Απαιτείται άμεσα καθαρισμός περιμετρικά του Κάστρου και στην ευρύτερη περιοχή της Μπόχαλης
Τρ 25/05/2021
«Όπως κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, έτσι και φέτος στη Ζάκυνθο είχε προγραμματιστεί από την Πυροσβεστική για μεθαύριο Πέμπτη η άσκηση αντιμετώπισης δασικής πυρκαγιάς στη Μπόχαλη με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2021». Χθες ήρθε η διαταγή του Πυροσβεστικού Σώματος για αναβολή της άσκησης αυτής, πιθανών λόγω της καταστροφής στην Κορινθία από την μεγάλη πυρκαγιά. Παρόλα αυτά, χθες πραγματοποιήσαμε την προάσκηση στην Μπόχαλη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και με απόλυτη επιτυχία. Η Μπόχαλη είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, μια μίξη δασικής και οικιστικής περιοχής που διαθέτει έναν μόνο δρόμο πρόσβασης. Μέσα στο Κάστρο έχει γίνει ο καθαρισμός, ενώ και η δεξαμενή που υπάρχει είναι γεμάτη και λειτουργική. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνει ένας καθαρισμός περιμετρικά του Κάστρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μπόχαλης.
Σε ότι αφορά εμάς, από τον Μάρτιο έχουμε ξεκινήσει και συνεχίζουμε τους καθαρισμούς σε περιφερειακούς δρόμους, ρέματα, ποτάμια και χειμάρρους. Από τον Δήμο έχουμε ενημερωθεί μέσω του συντονιστικού οργάνου, ότι έχουν κατατεθεί μελέτες για καθαρισμούς και απομένουν οι υπογραφές αυτών. Ελπίζω φέτος οι καθαρισμοί να γίνουν έγκαιρα και πριν τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Το τμήμα Πολιτικής Προστασίας στελεχώνεται με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, έχουμε πλέον το δικό μας αυτοκίνητο και έχουμε μια στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Δεν έχουμε όμως δικά μας μέσα, όπως μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό για να συνδράμουμε στο έργο της Πυροσβεστικής. Για αυτόν τον λόγο κάνουμε συμβάσεις με ιδιωτικές υδροφόρες και μηχανήματα έργου, με βάση στοιχεία που αντλούμε από το επίσημο μητρώο εργοληπτών της Πολιτικής Προστασίας.
Η απόφαση για τη λειτουργία φέτος του Ναυαγίου δεν αφορά την Πολιτική Προστασία, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτό το σώμα έγκειται η απόφαση, σε συνεργασία με τις όμορες Κοινότητες. Για να λειτουργήσει όμως το Ναυάγιο πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας των επισκεπτών, τα οποία είναι ξεκάθαρα. Θα έπρεπε ήδη να είχαν γίνει οι απαραίτητες εργασίες για τα μέτρα ασφάλειας, οι οποίες δεν έχουν γίνει. Το Ναυάγιο επισκέπτονται κάθε μέα μέχρι και τρεις χιλιάδες κόσμος. Αν στο πλάτωμα ή στην ευρύτερη περιοχή προκύψει μια πυρκαγιά, αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο ως προς την διαφυγή αυτού του κόσμου. Δεν έχω υπόψιν μου το σχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον φορέα διαχείρισης του Ναυαγίου. Θεωρώ όμως ότι επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει για αυτή την περιοχή.
Η απαγόρευση που ισχύει κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για διέλευση σε δασικές περιοχές και δρόμους από τις έξι το απόγευμα, είναι η ίδια που κάθε χρόνο ανακοινώνεται, και προστίθενται κάποιες περιοχές βάση της επικινδυνότητας και του ιστορικού σε πυρκαγιές. Έχει μπει σχεδόν η μισή Ζάκυνθος στις απαγορευμένες περιοχές, γιατί στη μισή Ζάκυνθο κατά εξακολούθηση έχουμε πυρκαγιές. Ο σχεδιασμός της όλης απόφασης απαγόρευσης, η επιλογή της ώρας και των περιοχών, δεν ήταν μια απόφαση της Περιφέρειας ή του τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Αυτό έγινε σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο μετέχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, το Λιμεναρχείο, η Αστυνομία και οι εθελοντικές ομάδες. Η Ζάκυνθος διαθέτει τέσσερεις εθελοντικές ομάδες που φυλάνε τα δάση μας επί 24ωρου βάσεως και χωρίς αμοιβή. Αυτοί οι άνθρωποι πέραν των επαίνων, πρέπει να ενισχυθούν. Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν μπει σε καθεστώς απαγορεύσεων, και που αποδεδειγμένα έχουν ζώα και καλλιέργειες, προφανώς θα μπορούν σε λογικές ώρες να πηγαίνουν στις περιουσίες τους.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία πέντε χρόνια όσες πυρκαγιές είχαμε στο νησί, μπήκαν σε δυσπρόσιτα σημεία, σε δασικές περιοχές. Ανησυχούμε γιατί έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές και σε νυχτερινές ώρες, καθώς και για την ανεύθυνη στάση πολλών πολιτών που καίνε ξύλα σε σημεία εντός δασικών περιοχών και ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για το ότι οι ίδιοι οι πολίτες δεν καθαρίζουν ως οφείλουν τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού τους, ειδικά σε δασικές περιοχές.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: