Η Λεπτοσπείρωση σε βαριά μορφή είναι άκρως επικίνδυνη με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας
Πε 19/01/2023
«Η Λεπτοσπείρωση επίσης γνωστή ως νόσος των ποντικών η και πυρετός των βάλτων είναι μία μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο λεπτόσπειρα. Απαντάται κυρίως σε υπανάπτυκτες χώρες όπου οι υγειονομικές συνθήκες είναι κακές. Στις ανεπτυγμένες χώρες, συνήθως προσβάλλει άτομα που συμμετέχουν σε δραστηριότητες στη φύση.
Η μετάδοση στον άνθρωπο παρατηρείται μετά από έκθεση σε εκκρίματα τρωκτικών, κυρίως από επαφή με τα ούρα μολυσμένων ζώων ή με το μολυσμένο με ούρα περιβάλλον. Το βακτήριο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό κυρίως από εκδορές του δέρματος. Εκτός από τα τρωκτικά και τα οικόσιτα ζώα αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο.
Η Λεπτοσπείρωση έχει δύο μορφές, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής. Η νόσος του Weil, που είναι η σοβαρότερη μορφή της λοίμωξης και δυνητικά θανατηφόρος, αναγνωρίζεται από την εμφάνιση ίκτερου και την εκδήλωση αιμορραγίας από το δέρμα και τον υποδόριο ιστό, την ηπατική, νεφρική και αγγειακή δυσλειτουργία. Η νόσος σε αυτή την βαριά μορφή είναι άκρως επικίνδυνη και έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.
Είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης.»
Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:
Χρήση γαντιών, κατάλληλου ρουχισμού και υποδημάτων (μπότες), ώστε να προστατεύεται το δέρμα κατά την διάρκεια εργασιών σε επικίνδυνο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι επικίνδυνο περιβάλλον αποτελούν τα στάσιμα ύδατα, η λάσπη, η υγρή βλάστηση, αλλά και οποιοδήποτε περιβάλλον συνδυάζει υγρασία και δυνητική παρουσία τρωκτικών.
Κάλυψη ανοικτών πληγών στο δέρμα, με αδιάβροχα επιθέματα, κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών ή εργασιών σε επικίνδυνο περιβάλλον δυνητικής παρουσίας τρωκτικών.
Καλή πλύση ή εμβάπτιση σε ζεστό νερό (>50°C) λαχανικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που είχαν επαφή με χώμα και που τρώγονται ωμά. Ιδιαίτερα να αποφεύγεται η κατανάλωση φρούτων π.χ. σταφύλια, κατευθείαν από το χωράφι, αν δεν έχει γίνει προηγουμένως καλό πλύσιμό τους.
Αποφυγή παραμονής τροφίμων σε περιβάλλον δυνητικής παρουσίας τρωκτικών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει τα τρόφιμα να διατηρούνται με τρόπο που να αποκλείεται επαφή με τρωκτικά.
Αποφυγή κολύμβησης ή επαφής με πιθανώς επιμολυσμένα νερά και λήψη κατάλληλων προστατευτικών μέτρων όταν απαιτείται τέτοιου είδους δραστηριότητα.
Καταπολέμηση τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Απομάκρυνση απορριμμάτων, αποστράγγιση στάσιμων νερών. και βελτίωση συνθηκών υγιεινής γύρω από τις οικίες για να ελαττωθεί η προσέλκυση τρωκτικών. Φραγή οπών για να αποκλεισθεί η πρόσβαση τρωκτικών εντός της κατοικίας.
Αποφυγή άμεσης επαφής με τα ούρα αγροτικών ή κατοικίδιων ζώων και τήρηση μέτρων υγιεινής (χρήση γαντιών, πλύσιμο χεριών).
Επίσκεψη το γρηγορότερο στον ιατρό αν εκδηλωθεί πυρετός, μυαλγία, ρίγος, όπου ο ασθενής θα πρέπει να αναφέρει αν υπήρξε επαφή με τρωκτικά ή με επικίνδυνο περιβάλλον, μέχρι και 1 μήνα πριν την έναρξη της ασθένειας.