Current track

Title

Artist

Background

Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτής Κοζάνης

Κλειστό το Ναυάγιο με ευθύνη της κυβέρνησης όταν οι επισκέπτες κρέμονται στον γκρεμό για να το φωτογραφήσουν

Δε 13/05/2024



«Για δεύτερη συνεχή χρονιά παραμένει κλειστό το Ναυάγιο με ευθύνη καθαρά της κυβέρνησης. Σαφώς και προέχει η ασφάλεια των επισκεπτών, όμως δεν είδαμε να γίνεται κάτι παρά τα συμπεράσματα του Προέδρου του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα. Την ίδια ώρα, στο φρύδι, στο πλάτωμα δηλαδή του Ναυαγίου και σε απόσταση δέκα μέτρων, επίσης δεν επιτρέπεται η πρόσβαση των επισκεπτών, κάτι όμως που δεν τηρείται. Υπάρχουν φωτογραφίες Ασιατών επισκεπτών που κυριολεκτικά κρέμονται στον γκρεμό για να φωτογραφήσουν το Ναυάγιο. Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας τους δεν υπάρχει.

Είναι σωστή η πρόθεση του Δήμου να αναλάβει τη διαχείριση του Ναυαγίου, αλλά χρειάζονται πόροι και προσωπικό για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να υποστηριχθεί από την πολιτεία η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Θα μπορούσαν να γίνουν κάποια πράγματα για τα πρανή στη παραλία και την προστασία των επισκεπτών, ίσως ένα επιστημονικό συνέδριο. Καλώς επισκέφθηκε το Ναυάγιο ο ΟΑΣΠ και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα.

Ακόμα περιμένω τις απαντήσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του πλοίου Παναγιώτης. Από τον Δεκέμβριο του 2020 άρχισε να γίνεται λόγος για τη συντήρηση του πλοίου, μετά από την προσπάθεια υφαρπαγής από κάποιους της έκτασης των 14.500 στρεμμάτων στα ορεινά. Για ποιον λόγο τα Υπουργεία δεν ξεκαθαρίζουν σε ποιον ανήκει το πλοίο; έχουν εμφανιστεί κάποιοι φερόμενοι ιδιοκτήτες του Παναγιώτη, εκκρεμεί δικαστική απόφαση, αλλά αφού είναι σίγουροι στη κυβέρνηση ότι δεν τους ανήκει το πλοίο, γιατί δεν απαντάνε στις ερωτήσεις μου για το ιδιοκτησιακό του καθεστώς; ποιος θα παρέμβει στο πλοίο αν δεν έχει ξεκαθαριστεί αυτό το ζήτημα;

Στη Ζάκυνθο που βρέθηκα τις ημέρες του Πάσχα, συναντήθηκα με τον Δήμαρχο κ. Στασινόπουλο, την Αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Αυγουστίνου και τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Καποδίστρια. Συζητήσαμε για το Ναυάγιο, αλλά και για γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τουρισμό και το νησί. Δεν υπάρχει επάρκεια σε νερό, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και πρέπει να δούμε το μέλλον του τουρισμού, να δούμε τη βιωσιμότητά του. Πρέπει να αναδειχτούν και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σωστός τουρισμός χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον δεν υπάρχει. Αν συνεχίσουμε έτσι θα εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι της Ζακύνθου και αυτό πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα.

Υπάρχει και έλλειψη προσωπικού στη τουριστική βιομηχανία, ένα πρόβλημα που βλέπουμε σε πολλά νησιά. Υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις γιατί δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Δεν εξυπηρετούνται οι επισκέπτες και αυτό θα έχει συνέπειες στο τουριστικό προϊόν.»


Current track

Title

Artist

Background