Current track

Title

Artist

Background

Ντενίζ Πυριόχου
Επιστημονική Υπεύθυνη Εμβολιαστικού Κέντρου Πόλης Ζακύνθου

Στη Ζάκυνθο έχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλα νησιά του Ιονίου

Τε 17/03/2021



«Μέχρι σήμερα στο εμβολιαστικό μας κέντρο έχουμε κάνει περίπου 1.500 εμβολιασμούς με τα εμβόλια της Pfizer. Κάνουμε καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 40 εμβολιασμούς και λειτουργούμε με διπλή βάρδια. Δεν έχουν παρουσιαστεί σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια.

Στη Ζάκυνθο έχουμε μείνει πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με άλλα νησιά του Ιονίου, καθώς αφενός μόλις χθες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια της Astra Zeneca, στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου, και αφετέρου γιατί κάποιες ηλικιακές ομάδες δεν εκδήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον να εμβολιαστούν με αποτέλεσμα να έχουμε αραιά ραντεβού.

Ο στόχος μας είναι να μην χάνονται δόσεις και για αυτό καλούμε τηλεφωνικά τα ραντεβού της επόμενης ημέρας ώστε να έχουμε πάντα μια καλή εικόνα για το αν κάποια από αυτά θα ακυρωθούν.

Δυστυχώς έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου για τα εμβόλια της Astra Zeneca, γιατί έχουν ακουστεί κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παρενεργειών με θρομβώσεις οι οποίες βέβαια δεν γνωρίζουμε αν οφείλονται στο εμβόλιο. Οι περιπτώσεις αυτές είναι ελάχιστες, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 17 εκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλον τον πλανήτη, παρουσιάστηκαν μόνο 39 περιπτώσεις θρομβώσεων. Μεγάλες χώρες όπως Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και το τελευταίο 24ωρο Σουηδία και Λετονία, έχουν κάνει αναστολή εμβολιασμών της Astra Zeneca για να εκτιμήσουν τα δεδομένα. Είναι λυπηρό το ότι χθες, πρώτη μέρα εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneca στο Νοσοκομείο, από τα 60 προγραμματισμένα ραντεβού τελικά έγιναν μόνο 20 εμβολιασμοί.
Πιστεύω ότι ως χώρα θα έπρεπε να βλέπαμε με καλύτερο μάτι και κάποια άλλα εμβόλια, όπως το Sputnik, της Ρωσίας, που είναι ένα πολύ καλό εμβόλιο. Με εντυπωσιάζει που δεν το έχουμε δει αυτό.

Πέραν των ευπαθών ομάδων γενικότερα, πρέπει κάποια στιγμή να δούμε και το θέμα του εμβολιασμού των κατάκοιτων συνανθρώπων μας, αυτών που δεν έχουν κάποιον να τους βοηθήσει και που δεν μπορούν να έρθουν να εμβολιαστούν. Σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον να συνταγογραφείται το εμβόλιο, αυτό της μίας δόσης, πιθανότατα της Johnson & Johnson, ώστε πιθανά σε έναν μήνα από σήμερα, να γίνεται ο εμβολιασμός στο φαρμακείο.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background