Current track

Title

Artist

Background

Τάκης Βρυώνης
Καρναβαλιστής, γκρουπ «καρναβαλομπερδέματα»

Χωρίς γκρουπ τι καρναβάλι θα κάνει ο Δήμος; Ρεντίκουλα θα κάνουν, με πορδές δεν βάφονται αυγά

Πα 4/02/2022



«Μας κάλεσαν χθες από τον Δήμο στο Πνευματικό Κέντρο για να συζητήσουμε για τα φετινό καρναβάλι. Πολύ αργά, τώρα δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι. Παλαιότερα ξεκινούσαν οι προετοιμασίες από τον Οκτώβριο.

Η καρναβαλική επιτροπή ξεκίνησε επί του αείμνηστου Δημάρχου Μπούμπη Κεφαλληνού και εγώ ήμουν ιδρυτικό μέλος της. Κάποια στιγμή όμως δεν μου άρεσαν κάποια πράγματα, είδα ότι έμπαινε στην επιτροπή ο κάθε ένας και αποχώρησα.

Το καρναβάλι είναι ο καρναβαλιστές και τα γκρουπ και σε εμάς τους καρναβαλιστές, διαχρονικά ο Δήμος δεν  έχει προσφέρει τίποτα. Ο Δήμος προσφέρει μόνο τη μουσική επένδυση με καρναβαλικά τραγούδια και τον στολισμό. Και αυτά, εάν και εφόσον. Στην τελευταία καρναβαλική παρέλαση που κάναμε στη Ζάκυνθο, μουσική δεν υπήρχε.

Εμείς οι καρναβαλιστές τα κάναμε όλα με το κέφι μας. Εμείς δημιουργούσαμε τζίρο στις επιχειρήσεις. Η προετοιμασία δεν είναι εύκολη υπόθεση, δούλευε πολύς κόσμος. Είχαμε στυλίστα, μόδιστρο, μακιγιέρ και πολλά άλλα. Χωρίς γκρουπ τι καρναβάλι θα κάνει ο Δήμος; Ρεντίκουλα θα κάνουν.

Η διάθεση για να γίνει κάτι φέτος υπάρχει, όμως υπάρχουν και προβλήματα. Το κάθε άτομο που συμμετέχει σε ένα καρναβαλικό γκρουπ, για να πάρει την στολή του πρέπει να δώσει τριάντα με σαράντα ευρώ. Αν στο τέλος δεν γίνει η παρέλαση, τι θα γίνει; Θα πληρώσει το κόστος ο Δήμος; Εμείς που θα βρούμε τα χρήματα; Έλεγε χθες ο Δήμαρχος ότι υπάρχει κονδύλι για το καρναβάλι, αλλά δεν μας είπε τίποτα συγκεκριμένο. Στο χωριό μου λένε «με πορδές δεν βάφονται αυγά».

Έχει διαλυθεί η καρναβαλική επιτροπή, τους έλεγε κλέφτες ο Δήμαρχος και χθες μας εξηγούσε ότι παρερμηνεύθηκαν τα λεγόμενά του. Τον άκουγα και αναρωτιόμουν «τι λέει τώρα ο άνθρωπος;». Μας τα έλεγε όλα αυτά, χωρίς να μας ζητήσει μια συγνώμη που μας είχε είκοσι λεπτά στο κρύο, έξω από το Πνευματικό Κέντρο όταν τον περιμέναμε να έρθει. Δεν τον ήξερα τον Δήμαρχο, μου τον έδειξαν, είδα έναν γέρο άνθρωπο κακομοίρη και είπα «τι θέλει εδώ αυτός;».

Θέλω το παλιό καρναβάλι, μας έλεγε ο Δήμαρχος. Που το θυμάται αυτός ο άνθρωπος το παλιό καρναβάλι; Από που τον ξέρει; Εγώ που είμαι χρόνια καρναβαλιστής δεν τον θυμάμαι. Δεν ξέρω αν κατέβαινε από το χωριό του με τα πόδια για να έρθει στη πόλη, και αν κατέβαινε, θα έμπαινε ποτέ στο παλιό Καζίνο; Ποιος θα τον έβαζε;

Ο Μπούμπης Κεφαλληνός έλεγε «όσο υπάρχουν νέοι μην φοβάστε τίποτα». Να γίνουν εκδηλώσεις, αλλά στο πνεύμα της εποχής. Να μην μοιρολατρούμε όλο με τα παλιά. Άκουσα την πρόταση για μια υπαίθρια εκδήλωση που θέλει να κάνει ο Δήμος με σουβλάκια και διάφορα τέτοια. Γελοία πράγματα. Να συγκροτήσει ο Δήμος μια επιτροπή που θα απαρτίζεται από νέα παιδιά, να φέρει dj και να διοργανώσει ένα πάρτι, αλλά αυτά κοστίζουν, όπως κοστίζει ο φωτισμός και ο στολισμός.

Η πανδημία είναι εδώ και τα κρούσματα είναι πολλά. Να γίνουν εκδηλώσεις, αλλά με τήρηση μέτρων.

Το νέο θέατρο θα ανοίξει με κάποιον άλλον Δήμαρχο. Ο Δήμαρχος λέει ότι δεν δίνει το νέο θέατρο λόγω της πανδημίας, αλλά τότε, πως συμφωνεί να γίνει η παρέλαση του καρναβαλιού; Εκεί δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού;
To καλοκαίρι με παρακαλούσε να έρθει για να τραγουδήσει στη Ζάκυνθο ο Μάριος Φραγκούλης αλλά που; Τα κρούσματα έφταιγαν που και το υπαίθριο θέατρο δεν λειτούργησε;

Στο τέλος της χθεσινής συνάντησης, με πλησίασε ο Δήμαρχος και μου είπε «μη φοβάστε, όλα θα γίνουν». Του απάντησα «βεβαίως θα γίνουνε κ.Δήμαρχε άμα φύγετε».

Βλέπω ότι φέτος δεν θα γίνει τελικά τίποτα, όλα θα είναι αποτυχημένα. Εμείς ως γκρουπ «τα καρναβαλομπερδέματα» δεν θα συμμετέχουμε φέτος στις εκδηλώσεις.»

 


Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:


Current track

Title

Artist

Background