Είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα – Κρίσιμες ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης
Τε 1/06/2022
«Πραγματοποιήθηκαν φέτος οι προβλεπόμενες συνεδριάσεις συντονιστικού οργάνου σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Εν όψει της θερινής περιόδου καταγράφηκαν προβλήματα στο οδικό δασικό δίκτυο, στο δίκτυο ύδρευσης, στα ακαθάριστα οικόπεδα και τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
Είμαστε πίσω σε επίπεδο ετοιμότητας, σε ότι αφορά την πρόληψη. Η πρόληψη για την Πολιτική Προστασία είναι σημείο αναφοράς, είναι το άλφα και το ωμέγα. Έχουν γίνει κάποιοι καθαρισμοί στο δασικό οδικό δίκτυο στις Μαριές και στον Άγιο Λέοντα, γίνονται καθαρισμοί στον Σκοπό, αλλά πρέπει να τρέξουμε περισσότερο. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει όλες τις παρεμβάσεις και να είμαστε έτοιμοι στα τέλη Απριλίου, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Μας τελειώνει ο χρόνος και θα έλεγα ότι είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα. Αν δεν μπορούν τα οχήματά μας να περάσουν από δασικούς δρόμους και σημεία, αν υπάρχουν κρουνοί χωρίς νερό, τότε το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε εκδήλωση πυρκαγιάς.
Στο Κάστρο ξεκίνησαν κάποιοι καθαρισμοί, πριν από δέκα με δεκαπέντε μέρες, έστω και αργά γίνονται κάποια πράγματα. Έχει ξεκινήσει και μια αποψίλωση στο δάσος της Μπόχαλης.
Κάθε χρόνο οι Δήμοι της χώρας δίνουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία τους καταγεγραμμένους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων και ογκωδών και εμείς κάνουμε ελέγχους με σκοπό τον καθαρισμό τους. Μέχρι στιγμής στη Ζάκυνθο, δεν έχει γίνει κάτι σε σχέση με τις αποκαταστάσεις χωματερών.
Δυστυχώς δύο σχεδόν χρόνια μετά τον Ιανό, τα πεσμένα δέντρα παραμένουν μέσα στις δασικές εκτάσεις. Πρόκειται για πολύ εύφλεκτα υλικά, διάσπαρτα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν και τη συμπεριφορά μιας πυρκαγιάς, κάτι πολύ επικίνδυνο για οικισμούς και πολίτες. Γίνονται κάποιες προσπάθειες από την Αντιπεριφερειάρχη κα Μοθωναίου για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα η απομάκρυνση αυτών των πεσμένων δέντρων μέσα από τα δάση.
Σύμφωνα και με πρόσφατη διάταξη, μέχρι τις 30 Απριλίου, όλοι οι ιδιοκτήτες όφειλαν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, να απομακρύνουν όλα τα εύφλεκτα υλικά και να προβούν ακόμα και σε κλάδεμα δέντρων. Αν αυτός ο καθαρισμός δεν έχει γίνει, επεμβαίνει η Δημοτική Αρχή, καθαρίζει τα οικόπεδα και χρεώνει τους ιδιοκτήτες. Αν ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος, είναι περιφραγμένος, τότε ο Δήμος απευθύνεται σε εμάς και με Εισαγγελική εντολή ανοίγει το οικόπεδο, καθαρίζεται από τον Δήμο και χρεώνεται ο ιδιοκτήτης. Είναι πολλές τέτοιες περιπτώσεις στη Ζάκυνθο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα αίτημα από τον Δήμο, για να παρέμβουμε σε κάποιο περιφραγμένο οικόπεδο.
Για εμάς είναι αυτονόητο ότι όλοι οι πυροσβεστικοί κρουνοί έχουν νερό που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Κάθε Οκτώβριο κάνουμε ελέγχους, διαπιστώνουμε τα προβλήματα και ενημερώνουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, ώστε να μεριμνήσουν και να εντάξουν στον προϋπολογισμό τους τα απαραίτητα κονδύλια ώστε όλοι οι κρουνοί να είναι άμεσα λειτουργικοί. Τον Μάιο κάνουμε επανέλεγχο. Δυστυχώς σήμερα υπάρχουν ακόμα προβλήματα σε υδροστόμια που δεν λειτουργούν, ακόμα και μέσα στην πόλη, παρότι εμείς έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουμε ενημερώσει εγγράφως, όμως δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο.
Δυστυχώς η Ζάκυνθος είναι πολύ συχνά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΔΑΕ αλλά και της ΕΥΠ, λόγω πυρκαγιών και εμπρησμών. Το ανακριτικό έργο της υπηρεσίας μας στο νησί, έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ήδη, στις φωτιές που είχαμε τον περασμένο Μάρτιο, είχε έρθει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών στο νησί.
Ο πολίτης πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την αντιπυρική περίοδο. Να αποφεύγει να πετά σκουπίδια σε δασικές εκτάσεις και να μην ανάβει φωτιά στην ύπαιθρο για οιονδήποτε λόγο. Το πρόστιμο πλέον για τον εμπρησμό είναι βαρύτατο, είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ.
Υπάρχουν οδηγίες στην ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος και στην ιστοσελίδα της Πολιτικής Προστασίας, ώστε ο πολίτης να είναι ενήμερος για τα μέτρα αυτοπροστασίας του από μια πυρκαγιά. Ο πολίτης οφείλει να ενημερώνει άμεσα την Πυροσβεστική αν αντιληφθεί μια φωτιά.
Δυστυχώς πυρκαγιές θα έχουμε, δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τις καταστροφές και να μην θρηνήσουμε θύματα.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή: