Current track

Title

Artist

Background

Σταύρος Κοντονής
Πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, πρώην Βουλευτής Ζακύνθου

Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν ένα δομικό λάθος, πάνε να εκλέξουν Πρόεδρο χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το πολιτικό πρόγραμμα

Τρ 16/07/2024



«Η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Κωνσταντίνου, σχετικά με τους πλειστηριασμούς, περιβάλλεται είτε από σύγχυση και εσφαλμένη πληροφόρηση, είτε από προσπάθεια συκοφάντησής μου. Θέλω να πιστεύω ότι ισχύει το πρώτο.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε χρονικά ο νόμος Κατσέλη που προστάτευε τους δανειολήπτες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αυτός ο νόμος είχε την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι ενός ποσού δανείου, αυξανόμενο για κάθε παιδί της οικογένειας. Προστάτευε την πρώτη κατοικία και κυρίως την πρώτη λαϊκή κατοικία. Προφανώς και δεν αναφέρομαι σε δάνεια εκατομμυρίων για ανέγερση πολυτελών βιλών.

Αυτός λοιπόν ο νόμος επεκτάθηκε χρονικά μετά από νομοθετική ρύθμιση του κ. Σταθάκη. Ήταν ένα από τα πολύ καλά που έκανε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα, αυτή η νομοθετική ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα σε ένα δικαστήριο, όχι μόνο να αποφασίσει περί ανακοπής ενός πλειστηριασμού, αλλά και να αποφασίσει για το κούρεμα του χρέους του δανειολήπτη. Θυμάμαι μια απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου, που όχι μόνο σταμάτησε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, αλλά έκανε και κούρεμα του δανείου κατά 80%.

Μάλιστα την εποχή εκείνη, αφού είχαμε θεσπίσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς καταφέρνοντας να βγάλουμε από το παιχνίδι τη μαφία των πλειστηριασμών, είχαμε συστήσει και παρατηρητήριο, μέσω του οποίου παρακολουθούσαμε όλους τους πλειστηριασμούς. Αν δεν έμπαιναν σε εφαρμογή οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί τότε, όπως μας είχε προειδοποιήσει η τρόικα, θα τους αναλάμβαναν οι ίδιες οι τράπεζες και καταλαβαίνουμε όλοι τι θα σήμαινε αυτό. Έτσι καταφέραμε να μην εμπλακούν οι τράπεζες στους πλειστηριασμούς και να υπάρχει πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες.

Τα δάνεια που βύθισαν τη χώρα δεν ήταν αυτά που αφορούσαν ποσά των πενήντα και εξήντα χιλιάδων ευρώ για μια λαϊκή κατοικία, αλλά τα εκατομμύρια που έπαιρναν κάποιοι για πολυτελείς βίλες και ξενοδοχεία και δεν πλήρωναν. Θυμάμαι δε, ότι για τον πλειστηριασμό μιας βίλας με πισίνα, είχε πάει ο κ. Λαφαζάνης με κάποιους άλλους στο γραφείο συμβολαιογράφου και μάλιστα βιαιοπράγησαν εναντίον του και τότε είχα ρωτήσει, τελικά ποιους εξυπηρετούσαν επιτέλους;

Ανεύθυνοι και λαϊκιστές πετάνε ονόματα και επιρρίπτουν ευθύνες για τους πλειστηριασμούς. Δεν πειράζει ας είναι καλά και καλή καρδιά.

Και τα τρία μεγάλα κόμματα υπέστησαν ήττα στις Ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε μια πτωτική πορεία, το ΠΑΣΟΚ απώλεσε και αυτό 150 χιλιάδες ψήφους, ενώ η ΝΔ υπέστη μεγάλη καθίζηση. Ο λαός τους αποδοκίμασε. Η Νέα Αριστερά είχε μια χρυσή ευκαιρία να αναδείξει Ευρωβουλευτή και να νομιμοποιήσει τις έδρες που κατέχει στη Βουλή, σε μια χαλαρή κάλπη και απέτυχε και στα δύο παταγωδώς.

Δεν βλέπω από την προοδευτική αντιπολίτευση μια σοβαρή προσπάθεια συγκρότησης ενός κυβερνητικού προγράμματος, ενός σοβαρού πολιτικού λόγου. Εξακολουθεί μια υπάρχει μια μονοκρατορία στη πολιτική ζωή του τόπου. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα, αυτή η μονοκρατορία θα παραταθεί.

Στο ΠΑΣΟΚ κάνουν ένα δομικό λάθος, το οποίο αντέγραψε και ο Τσίπρας. Πάνε να εκλέξουν Πρόεδρο χωρίς να έχει προηγηθεί συζήτηση για το πολιτικό πρόγραμμα.

Λένε ότι αυτό θα συζητηθεί στο επόμενο συνέδριο, αλλά θα έπρεπε να προηγηθεί και μετά να πάνε για εκλογή Προέδρου. Εδώ βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Αναζητούν όλοι έναν πεφωτισμένο, χαρισματικό ηγέτη που δεν υπάρχει πλέον.

Λάθη κάνει και ο κ. Κασσελάκης. Στο πνεύμα της αδιαμεσολάβητης πολιτικής δεχόταν στο γραφείο του πολίτες για να του θέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά αυτό δεν είναι σοβαρή πολιτική. Τα προβλήματα τα γνωρίζουν τα κόμματα, δεν χρειάζεται να ενημερωθεί προσωπικά ο Πρόεδρος. Ο λαός θέλει τις λύσεις των προβλημάτων.

Τα κόμματα είναι αρχηγικά, επομένως ήταν λογικό να επωμιστεί το όχι καλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης.

Ασφαλώς και υπάρχει η δυνατότητα να είναι κάποιος Δήμαρχος και Πρόεδρος ενός κόμματος, όπως θέλει να είναι ο κ. Δούκας, αλλά το θέμα είναι αν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο κ. Δούκας έχει αναλάβει έναν μεγάλο και κατεστραμμένο Δήμο Αθήνας, από τη λαίλαπα που άφησε πίσω του ο κ. Μπακογιάννης. Από εκεί και πέρα ο κ. Δούκας είναι σοβαρός άνθρωπος, όπως είναι και ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Ανδρουλάκης.»


Current track

Title

Artist

Background