Current track

Title

Artist

Background

Κωσταντής Μουζάκης
Σκηνοθέτης

«Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» στο Θέατρο Σαρακηνάδου από την Ομάδα Τέχνης «ΖύμΩσις»

Πα 31/05/2024



«Το να είσαι καλλιτέχνης, να ασχολείσαι με το θέατρο και να μην έχεις επηρεαστεί από τα γραπτά του Γρηγορίου Ξενόπουλου, του πατέρα του νεοελληνικού θεάτρου, είναι σαν να βρίσκεσαι στην Ελλάδα και να μην ξέρεις ότι υπάρχει η Ακρόπολη.

Ως «Ομάδα Τέχνης ΖύμΩσις», καταπιαστήκαμε με αυτό το έργο, αυτό το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», γιατί παρότι το έργο γράφτηκε πριν από εκατό χρόνια, παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Στο έργο λέμε την ιστορία ενός ανώτερου ηθικά ανθρώπου, που δεν ξεπουλιέται και που δίνει ακόμα και τη ζωή του για ιδανικά και αξίες. Αρετές που δεν συναντάμε πλέον εύκολα στις μέρες μας, όπου ο άνθρωπος έχει αλλοτριωθεί από το εύκολο κέρδος, όπου θυσιάζεται στον βωμό του χρήματος, βάζοντας στο περιθώριο την όποια ηθική αξία έχει.

Στο έργο επί σκηνής παίζει πιάνο ο Διονύσης Σεμιτέκολος, έργα του σπουδαίου Παύλου Καρρέρ, από την όπερα Μαρία Αντουανέττα, στην οποία όπερα και στη 3η πράξη γίνεται λόγος για το έργο αυτό. Έτσι παντρέψαμε δύο Ζακυνθινές προσωπικότητες, τον Γρηγόρη Ξενόπουλο και τον Παύλο Καρρέρ.

Υπάρχει αυτή η διάδραση επί σκηνής.

Επιλέξαμε να παιχτεί το έργο τον μήνα Ιούνιο, γιατί και το έργο αναφέρεται χρονικά στον ίδιο μήνα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ηθοποιούς, οι οποίοι δεν είναι επαγγελματίες και θυσίασαν πάρα πολύ χρόνο για τις πρόβες αυτού του δύσκολου έργου, που διήρκησαν 12 μήνες. Ευχαριστώ την Ξενοπούλειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Ξενόπουλου για τη βοήθειά τους. Είχαμε ανεβάσει την 1η πράξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο εντός του Μουσείου Ξενόπουλου.

Το έργο συνεχίζεται να παίζεται σήμερα Παρασκευή 31 Μαΐου, αύριο Σάββατο 1η Ιουνίου και την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 9 και τέταρτο το βράδυ στο Θέατρο του Σαρακηνάδου, ενώ θα πραγματοποιήσουμε άλλες τρεις παραστάσεις το τριήμερο 7,8 και 9 Ιουνίου. Τηλέφωνο κρατήσεων, 6983365697.

Σχεδιάζουμε να παίξουμε μία με δύο σκηνές του έργου και στα σχολεία, και μάλιστα διαδραστικά αφού θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να αποφασίσουν για το τέλος του έργου με τον τρόπο που τα ίδια το φαντάζονται. Αυτή είναι και η αξία του θεάτρου και της τέχνης, να μπει στην εκπαίδευση, στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:
Κωνσταντής Μουζάκης

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:
Κοντέσσα Βαλέραινα: Ντίνα Λυκούρεση
Όρσολα: Κανέλλα Σχίζα
Κόντε Μανώλης Βαλέρης: Τάσος Αβούρης
Κοντέσσα Τασία: Μαρία Μανδηλά
Παυλάκης: Αντώνης Παπαδάκης
Τζώρτζης Πάπουζας: Γιώργος Κορφιάτης
Σοπράνο: Αμαλία Λιόλιου
Απαγγελία ποιήματος – φωνή: Κωνσταντής Μουζάκης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Πιάνο επί σκηνής: Διονύσης Σεμιτέκολος
Σκηνογράφος: Σταμάτης Χονδρογιάννης
Ενδυματολόγος: Νατάσσα Κεφαλληνού
Επιμέλεια Φωτισμού: Κωνσταντής Μουζάκης

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ:
Κατασκευή Σκηνικών: Νίκος Κλάδης
Κατασκευή Κουστουμιών: Γιάννα Κουρή
Ήχος-φως: Άκης Ζώντος
Φωτογραφία: Δημήτρης Χαϊκάλης
Επιμέλεια Προγράμματος: Βασίλης Πρασσάς»


Current track

Title

Artist

Background