Σχολεία: Διακρίνω έλλειψη βούλησης, διάθεσης ή και ικανότητας από πλευράς Δήμου
Πα 21/01/2022
«Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει τη διεξαγωγή ενός Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα προβλήματα των σχολείων, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και για αυτό το λόγο αποφασίσαμε και διοργανώσουμε χθες μια συνέντευξη τύπου, ώστε να ενημερώσουμε τη κοινωνία για τα προβλήματα αυτά.
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να λυθούν αυτά τα προβλήματα, θεωρώ πως το θέμα είναι πιο σύνθετο. Έχει από τη μια να κάνει με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον Δήμο για τα σχολεία, και από την άλλη, με τη μείωση της χρηματοδότησης του ίδιου του Δήμου στα σχολεία, για τα οποία εισπράττει ανταποδοτικά τέλη. Δυστυχώς διακρίνω μια έλλειψη βούλησης, διάθεσης ή και ικανότητας από πλευράς Δήμου.
Το πιο απλό που πρέπει να γίνει, είναι να λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σχολικών συγκροτημάτων και να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση των κτηρίων. Το κόστος για να γίνει αυτό, είναι σχεδόν μηδενικό. Το μόνο που θα επωμισθεί ο Δήμος, αφού οι υπηρεσίες του λόγω φόρτου εργασίας και υποστελέχωσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ένα κόστος που όμως δεν είναι κάποιο σοβαρό ποσό, είναι η αμοιβή των μηχανικών που θα αναλάβουν όλες τις διαδικασίες.
Το ότι δεν έχει προχωρήσει η νομιμοποίηση των κτηρίων, μας εμποδίζει στο να διεκδικήσουμε χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Έχουμε πει ως μηχανικοί, ως ΤΕΕ, αλλά και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών μέσω και του προέδρου κ. Μοθωναίου, ότι είμαστε στη διάθεση του Δήμου για να βοηθήσουμε, αλλά ο Δήμαρχος φαίνεται πως δεν επιθυμεί τέτοιου είδους συμβάσεις με ιδιώτες, λόγω κόστους. Άρα, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Είναι βέβαιο ότι ο Δήμος έχει χάσει χρήματα για τα σχολεία μας από προγράμματα τα οποία μπορούσε να πάρει αλλά δεν το έκανε, και άλλα τα οποία δεν πήρε γιατί ουδέποτε τα διεκδίκησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων, ένα πρόγραμμα που μόνο το τρίτο δημοτικό σχολείο πληρούσε τις προϋποθέσεις και κατάφερε να πάρει, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί. Αν αυτό το πρόγραμμα εφαρμοζόταν σε όλα τα σχολεία το κέρδος για το Δήμο θα ήταν εξαιρετικά σοβαρό καθώς το λειτουργικό κόστος των σχολείων θα περιοριζόταν σημαντικά.
Το να πάμε σε μια λύση με αύξηση των δημοτικών τελών, με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων δεν με βρίσκει σύμφωνο. Είναι κάτι που σηκώνει μεγάλη κουβέντα, γιατί παντού έχουμε αυξήσεις. Θεωρώ όμως ότι ο Δήμος θα μπορούσε να διεκδικήσει χρήματα από το κεντρικό κράτος, για να συντηρήσει τις υποδομές των σχολείων. Βέβαια για να πας σε μια διεκδίκηση θα πρέπει τα σχολεία να έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα και βέβαια μελέτες, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει.
Το πιο σημαντικό από όλα, η άμεση προτεραιότητα, είναι η ασφάλεια των σχολείων. Ο έλεγχος και η αποκατάσταση των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, των γειώσεων, και των όποιων άλλων οικοδομικών προβλημάτων. Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν σχολεία που δεν διαθέτουν ρελέ διαφυγής. Θα πρέπει να γίνει έλεγχος σε κάθε σχολείο ξεχωριστά, από πιστοποιημένο ηλεκτρολόγο, ο οποίος με την υπογραφή του θα πιστοποιεί την ασφάλεια της όποιας εγκατάστασης. Ούτε και αυτό έχει γίνει.
Θεωρώ πως σε κάθε περίπτωση, οι μηχανικοί θα πρέπει να έχουν άποψη σε αυτό το μεγάλο θέμα που λέγεται Ναυάγιο. Δεν μας ενδιαφέρει η καρέκλα, ούτε και η εκπροσώπησή του ΤΕΕ στην επιτροπή για το Ναυάγιο, αφού ο κάθε δημόσιος φορέας μπορεί να μας χρησιμοποιήσει ως σύμβουλο. Οι εκλεγμένοι μηχανικοί κ.κ. Μαρινάκης και Μοθωναίος, έχουν γνώση του αντικειμένου, είναι μάχιμοι μηχανικοί και χρήσιμοι ως εκπρόσωποι του Δήμου στην επιτροπή. Διατηρώ επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η επιτροπή θα μπορέσει να προσφέρει έργο. Δεν είναι καλός οιωνός όλες αυτές οι διαμάχες που ήδη υπάρχουν και που ενδέχεται να μεταφερθούν και εντός της επιτροπής.»
Ακούστε τη συνέντευξη:
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: