Current track

Title

Artist

Background

Γιώργος Αρμένης
Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβουλίου

Να ξηλώσει ο Δήμαρχος τους σωλήνες που όπως λέει μολύνουν τη θάλασσα στο Λαγανά – Απορώ πως δεν τον καλεί ο Εισαγγελέας

Πε 1/07/2021



«Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί τήρησης της νομοθεσίας από τον Δήμαρχο, ήταν αχρείαστη, γιατί προφανώς και ο Δήμαρχος οφείλει να τηρεί το νόμο και να βοηθά σε όλα τα επίπεδα την εύρυθμη λειτουργία του νησιού. Με ξεπερνούν οι δηλώσεις του κ. Αρετάκη, περί πολλών περιπτώσεων ρύπανσης του περιβάλλοντος που γνωρίζει, και οι οποίες δυσφημούν τους επιχειρηματίες της Ζακύνθου. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν και κακοί επιχειρηματίες οι οποίοι καταδικάζονται από την πλειοψηφία των ευσυνείδητων επαγγελματιών. Το θέμα όμως είναι τι κάνει ο Δήμαρχος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Εδώ έχουμε μια καραμπινάτη περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τον Δήμαρχο που οφείλει να τηρήσει τη νομοθεσία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μέσω της απόφασής του, στηρίζει τον Δικηγορικό Σύλλογο. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media δείχνουν ρύπανση στη θάλασσα, κοντά στη παραλιακή ζώνη, αλλά και έξω από αυτήν, που σημαίνει ότι πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές. Ο Δήμος μπορεί να κάνει πολλά και δυστυχώς δεν τα κάνει. Υπάρχουν κοινωνικοί εταίροι με τους οποίους πρέπει να συζητάμε για αυτά τα θέματα και να συνεργαζόμαστε μαζί τους.

Οι πληροφορίες μου λένε, ότι η ξενοδοχειακή μονάδα στη Μπούκα του Λαγανά όπου και καταγγέλθηκε η θαλάσσια ρύπανση, διαθέτει τριτοβάθμια μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αλλά σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε σωλήνας είναι μέσα στη θάλασσα πρέπει να ξηλωθεί. Ο Δήμος θα έπρεπε ήδη να έχει στείλει συνεργείο για να ξηλώσει όλους τους σωλήνες που όπως λέει ο κ. Αρετάκης υπάρχουν και μολύνουν τη θάλασσα. Απορώ πως δεν έχει καλέσει ακόμα ο Εισαγγελέας τον Δήμαρχο να του υποδείξει που είναι αυτοί οι σωλήνες που έχουν διαρροή λυμάτων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Να ξηλωθούν όλοι αυτοί οι σωλήνες με Εισαγγελική εντολή.

Θα πρέπει τα ημερόπλοια να μπορούν να αδειάζουν τα λύματά τους σε εγκαταστάσεις εντός της χερσαίας ζώνης του Λιμενικού Ταμείου. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ρύπανσης από χερσαίες εγκαταστάσεις.

Εδώ και δύο χρόνια η Δημοτική Αρχή, αρνήθηκε τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υπαρχόντων σφαγείων στο νησί. Αποδεχτήκαμε να συντηρήσουμε τη δομή αυτή, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ρυπαίνεται το περιβάλλον και να βοηθηθούν οι εκτροφείς ζώων. Μας έλεγε ο Δήμαρχος ότι σε έξι μήνες θα έχει έτοιμα τα νέα σφαγεία και βέβαια δεν έκανε τίποτα. Έφερε τώρα το θέμα της αγοράς ενός οικοπέδου για να γίνουν εκεί τα νέα σφαγεία και μάλιστα υπό την απειλή πως όποιος δεν ψηφίσει υπέρ, δεν θέλει να έχει η Ζάκυνθος σφαγεία. Αν και είμαι σύμφωνος με την όποια αγορά έκτασης προς όφελος του Δήμου, είπα στον κ. Αρετάκη ότι η νομοθεσία για την χωροθέτηση σφαγείων είναι σαφής, θα πρέπει να συγκροτήσει μια επιτροπή που θα εγκρίνει την καταλληλότητα του χώρου, θα πρέπει η έκταση αυτή να απέχει πεντακόσια μέτρα από οποιαδήποτε άλλη κατοικία, και θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι δεν μπορεί να χτιστεί το οτιδήποτε άλλο γύρω από τα σφαγεία. Ελπίζω όλα αυτά να γίνουν. Για να χρηματοδοτηθεί το έργο απαιτείται και μια οικονομοτεχνική μελέτη. Δεν γίνονται διαφορετικά οι δημόσιες διαδικασίες, χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη δεν δίνεται χρηματοδότηση.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background