τα νούμερα με πέρυσι, που είχαμε 870 χιλιάδες αφίξεις, μιλάμε για μια πτώση της τάξεως του 75 με 80%.
Οι Βρετανοί ήρθαν ουσιαστικά για περίπου έναν με ενάμιση μήνα, αφού από 7 Σεπτεμβρίου και μετά είχαμε μόνο αναχωρήσεις. Ανάλογα κινήθηκαν οι Ολλανδοί, ενώ Σουηδοί και Φινλανδοί πέταξαν μόνο για δύο εβδομάδες. Οι Πολωνοί στήριξαν φέτος την αγορά μας, ενώ είχαμε πτώση άνω του 90% για τους Ιταλούς.
Σίγουρα θα πηγαίναμε λίγο καλύτερα, από ότι αρχικά υπολογίζαμε, αν έμεναν οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί τουλάχιστον έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η TUI έφερε τον περισσότερο κόσμο, ήταν η πρώτη σε αφίξεις, ενώ μεγάλα νούμερα έφεραν και οι Πολωνικές εταιρείες. Η JET2 έφερε μόλις 13 χιλιάδες πελάτες, όταν πέρυσι είχε φέρει 52 χιλιάδες.
Περίπου το 50% των ξενοδοχείων λειτούργησαν φέτος στην Ζάκυνθο. Υπήρχαν κάποια λίγα ξενοδοχεία τα οποία τον Αύγουστο ήταν γεμάτα, ενώ σχετικά καλά τα πήγαν και οι βίλες. Κάποια άλλα ξενοδοχεία, όπως και ενοικιαζόμενα, κατά μέσο όρο είχαν πληρότητα 30%.
Οι περισσότεροι τουρίστες ήρθαν φέτος στο Τσιλιβί, αφού στον Λαγανά τα περισσότερα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Υπήρξε μια πτώση στη ζήτηση σε ότι αφορά τον Λαγανά και μια άνοδο σε ότι αφορά το Τσιλιβί.
Ανάμεικτα τα σχόλια των επισκεπτών που ήρθαν. Οι πιο απαιτητικοί και αυτοί με τα περισσότερα αρνητικά σχόλια, ήταν οι πελάτες που δεν μπόρεσαν φέτος να πάνε Ισπανία και αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα. Στο άνοιγμα της τουριστικής σεζόν, υπήρξε πράγματι μια αναστάτωση με τα πρωινά και δεν ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα με την καθαριότητα. Τα κυριότερα αρνητικά σχόλια για το νησί, εστιάστηκαν στο ότι δεν έχουμε πεζοδρόμια και τα σκουπίδια ήταν στους δρόμους.
Σίγουρα τα μέτρα που έγκαιρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και γενικά το πως διαχειριστήκαμε την πανδημία έδωσε μία ώθηση στον τουρισμό. Ακόμα και τώρα, που έχουμε έξαρση των κρουσμάτων, σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με εμάς, είμαστε χαμηλά σε αριθμό κρουσμάτων. Πιστεύω ότι καλώς αποφασίσθηκε να ανοίξει ο τουρισμός. Από την αρχή το διακύβευμα ήταν ξεκάθαρο, ή θα είχαμε τουρισμό, έστω και με προβλήματα, ή θα κλεινόμασταν όλοι στα σπίτια μας.
Αν ζητούσαμε από όλους τους τουρίστες να έκαναν τα τεστ στην πατρίδα τους πριν φτάσουν στην Ελλάδα, σίγουρα αυτό θα λειτουργούσε για κάποιους αποτρεπτικά στο να αποφασίσουν να έρθουν. Αυτό άλλωστε καταγράφεται σε χώρες που έλαβαν τόσο αυστηρά μέτρα.
Επίσης αν ζητούσαμε από όλους τους τουρίστες να έκαναν τεστ στο αεροδρόμιο, κατά την άφιξή τους στην χώρα μας, αφενός πιστεύω ότι δεν θα επαρκούσαν τα εργαστήρια για να επεξεργαστούν τον όγκο των τεστ και αφετέρου και πάλι αυτό το μέτρο θα λειτουργούσε αρνητικά για κάποιους επισκέπτες, μειώνοντας την επισκεψιμότητα στην χώρα μας.
Έγιναν και λάθη, όπως για παράδειγμα με τους Ρουμάνους και τους Σέρβους, που προστρέξαμε να κλείσουμε τις αγορές χωρίς να έχουν πάρα πολλά κρούσματα.
Δυστυχώς για τον τουρισμό παίζει ρόλο το ότι η Αγγλία έχει τώρα πάρα πολλά κρούσματα και οδηγείται σε εξάμηνο lockdown. Αυτό θα επηρεάσει τις νέες κρατήσεις για του χρόνου και το πρόβλημα θα επιδεινωθεί αν έχουμε έξαρση κρουσμάτων και σε άλλες χώρες.
Επειδή συνήθως ξεχνιούνται όλα, θεωρώ ότι θα ξεχαστούν και τα φετινά συμβάντα στον Λαγανά. Πρέπει όμως να πάρουμε κάποιες πρωτοβουλίες για του χρόνου. Η νεολαία προτιμά τον Λαγανά, τον επιλέγει για να διασκεδάζει εκεί, όμως εμείς είμαστε αυτοί που επιλέξαμε να έχουμε αυτή τη νεολαία στον Λαγανά. Ωστόσο δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Ζάκυνθος πλήρωσε και φέτος τον Λαγανά. Ήταν γενικότερο το πρόβλημα, το είδαμε μέχρι και μέσα στα αεροπλάνα. Έναν νέο που πίνει, είναι πολύ δύσκολο να τον χαλιναγωγήσεις και πιστεύω ότι καλώς η αστυνομία χειρίστηκε το θέμα φέτος γνωρίζοντας και τις δυνατότητες που έχει σε έμψυχο υλικό. Πιστεύω όμως ότι ο Λαγανάς χρειάζεται αυστηρή αστυνόμευση, διότι φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε φέτος, δημιουργούνται εκεί που υπάρχει ανεκτικότητα. Οι νόμοι πρέπει να τηρούνται από όλους, ντόπιους και επισκέπτες.
Εμείς, τα τουριστικά γραφεία, με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, τιμωρηθήκαμε πιο πολύ από κάθε άλλον κλάδο του τουρισμού. Ανέβηκε το κόστος μας στις μεταφορές κατά 40%.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, μέχρι στιγμής μόνο δάνεια μας δίνουν, τα οποία ασφαλώς και θα πρέπει να επιστρέψουμε. Το καλό ήταν ότι στηρίχθηκαν οι εργαζόμενοι με το επίδομα που ελάμβαναν.
Όλοι είναι επιφυλακτικοί για την επόμενη χρονιά. Είναι ελάχιστες οι νέες κρατήσεις, όλοι φοβούνται το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, και όλοι ελπίζουν να βγει σύντομα ένα ασφαλές εμβόλιο. Μέχρι τότε οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου εύκολες.
Γίνεται μια προσπάθεια με τον Δήμο και τις τεχνικές του υπηρεσίες του, για να είναι έτοιμα τα γήπεδα για τη νέα αγωνιστική σεζόν. Δεν έχουμε κακή συνεργασία με τον Δήμο, κάνει προσπάθεια ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σ. Κακολύρης. Ελπίζουμε να ετοιμαστούν τα γήπεδα το συντομότερο δυνατόν, για να κάνουμε και εμείς την κλήρωση του πρωταθλήματος.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: