Ναυάγιο Α.Ε.: Θα έπρεπε να είμαστε πιο δύσπιστοι προς τις τοπικές αρχές, παρά στο Ελληνικό Δημόσιο
Δε 28/06/2021
«Γνωρίζουμε πλέον στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση του Ναυαγίου. Το Ελληνικό Δημόσιο ιδρύει μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα δραστηριοποιηθεί εντός ζώνης αιγιαλού, δηλαδή εντός δημόσιας έκτασης. Η εταιρεία αυτή έχει έναν και μόνο μέτοχο, το Δημόσιο. Οι μετοχές είναι μη μεταβιβάσιμες και η διοίκηση θα ασκείται από ένα 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο δεν θα εκλέγεται από τη γενική συνέλευση αλλά ορίζεται με νόμο.
Βλέπω μια συνεχή προσπάθεια από κάποιους, να συνδέσουν δύο διαφορετικά θέματα, ή ίσως τα μπερδεύουν. Πρόκειται για το νομικό θέμα της αγοραπωλησίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα ορεινά, με την υπό σύσταση εταιρεία που θα διαχειριστεί το Ναυάγιο. Τα δύο αυτά ζητήματα δεν συσχετίζονται με οιονδήποτε τρόπο, δεν υπάρχει κανένα νομικό, πραγματικό πεδίο που να τα συνδέει.
Το κράτος επαναλαμβάνω ότι έρχεται και δημιουργεί μια δομή για την διαχείριση του αιγιαλού και όχι να λύσει ή να εκμεταλλευτεί την ιδιωτική περιουσία οποιουδήποτε.
Οι μετοχές της εταιρείας ανήκουν αποκλειστικά στο Ελληνικό Δημόσιο και δεν είναι μεταβιβάσιμες. Η αξία της ονομαστικής μετοχής που είναι ένα τεχνικό ζήτημα, ορίστηκε στα εκατό ευρώ. Βάση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών, το ποσό που ορίζεται για μια ονομαστική μετοχή είναι μεταξύ σαράντα λεπτών του ευρώ και ενός ευρώ. Το κράτος επέλεξε οι μετοχές της εν λόγω εταιρείας να έχουν την μέγιστη ονομαστική τιμή.
Η εταιρεία έχει το δικαίωμα απόκτησης ενοχικών δικαιωμάτων, δηλαδή να μισθώνει ή να αγοράζει όμορα ακίνητα στην περιοχή. Η εταιρεία δεν έχει το δικαίωμα των απαλλοτριώσεων, αλλά δεν χρειάζεται και να το έχει, αφού το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και να ναι, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να απαλλοτριώνει εκτάσεις. Ο Δήμος έχει επίσης το δικαίωμα των απαλλοτριώσεων αλλά μόνο κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του.
Ο μοναδικός μέτοχος, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο, θα συντάξει και το καταστατικό της εταιρείας. Γενικά, σύμφωνα με το νόμο των ανωνύμων εταιρειών, η Γενική Συνέλευση έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις της και είναι αυτή που εκλέγει και το Δ.Σ.
Ενώ, λοιπόν το Ελληνικό Δημόσιο, ως ο μοναδικός μέτοχος που είναι, θα μπορούσε να αρκεστεί στην εν λόγω ρύθμιση και να εξέλεγε μέλη στο Δ.Σ., χωρίς την γνώμη της τοπικής κοινωνίας, με τον νόμο που πρόκειται να ψηφιστεί αποδίδει στους τοπικούς φορείς, τα τέσσερα από τα επτά μέλη, ήτοι την πλειοψηφία του Δ.Σ.
Στο ερώτημα, αν στο μέλλον θα μπορούσε να δοθεί η εταιρεία σε έναν ιδιώτη, θεωρώ πως όχι, γιατί μιλάμε για διαχείριση δημόσιας περιουσίας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον δημόσιο χαρακτήρα του ναυαγίου. Όπως ρητά προβλέπεται από το Σύνταγμα ο μόνος κύριος του αιγιαλού στη χώρα μας είναι το Ελληνικό Δημόσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο αιγιαλός δεν μπορεί να μεταβιβασθει ποτέ σε κάποιον ιδιώτη.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να λύσει το πρόβλημα της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος στο Ναυάγιο. Τα τελευταία σαράντα χρόνια, οι τοπικοί φορείς απέτυχαν να δρομολογήσουν μια οριστική λύση για το Ναυάγιο και εξ αιτίας αυτής της αποτυχίας έρχεται και παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο. Το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων είναι μάλλον όψιμο.
Αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος κατείχε ακόμα και το 51% των μετοχών της εταιρείας, τι θα άλλαζε; Σαράντα χρόνια τώρα ο Δήμος απέτυχε να αξιοποιήσει το Ναυάγιο και να εκπονήσει μια συνολική και βιώσιμη λύση γι αυτό. Τώρα θα δρομολογούσε λύση;. Από αυτήν την άποψη, μάλλον θα έπρεπε να είμαστε ικανοποιημένοι που η πλειοψηφία των μετοχών δεν ανήκει στον Δήμο Ζακύνθου. Θα έπρεπε να είμαστε πιο δύσπιστοι προς τις τοπικές αρχές, παρά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Ανεξαρτήτως του αριθμού των εκπροσώπων των τοπικών αρχών στο Δ.Σ. της εταιρείας, θα πρέπει να δούμε την επάρκεια των αντιπροσώπων μας εκεί. Να μην κοιτάμε μόνο τον συσχετισμό των οργάνων, δηλαδή τη σχέση μεταξύ Γενικής Συνέλευσης και Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και τον συσχετισμό των προσώπων. Τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις υπεύθυνες θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, θα επιφορτίστουν με τον κρίσιμο ρόλο του ελέγχου της εν λόγω εταιρείας και την διαχείριση της περιοχής. Τα καθήκοντά τους θα είναι σύνθετα και απαιτητικά, γι αυτό και απαιτείται προσοχή στην επιλογή τους. Είμαι βέβαιος ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα κατευθύνει τα όποια έστω και λίγα κέρδη υπάρξουν προς την τοπική κοινωνία.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: