Πολλά είχε πει ο κ. Αρετάκης αλλά μόνο στα λόγια έμεινε – Η δημοτική περιουσία είναι ανοχύρωτη και ο Δήμος κινδυνεύει να την απωλέσει άμεσα
Πα 26/11/2021
«Αν θέλει κάποιος να βάλει έναν τίτλο για τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι πως τα προβλήματα του Δήμου είναι διαχρονικά, είναι κοινά εδώ και χρόνια και τον στοιχειώνουν. Στο τέλος του 2021 εγκρίθηκε ο ισολογισμός του έτους 2014. Θυμίζω ότι ο ισολογισμός του 2013 είχε εγκριθεί τέσσερα χρόνια πριν, το 2017 από άλλη Δημοτική Αρχή.
Υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αποσαφηνίζει τον τρόπο που γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες απογραφής των στοιχείων για να συνταχθεί ένας ισολογισμός. Σε έναν ισολογισμό καταγράφονται τα πάσης φύσεως έσοδα και έξοδα του Δήμου, η ακίνητη περιουσία του, τα έσοδα που προσβλέπει να κάνει, καθώς και οι δικαστικές εκκρεμότητες που έχει. Όλα αυτά καταγράφονται σε μια σειρά εκθέσεων που στη συνέχεια ελέγχουν ορκωτοί ελεγκτές, οι οποίοι τελικά καταρτίζουν τον ισολογισμό. Κάποια στοιχεία βέβαια που είχαν αποτυπωθεί το 2014 σήμερα έχουν αλλάξει, όπως για παράδειγμα το δάνειο της Εμπορικής Τράπεζας που δεν υπάρχει πλέον καθώς ο Δήμος το εξόφλησε. Σε ότι αφορά το προσωπικό του Δήμου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Το 2014 στον Δήμο υπήρχαν 357 μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι, ενώ σήμερα είναι λιγότεροι από διακόσιοι.
Ένα μεγάλο θέμα που αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι η δημοτική περιουσία η οποία περιλαμβάνει οικόπεδα, βοσκοτόπια, κτήρια, γήπεδα, καθώς και υπό μια έννοια τα έργα που έχουν εκτελεστεί. Η δημοτική περιουσία είναι ανοχύρωτη και ο Δήμος κινδυνεύει να την απωλέσει και μάλιστα άμεσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν πριν από λίγες εβδομάδες, η Pimana είχε στείλει κάποιους τοπογράφους στη Ζάκυνθο, οι οποίοι έκαναν εργασίες εντός δημοτικής περιουσίας. Ο Δήμαρχος τότε είχε καλέσει την αστυνομία και αυτοί έφυγαν. Όταν όμως ρώτησα τον Δήμαρχο αν κατέθεσε μήνυση, μου απάντησε ότι μελετά το θέμα. Όταν δεν γνωρίζεις την ακίνητη περιουσία που έχεις, δεν μπορείς να την υπερασπιστείς.
Δυστυχώς γίνεται ένας πρόχειρος υπολογισμός της ακίνητης δημοτικής περιουσίας. Πόσες χιλιάδες στρέμματα είναι αυτή η ακίνητη περιουσία του Δήμου; Έκανα αυτή την ερώτηση και απάντηση δεν πήρα.
Επίσης ρώτησα και για την αξία των ιδιόκτητων κτηρίων του Δήμου που έχει υπολογιστεί στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Μα, μόνο το Πνευματικό Κέντρο, το Δημαρχείο και το Εθνικό Στάδιο, αξίζουν αυτά τα χρήματα, ή και πολύ περισσότερα. Και πάλι απάντηση δεν πήρα.
Ο Δήμαρχος ανάφερε ότι τα ακίνητα του Δήμου είναι συνολικά 758. Ποια είναι αυτά και πόσο αξίζουν; Αν κάποιος εντελώς πρόχειρα, κάνει μια απλή διαίρεση των 30 εκατομμυρίων ευρώ στα 758 ακίνητα, θα βγάλει μια αποτίμηση στις 40 χιλιάδες ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ακίνητο.
Από τα πολλά που είχε πει ο κ. Αρετάκης, τελικά μόνο στα λόγια έμεινε. Όλα είναι στον αέρα, ο Δήμος δεν έχει μια σωστά καταγεγραμμένη περιουσία, άρα δεν μπορεί να την υπερασπιστεί, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον.
Επίσης, σύμφωνα με τους ορκωτούς ελεγκτές, δεν υπήρξε μια ακριβής καταγραφή για το 2014, των προμηθειών του Δήμου, σε υλικά, αναλώσιμα, ανταλλακτικά και καύσιμα. Αυτά δεν καταγράφονται ούτε τα επόμενα χρόνια. Ζήτησα από τον Δήμαρχο να έχει μια κεντρική ηλεκτρονική καρτέλα που θα καταγράφονται αναλυτικά όλα αυτά.
Επειδή λοιπόν για όλα αυτά που ρωτήσαμε δεν πήραμε απαντήσεις, για αυτό και καταψηφίσαμε τον ισολογισμό του 2014.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: