Current track

Title

Artist

Background

Ανέστης Κωνσταντινίδης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος "Δύναμη Ελπίδας-Γιώργος Τσουρουνάκης"

Με κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις, το νερό της Ζακύνθου, Ναι, μπορεί να γίνει πόσιμο

Δε 4/09/2023



«Κατάγομαι από τον Παντοκράτορα Ζακύνθου και εργάζομαι ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στην Π.Ε. Ζακύνθου από το 2004 έως σήμερα. Είναι πτυχιούχος Υγιεινολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος MASTER, στις Επιστήμες της Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγείας, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιχαμ της Αγγλίας. Για τις σπουδές μου έλαβα πλήρη υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Επίσης, κατέχω πτυχίο στην Εφαρμογή του Συστήματος HACCP, από το ROYAL INSTITUTE OF PUBLIC HEALTH, της Αγγλίας. Έχω συμμετάσχει σε περί τα 40 Επιμορφωτικά και Εκπαιδευτικά Σεμινάρια, στον τομέα της Δημόσιας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, από διάφορους κρατικούς και επίσημους φορείς. Επίσης έχω απασχοληθεί για αρκετά χρόνια στον τομέα του τουρισμού σε οικογενειακή επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων. Είναι μέλος του συλλόγου εφέδρων αξιωματικών Πειραιά, ως έφεδρος ανθυπολοχαγός υγειονομικού. Έχει ως χόμπι τη χειμερινή κολύμβηση στη θάλασσα, την πεζοπορία και την ζωγραφική. Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Λιβέρη από το Κερί Ζακύνθου με την οποία έχουμε αποκτήσει 3 παιδιά, την Ρομβίνη, τον Γιάννη και τον Γιώργο.

Η δουλειά μου είναι πολύ δύσκολη. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μπαίνεις στην περιουσία του άλλου για υγειονομικό έλεγχο, να προβαίνεις σε συστάσεις ή και καταγραφή παραβάσεων, πάντα λειτουργώντας με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Πρέπει να είσαι απόλυτα έμπειρος, δίκαιος και προετοιμασμένος ότι θα κάνεις σωστά το λειτούργημά σου.

Έφτασα σε μια ηλικία που πιστεύω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τις όποιες γνώσεις και εμπειρίες έχω για να βοηθήσω στο να γίνουν κάποια πράγματα στο τόπο μου. Πράγματα που πρέπει να γίνουν, που πρέπει να κάνουμε εμείς γιατί δεν έκαναν οι άλλοι για εμάς.

Τον Γιώργο Τσουρουνάκη τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, με τιμά η προσωπική και οικογενειακή φιλία που έχουμε για πάνω από μια δεκαπενταετία. Μου πρότεινε να μετέχω στον συνδυασμό του και δεν είχα κανέναν ενδοιασμό να το κάνω. Όχι μόνο επειδή είναι ένας καλός άνθρωπος. Καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Ο Γιώργος Τσουρουνάκης είναι ένας ιδιαίτερα εργατικός άνθρωπος, απόλυτα πρακτικός και αποτελεσματικός, έντιμος, ευθύς, ειλικρινής, προσιτός, απλός και ιδιαίτερα ευφυής. Μπορεί να σε κερδίσει με τα χαρακτηριστικά του και να αξιοποιήσει τις δεξιότητές σου για να πετύχει τον στόχο του, να πάει μπροστά τον Δήμο και τη Ζάκυνθο. Λόγω των ικανοτήτων του κατάφερε από το μηδέν να δημιουργήσει μια σεβαστού μεγέθους υγιή επιχείρηση.

Όταν πριν από περίπου τρία χρόνια κατέληξαν στη Ζάκυνθο κάποιοι μετανάστες και έπρεπε να φιλοξενηθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Παναγούλας όπου και είχα πάει να ελέγξω τις συνθήκες υγιεινής, ο κ. Τσουρουνάκης ήταν αυτός που νοιάστηκε, που βοήθησε στη σίτισή τους, έδωσε στρώματα και κλινοσκεπάσματα, χωρίς να το διαφημίσει πουθενά. Έχει βοηθήσει πολλές φορές, πολύ πριν αποφασίσει να ασχοληθεί με την πολιτική. Τον έχω ζήσει και σε δύσκολες στιγμές για εκείνον, όπως με την κατάρρευση της Thomas Cook, ξέρω ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα μόνος του χωρίς κανένας εργαζόμενος ή συνεργάτης του να υποστεί τις συνέπειες. Είδα πως αντιμετώπισε την φωτιά στο Κερί όταν κινδύνεψε να καεί η επιχείρηση του. Πάντα η πρώτη του έννοια ήταν η φροντίδα των εργαζομένων του και των επισκεπτών.

Ο Γιώργος Τσουρουνάκης δεν είναι εγωκεντρικός, εγωπαθής, δεν θεωρεί τον εαυτό του πάνω από κανέναν άλλον και δεν έχει μαγικό ραβδάκι, ούτε είναι ο μεσσίας που θα σώσει την Ζάκυνθο. Είναι ο καπετάνιος ενός καραβιού, ο μαέστρος μιας ορχήστρας που απαρτίζεται από 379 υποψηφίους-συνεργάτες, από αξιόλογους ανθρώπους, καταξιωμένους, νέους και έμπειρους. Με όλους αυτούς θα ανέβει ψηλά η Ζάκυνθος.

Δεν εκπροσωπώ την υπηρεσία μου αλλά τον εαυτό μου ως υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο τόπο μας που συνδέονται με το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Είναι τα σκουπίδια, το νερό, η αποχέτευση. Δεν πάει άλλο, πρέπει επειγόντος να γίνει κάτι.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει στην κοινότητα και όχι σε ιδιώτες, πρέπει να παρέχεται μόνιμα, σε επαρκή ποσότητα και κατάλληλη ποιότητα, απαλλαγμένο από κάθε είδους υγειονομικό κίνδυνο, σε όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο υδροφόρος ορίζοντας της Ζακύνθου εμπλουτίζεται κάθε χρόνο από τις βροχές με ποσότητα νερού υπερ-δεκαπλάσια από αυτήν που αντλούμε με τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΖ. Επίσης, σύμφωνα με τις μετρήσεις, υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του νερού που αντλούμε χάνεται σε διαρροές του δικτύου ύδρευσης. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα για την επάρκεια του νερού σε ποσότητα. Η Ζάκυνθος, ευλογημένη από το Θεό με υψηλές βροχοπτώσεις, έχει υπεραρκετή ποσότητα νερού ώστε να καλύψουμε πλήρως τις ανάγκες μας. Όσον αφορά την ποιότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων και βάσει των ορίων που θέτει η ισχύουσα νομοθεσία, το νερό της Ζακύνθου είναι απαλλαγμένο από επικίνδυνους για την δημόσια υγεία μικροβιολογικούς και χημικούς ρύπους. Το πρόβλημα του νερού στη Ζάκυνθο είναι η υφαλμύρωση που έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να είναι κακής ποσιμότητας. Δεν πίνεται διότι είναι γλυφό.

Αυτό όμως το πρόβλημα, δεν είναι ανυπέρβλητο. Με κατάλληλες τεχνικές παρεμβάσεις, όπως είναι η διάνοιξη νέων γεωτρήσεων σε σημεία που μας έχει ήδη υποδείξει το ΙΓΜΕ όπου ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει επηρεαστεί από την θάλασσα, καθώς και με την παύση για ένα χρονικό διάστημα της χρήσης των γεωτρήσεων που το νερό τους έχει μεγάλο πρόβλημα υφαλμύρωσης, κ.α. τεχνικές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με μόνιμη επαρκή χλωρίωση, το νερό της Ζακύνθου, Ναι, μπορεί να γίνει πόσιμο. Αυτό είναι κάτι απόλυτα εφικτό. Υπάρχουν επιστημονικές λύσεις για όλα. Απαιτείται σχέδιο και προγραμματισμός.

Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα και καθημερινά η αποκομιδή των απορριμμάτων. Να γίνεται ανακύκλωση στη πηγή με κίνητρα για τους πολίτες. Πρέπει να πλένονται οι κάδοι, τα απορριμματοφόρα και τα σημεία στα οποία είναι τοποθετημένοι οι κάδοι και γίνεται η περισυλλογή. Να γίνεται συστηματική πεζή καθαριότητα και να υπάρχει μόνιμη λύση για τα ογκώδη. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου. Οφείλουμε στους εργαζόμενος της αυτά που δικαιούνται.

Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα έβαζα σε δεύτερη μοίρα τη δημόσια υγεία έναντι οποιουδήποτε προσώπου, όποιος και αν είναι, όπως και να λέγεται. Όσοι με γνωρίζουν τα είκοσι χρόνια που εργάζομαι, ξέρουν πως κάνω απρόσκοπτα τη δουλειά μου.»


Current track

Title

Artist

Background