Απέτυχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας – Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε θανάτους λόγω COVID
Πε 2/12/2021
«Παρά τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει λυθεί τίποτα. Το μόνο θετικό που έχει προκύψει, είναι το ότι έχουν μπει στα νοσοκομεία μέσω ΕΣΠΑ τρεισήμισι χιλιάδες επικουρικοί. Στο νοσοκομείο Ζακύνθου έχουν έρθει ως επικουρικό προσωπικό περίπου 120 άτομα, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό αλλά κανένας γιατρός. Στις 31 Μαρτίου 2022 λήγουν οι περισσότερες συμβάσεις και δεν ξέρουμε αν θα ανανεωθούν. Το Υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 6 χιλιάδες προκηρύξεις γιατρών, που όμως με τα δεδομένα που έχουμε, μπορεί να χρειασθούν μήνες, ή και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν και αυτοί οι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ.
Θα πρέπει άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Το νοσοκομείο Ζακύνθου έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο επικουρικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ελαστικό ωράριο εργασίας. Λείπουν από το νοσοκομείο Ζακύνθου 35 μόνιμοι γιατροί. Τους γιατρούς δεν μπορείς να τους πάρεις από το αυτί και να τους φέρεις σε ένα νοσοκομείο. Ειδικευόμενο γιατρό δεν έχουμε σχεδόν κανέναν, γιατί οι ειδικευόμενοι ζητούν ένα νοσοκομείο λειτουργικό για να εκπαιδευτούν. Το δικό μας νοσοκομείο έχει κόψει τα τακτικά χειρουργεία, έχει περιορίσει τη λειτουργία του και έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο COVID. Άρα ακόμα και οι ειδικευόμενοι θα επιλέξουν να πάνε αλλού, ή στην πόλη από όπου κατάγονται. Δεν έρχεται κανένας ειδικευμένος στη Ζάκυνθο, και πως να έρθει, όταν παίρνει 3 ευρώ την ώρα; Μπορεί κάποιος να πει ότι με αυτές τις απολαβές οι γιατροί πεινάμε, αλλά αυτό δεν ισχύει γιατί δουλεύουμε 80 ώρες την εβδομάδα, κάτι που δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει λόγο για μάξιμουμ 56 ώρες εργασία την εβδομάδα ενός γιατρού, όχι μόνο για το καλό των γιατρών, αλλά και των ασθενών, που δεν θέλουν να εξετάζονται από έναν εξουθενωμένο γιατρό, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το δε Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει αποφανθεί πως ο γιατρός πρέπει να αμείβεται με 6-7 ευρώ την ώρα, κάτι όμως που δεν υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε και η σημερινή. Την ίδια ώρα έχει πλήρως υποβαθμιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ενώ προκλητικά μας περικόπτουν και το ανθυγιεινό επίδομα.
Απέτυχε η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. Έχουμε 4,5 θανάτους ανά εκατομμύριο, όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 2,5. Είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε θανάτους λόγω COVID. Οι λόγοι είναι πολλοί, έχουμε πάρα πολλούς διασωληνομένους εκτός ΜΕΘ, είναι κάτω από χίλια τα κρεββάτια στις ΜΕΘ, ο κόσμος στοιβάζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν αυξάνουν τον στόλο των λεωφορείων, ενώ άνοιξαν τα σχολεία με 100 μαθητές ανά τάξη. Λέω για 100 ανά τάξη, γιατί ναι μεν σε μια τάξη μπορεί να είναι 28 μαθητές, αλλά ο κάθε μαθητής κουβαλά υιικό φορτίο έως και τεσσάρων ατόμων, της οικογενείας του. Θα μπορούσαν να σπάσουν στα δύο τα σχολεία, δηλαδή με ένα πρόγραμμα από 7.30 το πρωί έως 11.30 με διάλλειμα μίας ώρας για να γίνεται η απολύμανση στους χώρους και μετά για άλλο ένα τετράωρο. Αυτό θα σήμαινε και πολύ λιγότερους μαθητές ανά τάξη, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται πενήντα χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που δεν προσλαμβάνονται, αν και κοστίζουν όσο ένα Raffale. Μέσα σε όλα αυτά, να προσθέσουμε και το ότι δεν εμβολιάζεται στον βαθμό που θέλουμε ο γενικός πληθυσμός. Επίσης το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση άνοιξε τα σχολεία για δώδεκα μόνο μέρες, για να κλείσει το μάτι στον τουρισμό. Άφησε να έρχονται ανεξέλεγκτα τουρίστες χωρίς τεστ. Αυτά ήταν τραγικά λάθη.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι ένα μέτρο, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλαδή εφαρμόζεται αφού έχεις κάνει όλα όσα προανέφερα και αφού έχει υπάρξει μια σταδιακή και δίκαιη πίεση προς τον πληθυσμό. Για ποιον λόγο δεν εμβολιάζονται τα σώματα ασφαλείας, οι αστυνομικοί και οι μόνιμοι στρατιωτικοί; Δεν ξέρω ποια είναι η απάντηση, ίσως γιατί σε αυτές τις ομάδες κρύβεται ένα είδος αντιεμβολιαστικού κινήματος, ή είναι θέμα ιδεολογίας. Όμως αν ήθελε η κυβέρνηση, στον στρατό ειδικά και στα σώματα ασφαλείας, έχουν τον τρόπο να πείσουν.
Ο κόσμος ας το καταλάβει. Ο COVID επηρεάζει όλα τα όργανα, είναι σαν ένα είδος καρκίνου. Αν νοσήσεις, μπορεί να περάσουν και μήνες μέχρι να συνέλθεις.
Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως όλα στη ζωή είναι πιθανότητες και στατιστική. Φοράς ζώνη στο αυτοκίνητο για να προστατευτείς σε ένα ατύχημα. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η ζώνη έχει σκοτώσει κόσμο, αλλά στατιστικά αποδεικνύεται ότι έχουν πεθάνει πολλοί περισσότεροι επειδή δεν φορούσαν ζώνη. Το εμβόλιο δεν σε σώζει από τα όποια ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα μπορεί να έχεις, αλλά σε προστατεύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό από τον COVID.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: