Current track

Title

Artist

Background

Μαρία Μουζάκη
Υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου

Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς ή καταστροφικές ζημιές

Πε 26/01/2023



«Στα έξι χρόνια που είμαι στη Πολιτική Προστασία, αν εξαιρέσω τις μεγάλες πυρκαγιές του 2017, η χθεσινή νύχτα ήταν η πιο δύσκολη που έχω βιώσει. Η ποσότητα της βροχής που έπεσε ήταν τεράστια και επί πολλές ώρες. Ανάλογες εικόνες είχαμε μόνο το 2016. Παρότι είχαμε κάνει εγκαίρως τον καλύτερο δυνατό προγραμματισμό, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε τα προβλήματα και τα πλημυρικά φαινόμενα σχεδόν σε όλο το νησί. Ήταν φοβερό το συναίσθημα, να σου ζητά βοήθεια ο κάθε πολίτης, ο κάθε Πρόεδρος Κοινότητας και εσύ να μπορείς να κάνεις ελάχιστα πράγματα.

Πλημμύρισαν αρκετά σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς ή καταστροφικές ζημιές. Από πλευράς Δήμου, μόνο ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας προσπαθούσε να βοηθήσει χωρίς να διαθέτει εργαλεία.

Είχαμε πολλές κατολισθήσεις που δεν έχουν σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα. Σοβαρότατες κατολισθήσεις σε Λιθακιά, Ξηροκάστελο-Αργάσι, όπου έπεσε ένα τμήμα του βουνού, μαζί με πέτρες, δέντρα, φερτά υλικά και έκλεισε ο δρόμος. Θα χρειαστεί μέρες μέχρι να γίνει πλήρη αποκατάσταση στο σημείο αυτό, αλλά είναι σε εξέλιξη η διάνοιξη του δρόμου. Επίσης είχαμε κατολισθήσεις στην περιοχή του Κρυονερίου, στον Άγιο Σώστη και στον Λαγανά. Ο δρόμος του Λαγανά ήταν απροσπέλαστος λόγω των νερών. Μάλιστα στην περιοχή κλήθηκε η Πυροσβεστική να απεγκλωβίσει πέντε παιδιά που είχαν πάει βόλτα στον Λαγανά και κινδύνεψαν. Θα έπρεπε ο Δήμος να είχε κλείσει δρόμους, εννοείται τον δρόμο του Λαγανά, όπως και τον δρόμο του ΚΤΕΟ.

Τα χαράματα δεχθήκαμε κλήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, για το ότι πενήντα Ρομά κινδύνευαν να πνιγούν σε έναν καταυλισμό στην περιοχή πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΦΟΔΣΑ. Δεν μπορούσε να προσεγγίσει το σημείο η Πυροσβεστική και έτσι πήγαμε μπουλντόζες και βάλαμε αυτούς τους ανθρώπους στις κουτάλες για να τους σώσουμε. Ευχαριστώ το ΚΤΕΛ Ζακύνθου για την άμεση ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας. Έστειλε λεωφορεία που μετέφεραν τους Ρομά στο παλιό Οικοτροφείο δίπλα στο Μουσικό Γυμνάσιο.

Από το πρωί ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις υπηρεσίες μας. Υπάρχει η πρόθεση από πλευράς Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κας Μοθωναίου, να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ζάκυνθος και είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία.»


Current track

Title

Artist

Background