Στη Ζάκυνθο μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχουν δοθεί 140 εκατομμυρία ευρώ
Δε 28/12/2020
«Μεταξύ 4 και 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν στη Ζάκυνθο, όπως και σε όλη την Ελλάδα, οι πρώτοι εμβολιασμοί των υγειονομικών, ενώ εν συνεχεία θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες θα γίνει και ο δεύτερος εμβολιασμός. Ο κάθε εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, από το πρωί έως το βράδυ, στα κέντρα υγείας της πόλης και της Καλλιθέας. Μέχρι τα τέλη Μαΐου, θα πρέπει να έχουμε τελειώσει με τους εμβολιασμούς.
Τα εμβόλια που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ασφαλή και καλύπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό από τον κορωναϊό σε ποσοστό 95%. Δεν θα μπω στη διαδικασία να σχολιάσω το τι λέει ο καθένας περί παρενεργειών, ο πολίτης πρέπει να αξιολογεί τα όσα ακούει και να εμπιστεύεται τους ειδικούς. Όλα τα φάρμακα, ακόμα και ένα απλό ντεπόν, ενδέχεται να προκαλέσουν παρενέργειες. Αυτό που έχει αξία να αναφέρω είναι ότι αυτή η νέα γενιά εμβολίων ίσως μελλοντικά φέρει μια επανάσταση στην ιατρική επιστήμη, για την αντιμετώπιση άλλων σοβαρών παθήσεων, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν και με άλλα εμβόλια.
Έχει ειπωθεί και στο παρελθόν, δια στόματος Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, πως ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, δεν αποκλείεται να χαριστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν από την πολιτεία. Προσωπικά πιστεύω ότι θα χαριστεί τουλάχιστον το 50% αυτών. Στη Ζάκυνθο μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών έχει δοθεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ.
Με τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου κ. Ποταμίτη, έχω συνεργαστεί πάρα πολλά χρόνια, από το 2003. Πολιτικά εκφράζει κάποιες απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνώ. Μπορεί να είναι ο ίδιος συνδικαλιστής και να διεκδικεί συνεχώς πράγματα, εγώ όμως ποτέ μου δεν έκανα τον συνδικαλιστή, είμαι πολιτικός και στη ζωή μου πάντα κοίταζα την ουσία. Τον περασμένο Απρίλιο ο κ. Ποταμίτης ζήταγε χίλιες κλίνες ΜΕΘ σε όλη την χώρα και τώρα έχουμε 1.300.
Στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου μας εργάζονται σήμερα τέσσερεις παθολόγοι. Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευθυντής της Κλινικής, ο κ. Κούτσης, η κα Δρινή και από σήμερα μία ακόμη ιατρός, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, η παθολόγος κα Γ. Μαντέλη.
Η διοίκηση του νοσοκομείου μας και εγώ προσωπικά δεν κάτσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, όταν αιφνιδιαστικά εν μέσω πανδημίας παραιτήθηκαν δύο παθολόγοι, παρότι σήμερα είμαι Βουλευτής δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την μπάλα στη διοίκηση του Νοσοκομείου, αναλαμβάνω ευθύνες. Τρέξαμε όλοι να καλύψουμε τα κενά. Λέω αιφνιδιαστικά, γιατί πραγματικά δεν περίμενα να παραιτηθούν εν μέσω πανδημίας γιατροί, όταν όλο το υγειονομικό δυναμικό της χώρας δίνει μια μάχη με τον κορωναϊό, μια μάχη στην οποία και εγώ δήλωσα εθελοντικά παρών, για να βοηθήσω. Έχω δηλώσει ότι εθελοντικά θα κάνω μέσα στον Ιανουάριο κάποιες εφημερίες, για να βοηθήσω ως γιατρός, στα επείγοντα και στα χειρουργεία αν χρειασθεί. Ήρθα σε επαφή με όλον τον Ιατρικό Σύλλογο Ζακύνθου, μίλησα προσωπικά με τους ιδιώτες παθολόγους, όπως στην κα Σπίνου, αλλά και στην κα Μαντέλη, οι οποίες προσφέρθηκαν να συνεισφέρουν.
Πέραν των τεσσάρων παθολόγων, στην Παθολογική Κλινική εργάζονται πέντε γενικοί γιατροί, τέσσερεις Πνευμονολόγοι και οι ειδικευόμενοι. Στην Παθολογική Κλινική εργάζονται σήμερα 17 γιατροί. Δηλαδή, δεν φτάνει αυτός ο αριθμός των γιατρών για να πούμε ότι οι Ζακυνθινοί μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι; Επειδή κάποιοι μας ασκούν κριτική, θα πω με στοιχεία, ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αφήσανε το Νοσοκομείο με 16 αποχωρήσεις γιατρών ενώ διόρισαν δώδεκα. Άρα με μείον τέσσερεις γιατρούς. Αύξησαν το παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό κατά μόλις έξι θέσεις όταν εμείς διορίσαμε 91 ανθρώπους. Δεν είδα τον κ. Ποταμίτη να λέει ένα ευχαριστώ προς την διοίκηση και τον Βουλευτή για αυτούς τους 91 ανθρώπους. Από αυτούς είναι βέβαιο ότι θα μονιμοποιηθεί το νοσηλευτικό προσωπικό, και πιστεύω ότι κανείς εξ αυτών των συνολικά 91 ανθρώπων δεν θα φύγει από το Νοσοκομείο. Όλα αυτά δείχνουν μια απαξίωση του Νοσοκομείου μας; Δείχνουν έλλειψη ενδιαφέροντος και αυταρχισμό εκ μέρους της διοίκησης; Πόσες θέσεις είχαν προκηρύξει επί ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγουν; Μόλις τρεις, ενός παιδιάτρου, ενός καρδιολόγου και ενός εντατικολόγου. Εμείς προκηρύξαμε συνολικά 12 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων. Η προσπάθεια λοιπόν γίνεται και αυτό πρέπει επιτέλους να αναγνωρισθεί. Όλοι αντιλαμβάνονται την διαφορά στο Νοσοκομείο μας, από το χθες στο σήμερα, σε όλα τα επίπεδα.
Έχει διαπιστωθεί μια σοβαρή διάβρωση σε πολλές παραλίες του νησιού, έχουμε διαπιστώσει ζητήματα στο Λαγανά στις Αλυκές και στο Βασιλικό. Αυτό οφείλεται και στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σε αυθαίρετες παρεμβάσεις. Για αυτό το λόγο ζήτησα από την μελετήτρια κα Φράγκου, η οποία γνωρίζει τη Ζάκυνθο, να μας επισκεφθεί για να δει τι συμβαίνει και μας πει την επιστημονική της άποψη, όπως και έγινε. Η διάβρωση των ακτών μας είναι ένα σοβαρό θέμα, ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφού το εξετάσουμε με επιστημονικό τρόπο, με μελέτες που θα γίνουν μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Από την εποχή που εγώ ήμουν Δήμαρχος, είχε εκπονηθεί μια ανάλογη μελέτη για την παραλία του Αργασίου και τώρα με χαρά πληροφορήθηκα ότι μέσω της Περιφέρειας υπάρχει το κονδύλι ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για να προχωρήσει το έργο.
Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση, δίνει τόσα πολλά χρήματα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Δήμος Ζακύνθου έχει πάρει 5,5 εκατομμύρια ευρώ για αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του, όπου με αυτά τα χρήματα εξοφλήθηκε η Alpha Bank, έχει πάρει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για οφειλές της ΔΕΥΑΖ, 375 χιλιάδες ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του 1ου γυμνασίου λυκείου, 800 χιλιάδες ευρώ για την πανδημία και 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον Ιανό. Από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον Ιανό, το 1 εκατομμύριο αφορά την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και οι 500 χιλιάδες την αποκατάσταση των ζημιών με σημαντικότερη στο 1ο Κοιμητήριο.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: