Current track

Title

Artist

Background

Κώστας Καποδίστριας
Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου

Δρόμος Ξύγκια-Αλυκές: Διεκδικούμε χρηματοδότηση για την εφαρμογή νέας λύσης

Πε 13/06/2024



  • Ανησυχία για την καθυστέρηση υπογραφής των έργων στο πλάτωμα του Ναυαγίου.
  • Έχω πολύ καλή σχέση με τον Περιφερειάρχη, διεκδικούμε από κοινού χρήματα για το καλό της Ζακύνθου.

«Κατά την αυτοψία που διενεργήσαμε στον δρόμο Ξύγκια-Αλυκές, μεταφέρθηκε σε εμάς με πιο έντονο τρόπο, η αγωνία των συμπολιτών μας, μια αγωνία που και οι ίδιοι έχουμε. Είναι ένας δρόμος τον οποίο δεν γίνεται κάθε δεκαπέντε μέρες να ξηλώνουμε και να ασφαλτοστρώνουμε. Πέρυσι έγιναν δύο ασφαλτοστρώσεις, το ίδιο και φέτος, όμως το πρόβλημα επανέρχεται, το έδαφος είναι σαθρό, έχει γλίτσα, η άσφαλτος ρηγματώνεται και βέβαια το πρόβλημα επιδεινώνεται αφού στον δρόμο κυκλοφορούν υδροφόρες και άλλα βαρέος τύπου οχήματα.

Σήμερα ο δρόμος είναι χωματόδρομος, η άσφαλτος ξηλώθηκε γιατί είχε υποχωρήσει. Η Αστυνομία μας λέει ότι ο χωματόδρομος  είναι πιο ασφαλής, εφόσον βέβαια μειώνεται και η ταχύτητα των οχημάτων.

Είχα πει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι υπήρχαν τρεις λύσεις στο πρόβλημα.
Η πρώτη είναι να κλείσει ο δρόμος και να φτιαχτεί το έργο προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, που όμως δεν μπορεί να γίνει άμεσα γιατί δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα.
Η δεύτερη λύση είναι κάθε φορά που υποχωρεί η άσφαλτος να γίνεται εκ νέου ασφαλτόστρωση, κάτι όμως που δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια.
Η τρίτη λύση που τελικά είναι και η πιο ενδεδειγμένη, βάση και των Τεχνικών μας Υπηρεσιών, είναι να γίνει μια μεγαλύτερη τεχνική επέμβαση στο προβληματικό κομμάτι του δρόμου, να τοποθετηθεί κροκάλα και ένα ειδικό γεωθερμικό υλικό, με στόχο να μην υποχωρεί η άσφαλτος. Οι Τεχνικές Υπηρεσίες ελπίζουν ότι αυτή η λύση θα αποδώσει.
Για να εφαρμοσθεί αυτή η νέα μέθοδος απαιτείται ένα κονδύλι ύψους 110 χιλιάδων ευρώ το οποίο και θα αναζητήσουμε. Ακόμα και αν δεν το εξασφαλίσουμε άμεσα, δεν θα αφήσουμε τον δρόμο ως έχει, θα κάνουμε παρεμβάσεις. Μας καίει να γίνει έστω και μια υποτυπώδης αποκατάσταση του δρόμου, μέχρι να πάμε στη λύση που προανέφερα, η οποία θα έλεγα πως είναι ένα πείραμα που ελπίζουμε να πιάσει. Οι εργολάβοι διαβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή αυτής της λύσης δεν θα ξεπεράσει χρονικά τις τρεις εβδομάδες. Το έργο πρέπει να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα, ίσως μαζί και με τον Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή, θα επισκεφθώ την Αθήνα γιατί έχουμε μια ανησυχία για την καθυστέρηση της υπογραφής των έργων που θα προγραμματίζουμε στο πλάτωμα του Ναυαγίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις στο φρύδι του Ναυαγίου, περίφραξη, πεζοδρόμηση, σήμανση, παγκάκια και άλλα.

Πριν από δύο μήνες τοποθετήθηκα δημόσια για τον ορισμό της Κατερίνας Μοθωναίου στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και αυτή η τοποθέτησή μου ισχύει. Όταν ο κ. Τρεπεκλής αποφάσισε να τοποθετήσει την κα Μοθωναίου στο Δ.Σ του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, έγινε μια συνάντηση με μέλη του συνδυασμού, δείξαμε τη δυσαρέσκειά μας, δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και θεωρώ ότι το θέμα έχει λήξει.

Έχω πολύ καλή σχέση με τον Περιφερειάρχη κ. Τρεπεκλή όπως πρέπει να συμβαίνει πάντα, για να διεκδικούμε από κοινού χρήματα για το καλό της Ζακύνθου.»


Current track

Title

Artist

Background