Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια νερού
Τρ 8/02/2022
«Επανειλημμένα έχω πει, ότι η ΔΕΥΑΖ έχει οφειλές καταναλωτών ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που επανέλαβα και χθες στη συνεδρίαση του Δ.Σ της επιχείρησης. Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι αυτές οι οφειλές των καταναλωτών είναι αδύνατον να εισπραχθούν στο σύνολό τους. Θεωρεί επίσης με τους δικούς του υπολογισμούς, ότι η επιχείρηση χρωστά 7 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, ακόμα και αν είναι έτσι τα πράγματα, οι απαιτήσεις είναι περισσότερες από τις οφειλές που έχει η επιχείρηση, άρα πως μιλάει και επιμένει περί χρεοκοπίας της ΔΕΥΑΖ;
Χθες στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΖ, σε μια αντιπαράθεση που είχα με την κα Καψαμπέλη και τον κ. Σπίνο, τόνισα ότι το ενεργειακό κόστος που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΖ δεν είναι κάτι πρωτοφανές, το αντιμετώπιζε η επιχείρηση και τα προηγούμενα χρόνια, όπως το αντιμετωπίζουν διαχρονικά οι περισσότερες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα. Το Δ.Σ της ΔΕΗ είχε αποφασίσει πριν χρόνια, να χρεώνει τις ΔΕΥΑ και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με οικιακό τιμολόγιο και όχι βιομηχανικό, δηλαδή πολύ πιο ακριβά από ότι πρέπει για μία επιχείρηση κοινής ωφέλειας.
Πέρυσι, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε υπέρ της πρότασης του Δημάρχου, να πάρει η επιχείρηση δάνειο ύψους 700 χιλιάδων ευρώ από τον Δήμο, ενώ μπορούσε να πάρει πολλά περισσότερα, είμασταν η μόνη παράταξη που ψηφίσαμε αρνητικά γιατί γνωρίζαμε ότι το πρόβλημα ήταν μπροστά.
Είπαμε στον Δήμαρχο να αποταθεί στην ΕΔΕΔΥΑ, όπως έχουν κάνει ήδη και άλλες 56 ΔΕΥΑ όλης της χώρας, για να ελεγχθούν οι τιμολογήσεις. Δυστυχώς δεν ήξερε καν τι εστί ΕΔΕΔΥΑ και ζήτησε να απευθυνθούμε σε μια άλλη ιδιωτική εταιρεία. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αυξηθούν τα τιμολόγια νερού, λέμε ότι πρέπει να ζητήσουμε τη συνδρομή του κράτους. Να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για να έχουμε και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε σε μια σειρά δράσεων που είναι απαραίτητες εν όψει του καλοκαιριού.
Το μοντέλο του διακανονισμού για οφειλέτες της ΔΕΥΑΖ που εφαρμόστηκε με απόφαση του Δ.Σ. της επιχείρησης, μετά από πρόταση του κ. Αρετάκη, δεν έχει αποδώσει. Όταν ζητάς από τον πολίτη να πληρώσει προκαταβολικά το 15% της συνολικής οφειλής του, αφού προηγουμένως εξοφλήσει πλήρως τις προσαυξήσεις, τον αποτρέπεις να διακανονίσει το χρέος του, γιατί δεν έχει τα χρήματα για να το κάνει. Αυτό πρέπει να αλλάξει για τα νοικοκυριά.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: