Δήμος Ζακύνθου: Προκύπτει σαφές θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης με την πολιτική έννοια του όρου
Πε 22/04/2021
«Η σημερινή κατάσταση στη Δημοτική Αρχή, δοκιμάζει τα όρια της νομοθεσίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τον νόμο του Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου, δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης της θέσης του Δημάρχου εντός των Επιτροπών, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής, ακόμα και αν δεν έχει τη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μιας παράταξης, μπορούν είτε από μόνοι τους να ανεξαρτητοποιηθούν, ή και να διαγραφούν από την παράταξη με τα 2/3 των ψήφων των Συμβούλων της παράταξής τους. Και στις δύο περιπτώσεις, ο νομοθέτης απαγορεύει σε αυτόν τον Σύμβουλο να προσχωρήσει σε μια άλλη Δημοτική παράταξη. Όταν δε, μιλάμε για την Δημοτική παράταξη του Δημάρχου τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που διαγράφονται, αυτοδίκαια χάνουν το όποιο αξίωμα ή θέση κατείχαν εντός των Επιτροπών που ήταν μέλη.
Οι διαγραμμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που μετείχαν σε κάποια Επιτροπή, μπορούν να αντικατασταθούν από τα αναπληρωματικά μέλη. Αν δεν υπάρχουν αναπληρωματικά μέλη, τότε πρέπει να γίνει σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου και το σώμα να εκλέξει νέα μέλη από Συμβούλους που θα προτείνει η Δημοτική Αρχή. Αν δεν μπορεί να γίνει ούτε αυτό, επειδή δεν υπάρχουν άλλα μέλη της παράταξης του Δημάρχου, τότε δίνεται η δυνατότητα, η θέση που αφορά Σύμβουλο του Δημάρχου να καλυφθεί από Σύμβουλο παράταξης της αντιπολίτευσης και δη, της πρώτης σε αριθμό Συμβούλων εντός του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν δεν προτείνει μέλος η συγκεκριμένη παράταξη, τότε η διαδικασία πηγαίνει στη δεύτερη σε αριθμό Συμβούλων παράταξη και ούτω καθ’ εξής, και αυτή η διαδικασία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Είναι υποχρεωμένη από τη νομοθεσία η αντιπολίτευση να προτείνει αναπληρωματικά μέλη και εν συνεχεία να γίνει ψηφοφορία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Δήμο Ζακύνθου προκύπτει σαφές θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης με την πολιτική έννοια του όρου.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: