Η κατάσταση με το νερό είναι απελπιστική και χειροτερεύει – Σκάνδαλο η ανευθυνότητα των αρμοδίων
Τρ 6/09/2022
- Το χειμώνα έχουμε πολλές και μεγάλες βροχοπτώσεις και το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό – Εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη
«Είμαστε ένα μικρό χωριό και συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Η κατάσταση είναι απελπιστική και το πρόβλημα σε πολλές κατοικίες είναι εφιαλτικό. Παίρνουμε νερό ανά 2η μέρα από ένα παλαιό υδραγωγείο που κατασκευάστηκε πριν από πενήντα χρόνια. Τα νοικοκυριά παίρνουν το πολύ μισό κυβικό νερό, που δεν φτάνει για τίποτα, ή και καθόλου.
Για αυτό και 104 κάτοικοι του χωριού, σε συμφωνία με το Τοπικό μας Συμβούλιο και τον Κοινοτάρχη, υπογράψαμε ένα υπόμνημα διαμαρτυρίας για την όλη κατάσταση.
Οι βλάβες στο δίκτυο είναι πολλές και συνεχόμενες, με αποτέλεσμα να μένουμε χωρίς νερό για μέρες. Αναγκαζόμαστε να παίρνουμε νερό από ιδιώτες υδρομεταφορείς, με πολύ μεγάλο κόστος, ακόμα και με 180 ευρώ το βυτίο.
Ορισμένες γεωτρήσεις έχουν στερέψει, από την υπεράντληση, όπως και πηγάδια, και αυτό σε συνδυασμό με την ξηρασία και τη μεγάλη ανάγκη για νερό σε κατανάλωση τους καλοκαιρινούς μήνες, μας έχει κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον.
Η αντίφαση είναι πως ενώ τον χειμώνα έχουμε πάρα πολλές και μεγάλες βροχοπτώσεις, το καλοκαίρι δεν έχουμε νερό.
Το νερό θεωρείται ζωτικής σημασίας για τα φυσικά πρόσωπα και οι υποσχέσεις του Δήμου δεν μας πείθουν. Δεν έχουμε δει κανένα σχέδιο από πλευράς ΔΕΥΑΖ, που να αφορά μια ολοκληρωμένη λύση για το νερό στο νησί. Μας απασχολεί γενικότερα το ζήτημα του νερού για όλο το νησί, όχι μόνο για το χωριό μας. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα πανζακυνθινό μέτωπο, για να ασκήσουμε πίεση ώστε να λυθεί εξ άπαντος το θέμα του νερού.
Άλλα νησιά, με μισές βροχοπτώσεις από τις δικές μας, έχουν λιμνοδεξαμεμές, έχουν ακόμα και πόσιμο νερό. Στη Ζάκυνθο υπάρχει μια πλάνη του πολίτη, μια ανευθυνότητα και ένα σκάνδαλο, αφού πληρώνουμε τόσα χρήματα για να έχουμε εμφιαλωμένο νερό.
Για την υδροδότηση περιοχών έχουν προβλεφθεί σημαντικά κονδύλια από την Ευρώπη. Γιατί δεν κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση Δήμος και Περιφέρεια; Θεωρούμε ότι μπορεί να βρεθεί λύση αρκεί να υπάρχει η βούληση. Έχουμε συζητήσει το θέμα με τον Δήμαρχο, αλλά και τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Σπίνο, μαζί με τον Κοινοτάρχη του χωριού, αλλά επί της ουσίας λύση δεν έχει δοθεί, και η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.
Πριν από είκοσι μέρες είχε συγκληθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητείτο και το θέμα του νερού αλλά η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε γιατί δεν υπήρξε απαρτία. Για ποιον λόγο; Δεν τους απασχολεί το θέμα; Υπάρχουν συμφέροντα; Οι αρμόδιοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Αντί να πηγαίνουμε μπροστά, αποδεχόμαστε τη μιζέρια μιας υπάρχουσας κατάστασης.
Τηρείται ο κανονισμός της ΔΕΥΑΖ; Πως μοιράζεται το νερό στις περιοχές; Φτάσαμε στο σημείο να πούμε στον Δήμαρχο ότι αν δεν δώσει λύση, θα φέρουμε τα ρούχα μας να τα πλύνουμε μπροστά από το Δημαρχείο. Έπρεπε να επισκεφθούμε τον Δήμαρχο για να στείλει δύο υδροφόρες του Δήμου στο χωριό, αλλά όλη αυτή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη.
Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία στη Ζάκυνθο. Κανείς δεν ξέρει τίποτα, ποια είναι η κατάσταση των υδάτινων πόρων στο νησί; Εδώ υπάρχει πολιτική ευθύνη.
Υπάρχουν λύσεις που πρέπει να αναλυθούν και να αξιολογηθούν, θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνών προδιαγραφών μελέτη ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για τα επόμενα είκοσι και τριάντα χρόνια. Για παράδειγμα στη Νάξο, όπου έχουν τις μισές βροχοπτώσεις από εμάς, υπάρχουν δύο λιμνοδεξαμενές αλλά και ένα μικρό εργοστάσιο αφαλάτωσης το οποίο λειτουργεί συμπληρωματικά.
Θα περιμένουμε τις απαντήσεις των αρμοδίων και αναλόγως θα κινηθούμε στην πορεία. Ελπίζουμε να αυξηθεί η πίεση και από άλλους κατοίκους, άλλων χωριών, ώστε να δοθούν λύσεις.»
Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή:
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Προς :
– Το Δ.Σ. ΔΕΥΑΖ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
– Τον Δήμαρχο Δήμου Ζακύνθου , κ. Ν. Αρετάκης ,
– Το Δημοτικό Συμβούλιου Δήμου Ζακυνθίων ,
– Την περιφερειάρχη Ιονίων νήσων κα. Ρ. Κράτσα,
– Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων νήσων .
Κοινοποιείται στους κάτωθι πολιτειακούς παράγοντες :
– Τον Βουλευτή του Νομού Ζακύνθου, κ. Δ. Ακτύπης
– Τις τοπικές επιτροπές του νομού Ζακύνθου των κομμάτων της ελληνικής Βουλής,
– Τα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, εφημερίδες και Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς.
ΘΕΜΑ: Αίτημα λήψης των απαιτούμενων άμεσων μέτρων επαρκούς υδροδότησης στην περιοχή «Κάτω Γερακάρι» του Δήμου Ζακύνθου.
ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Όπως απολύτως γνωρίζετε, αποτελεί χρονίως ανεπίλυτο πρόβλημα η επαρκής υδροδότηση των κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ζάκυνθο από ένα δημοτικό, ασφαλές και επαρκές δίκτυο αποταμιευτήρων και αγωγών διανομής.
Οι κάτοικοι του χωριού «Κάτω Γερακαρίο», υφίστανται μονίμως την ανεπαρκή παροχή νερού.
Συγκεκριμένα, η κοινότητα υδροδοτείται κάθε 2η ημέρα, με διάρκεια ροής περίπου 2 – 4 ωρών. Επί πλέον, παρουσιάζονται με μεγάλη συχνότητα παρατεταμένες διακοπές υδροδότησης, όπως και σε πολλές περιοχές της Ζακύνθου, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξ αιτίας της ραγδαίας αύξησης της τουριστικής δραστηριότητας, ενδεχομένως και της εσφαλμένης διαχείρισης – διανομής.
Παρά τις πλείστες όσες οχλήσεις, παρακλήσεις και παρεμβάσεις κατοίκων του χωριού μας, η κατάσταση υδροδότησης επιδεινώνεται, δυσχεραίνοντας ουσιωδώς την ικανοποίηση των καθημερινών αναγκών μας. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί αποτελεσματικά έργα για την ελαχιστοποίηση της συχνότητας των βλαβών, ουδεμία δε εξαγγελία αρμοδίως έχει γίνει για την αύξηση της παρεχόμενης ποσότητας του νερού. Η κατάσταση αυτή από συντοπίτες μας αντιμετωπίζεται μερικώς, είτε με ιδιωτικά μέσα και μέτρα συμπληρωματικών έργων συλλογής, είτε προσφεύγουν στην αγορά πανάκριβου νερού από ιδιώτες υδροφόρων.
Φέτος τον Αύγουστο η κατάσταση έγινε απελπιστική.
Το προαναφερόμενο πρόβλημα αποδίδεται στις αποφάσεις και τις δυνατότητες της διαχειριστικής λειτουργίας της ΔΕΥΑΖ, κυρίως όμως στην απουσία πολιτικών αποφάσεων για την εφαρμογή ολοκληρωμένων μέτρων και έργων μακράς πνοής υδροδότησης της Ζακύνθου, με πληρότητα, επάρκεια και με σεβασμό στο περιβάλλον.
- Μέτρα και έργα τα οποία εφαρμόζονται σε άλλα νησιά με επιτυχία.
- Σας καλούμε να συμφωνήσετε σε αποφάσεις και να προχωρήσετε, άμεσα σε,
- Έργα αποκατάστασης κατάλληλου και ασφαλούς δικτύου,
- Ανάπτυξη συμπληρωματικού δικτύου παροχής πόσιμου νερού.
- Μελέτη και κατασκευή τεχνητών λεκανών αποταμίευσης ομβρίων υδάτων.
- Αξιολόγηση, έλεγχο και ένταξη των φυσικών αποταμιεύσεων νερού σε ενιαίο σύστημα παρακολούθησης και χρήσης, για την αποφυγή της ταχύτατης εξάντλησης τους και την ορθολογική χρήση των δυνατοτήτων τους.
- Πρέπει να αντιμετωπίσετε την ανεξέλεκτη υπερ-άντληση και εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων και των παραβιάσεων της κείμενης νομοθεσίας.
- Να προχωρήσετε σε μελέτες ανάπτυξης και εγκατάστασης σύγχρονων μεθόδων αφαλάτωσης.
Η συνέχιση της ανοχής μας σε εξαγγελίες επισκευαστικών μικροπαρεμβάσεων στο υπάρχων δίκτυο χωρίς τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης, των υδάτινων πόρων του νησιού σύμφωνα με τις εξελισσόμενες ανάγκες, υποβαθμίζει κρίσιμα το βιοτικό μας επίπεδο και υποσκάπτει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου.Η απουσία πολιτικών αποφάσεων της δημοτικής και της περιφερειακής αρχής, αλλά και των κυβερνήσεων για την διευθέτηση των παραπάνω ανεπαρκειών συνιστά σοβαρή αμέλεια καθήκοντος, πολιτική και διοικητική ανευθυνότητα. Αποτελεί σκάνδαλο διαρκείας, η παράλειψη αξιοποίησης των φυσικών πλεονεκτημάτων του νησιού σε επίπεδο βροχοπτώσεων, συγκριτικά με άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας, στις οποίες έχουν εκτελεσθεί έργα υδροδότησης με πληρότητα.
Για όλα τα παραπάνω :
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ: για την ανεπαρκή, διαλείπουσα και άνιση παροχή υδροδότησης με το παρόν δίκτυο και τους ισχύοντες κανονισμούς λειτουργίας του.
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ: την άμεση εφαρμογή έργων αύξησης της παροχής νερού σε όλες τις παροχές του χωριού, ανεμπόδιστα, ισότιμα και αδιαλείπτως παρεχόμενο και καθ’ όλο το 24ωρο.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ : ότι σε απουσία άμεσων αποφάσεων επίλυσης του οξύτατου προβλήματος μας , προτιθέμεθα να προσφύγουμε στην άσκηση κάθε ενδίκου βοηθήματος, να προβούμε σε δράσεις ενημέρωσης των κατοίκων του νησιού για τις ενέργειές μας και να αποταθούμε τόσο στα τοπικά, όπως και στα μέσα πανελλήνιας εμβέλειας. Ακολούθως, θα ευαισθητοποιήσουμε το Ευρωκοινοβούλιο, διεθνή μέσα ενημέρωσης και τουρισμού, γνωστοποιώντας τις ανάγκες έργων ύδρευσης της Ζακύνθου.
Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και την διάθεση συνεργασίας με κάθε ανάλογη πρωτοβουλία κατοίκων της Ζακύνθου, για την συνέχεια και το δυνάμωμα του αγώνα μας, που δεν διακρίνεται από κομματικές, τοπικές ή επαγγελματικές ιδιαιτερότητες.
Την διαμαρτυρία υπογράφουν, 104 κάτοικοι και ιδιοκτήτες, Κάτω Γερακαρίου Ζακύνθου.
[ Υπεύθυνος Αρχείου των εγγράφων, ¨Πρωτοβουλίας για το νερό Κάτω Γερακαρίου Ζακύνθου ¨ : Γεώργιος – Κωνσταντίνος Μαρόπουλος ].
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΑΤΩ ΓΕΡΑΚΑΡΙΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ